Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Padel - najbrže rastući sport na svijetu koji troši 600 kalorija u 60 minuta!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Jedan od najbrže rastućih sportova trenutno u svijetu, a koji sve veći broj igrača dobiva i kod nas je padel. Ako ste u većim trgovinama sportskom opremom nailazili na neobične rekete najčešće napravljen od karbona, koji na mjestu na kojem inače stoji mreža žica, ima pjenasti materijal ispunjen rupama.

padel

Odakle potječe padel?

Padel je sport s reketom koji kombinira elemente tenisa, skvoša i badmintona. Igra se samo u parovima, a igra se na otvorenom kao i u zatvorenom.

Igru je izmislio Enrique Corcuera iz Meksika, koji je osnovao prvi padel klub u Marbelli 1974. Sport je postao vrlo popularan u Španjolskoj. Tijekom posljednjih 10 godina padel se počeo brzo širiti na ostatak Europe i Sjedinjene Američke Države.

Prema nekim procjenama, preko 10 milijuna ljudi u svijetu igra padel, a radi pristupačnosti, ali i atraktivnosti ovoga sporta, sigurni smo da je pred njim svjetla budućnost.

Kako izgleda igralište za padel?

Dimenzije terena su 10x20 metara, a strane su odijeljene mrežom. Oko rubova terena podignuta je ograda ispunjena staklima.

Stražnja strana terena i početak stranica izrađeni su od prozorskog stakla nadvijenog čeličnom ogradom visine: 4m. stranice terena imaju čeličnu ogradu ispunjenu staklom visine 3 metra. Ulazi na teren nalaze se sa svake strane mreže, prolazima bez vrata.

padel

Kako se igra padel

Poen započinje servisom kojim se mora pogoditi u suprotni kvadrat. Servis se izvodi udarcem ispod ruke, uz dopuštena 2 pokušaja. U slučaju da lopta pogodi mrežu i odbije se u ciljano polje, zove se „let“ i servis se ponavlja.

Lopta prvo mora udariti u tlo, a potom je se smije udariti reketom. Također (kao u skvošu), stranice igrališta se mogu koristiti u igri, a prilikom vraćanja loptice, može se koristiti prozore na svojoj strani terena prije upućivanja lopte u suparnički teren. Volej udarci su dopušteni u igri.

Bodovanje je isto kao u tenisu. Za osvajanje seta potrebno je osvojiti 6 gemova, a osvajači 2 seta su pobjednici. U slučaju da set završava sa 6-6 igra se tie-break u trajanju od 7 poena.

Koja je oprema potrebna za padel?

Za padel su vam potrebni reket i loptice. Kako je rečeno ranije, reket za padel je čvrst, ali mora na sebi imati perforacije. Dimenzijama je manji od reketa za tenis što ga čini jednostavnijim za korištenje. Ipak, težinom između 340 i 370 grama, nešto je teži od reketa za tenis.

Veličina reketa je ograničena na maksimalnu dužinu 45,5 cm, širinu 26 cm te debljinu 38 mm. Ovisno o kvaliteti okvir reketa je ili od karbona ili od plastike, dok je unutražnjost (udarna površina) od etilen-vinil acetata, odnosno jedna vrste čvrste pjene.

Loptice za padel su slične onima za tenis, samo su manje tvrde kako bi bile primjerenije manjem terenu.

padel

Koliko kalorija troši padel?

Padel se smatra aktivnošću koja, ako je se igra u visokom intenzitetu, može u sat vremena potrošiti i do 600 kalorija, što ga svrstava među sportove s najvećom potrošnjom kalorija.

Upravo radi ove visoke potrošnje, padel je sport koji doprinosi mršavljenju jer značajno olakšava postizanje kalorisjkoga deficita, najvažnijeg preduvjeta za skidanje viška kilograma.  

Koje su prednosti igranja padela?

Osim što troši jako puno kalorija (naravno ovisno o intenzitetu igre) padel je sport koji ima i niz drugih prednosti, među kojima se ističu:

  • Doprinosi mišićnom tonusu – za igranje padela potrebna su brzina, eksplozivnost i jakost, a to doprinosi aktivaciji mišića, dobivanju tonusa i topljenju masnoga tkiva
  • Poboljšava agilnost – uz mišićni tonus, padel je sport koji poboljšava koordinaciju pokreta, odnosno našu agilnost i reflekse, a što će se reflektirati na kvalitetnije obavljanje svakodnevnih životnih aktivnosti.

Objavljeno 08.05.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!