Zelena ljubav: Veganski njoki od batata
Prehrana

Zelena ljubav: Veganski njoki od batata

Fitness svijet svakako treba malo bolje upoznati s biserima vegetarijsnske i veganske kuhinje koji mogu obroke učiniti zanimljivijima, a prehranu raznovrsnijom. Uostalom, nije li upravo raznovrsnost ono oko čega se slažu svi nutricionisti?

Donosim vam ideju i recept za pripremu ukusnih njoka od batata. S obzirom da u njih možete staviti i proteine (ja običavam staviti one od graška), mogli bismo ih nazvati i proteinskim njokima. Slijedite recept, isprobajte ovu kombinaciju i javite dojmove.

njoki

Sastojci: 

Sastojci za njoke:

  • 1 kg batata
  • Integralno brašno
  • 1 mjerica proteina od graška
  • 2 prstohvata spiruline
  • Sol

Sastojci za umak:

  • Mrkva
  • Krumpir
  • Brokula
  • Kapula
  • Začini: delikatesni kvasac, vlasac, kumin, papar, sol, dimljena paprika, bosiljak

njoki

Postupak:

Njoke je vrlo jednostavno pripremiti. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, a na protvan na kojem ćete peći batat stavite papir za pečenje.

Batat pecite u kori nekih 40-ak minuta. Nakon 30 minuta ih bocnite koji put čačkalicom ili vilicom da provjerite jesu li meki iznutra. Kad budu mekani, izvadite iz pećnice, ostavite da se malo ohlade.

Batate ogulite, zgnječite, posolite i dodajte spirulinu i ako želite, mjericu proteina pa gnječite dok polako dodajete brašno dok ne dobijete gustu smjesu. Prestanite dodavati brašno kad pred sobom imate jednoličnu gustu smjesu koja se ne lijepi za ruke i od koje možete formirati njoke.

U loncu zakuhajte vodu koju ste malo posolili. Njoke ubacite u vodu i čim se dignu na površinu i malo prokuhaju, izvadite ih i procijedite.

Umak je također vrlo brzo gotov.

Stavite kuhati mrkvu i krumpir koje ste prethodno narezali na manje komade, da se brže skuhaju. Odvojeno stavite kuhati brokulu koju ste prethodno nakidali na pto manja "stabalca".

Kad su kuhani, procijedite ih, ali ostavite malo vode u kojoj su se kuhali ako budete trebali razrjeđivati umak.

Mrkvu i krumpir ubacite u blender, dodajte na sitno narezanu kapulu i začine i sve blendajte dok ne dobijete gustu smjesu / umak. Ako je umak pregust dodajte malo vode. Na kraju u smjesu vilicom umiješajte brokulu.

Začini su jako važni jer će oni umaku dati okus i potisnuti onaj snažni okus mrkve i krumpira.

Umak je zdrava veganska verzija umaka od sira, delikatesni kvasac ima okus sira pa to malo napravi da je „sirasti“ okus.

Sami njoki su punijeg okusa jer se batat peče u kori i zadržava punoću okusa, s obzirom da je batat sladak i oni budu sasvim različitog okusa od njoka od krumpira.

Ja te njoke same mogu jesti, samo popržene na maslinovom i s malo češnjaka, pa to probajte sljedeći put.

Dobar tek!

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 21.09.2018
Piše:
Sara Morić