Božićna akcija: iskoristi do 25% popusta na sve namaze i maslace!

Proteinsko čudo: Njoki od ricotte u umaku od rajčice

Image

Puno više volimo njoke od ricotte nego njoke od krumpira, iz više razloga. Prvo, imaju manje ugljikohidrata. Drugo, brže se rade jer ne morate čekati da se skuha krumpir. Treće, nekako su nam ukusniji, laganiji i “pahuljastiji” od običnih njoka koji često znaju ispasti pretvrdi.

Tajna je u tome da brašna dodate što manje, tek toliko da možete raditi sa smjesom i valjati je. Također, svakako preporučamo korištenje svježeg parmezana (ne unaprijed ribanog) jer svježi parmezan pridonosi prozračnosti smjese za njoke.

Uz ove njoke možete poslužiti klasični umak od rajčice ili neki drugi umak po vašoj želji. Što god odabrali, sigurni smo da ćete uživati u ovim domaćim, laganim njokima.

sastojci

Sastojci (za 2-3 osobe):

  • 250 g ricotte
  • 70 g svježe ribanog parmezana
  • Oko 120-150 g brašna od pira
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • 1/4 žličice soli

Umak od rajčice:

  • 1 žličica maslinovog ulja
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 450 g sjeckane rajčice iz konzerve
  • 1 žličica sušenog bosiljka
  • 1-2 dl vode od kuhanja njoka
  • Svježi bosiljak
  • Špinat, opcionalno
  • Ribani parmezan, za posluživanje

ricotta njoki

Priprema:

  1. U većoj zdjeli izmiješajte ricottu, svježe ribani parmezan, malo soli i papra te jaje i žumanjak. Sve izmiješajte vilicom, a zatim dodajte pola brašna i umiješajte. Dodajte zatim malo po malo ostatak pirovog brašno (po 1 žlicu odjedanput) i mijesite na radnoj površini tek toliko posutoj brašnom dok smjesa prestane biti jako ljepljiva. Pazite da ne dodate previše brašna jer će njoki postati pretvrdi i “gumasti”. Što manje dodate, a da možete raditi sa smjesom, to bolje u principu.
  2. Tijesto podijelite u manje kugle (njih 8) te svaku rukama izvaljajte u duži, tanji valjak. Od takvih valjaka režite njokiće veličine par centimetara ili veličine po želji. Ako ih ne idete odmah kuhati, slobodno stavite na papir za pečenje na dasku da odstoje koji sat u zamrzivaču.
  3. Za umak od rajčica u dubljoj tavi na ugrijanom maslinovom ulju popržite luk. Pržite oko 10 minuta dok se ne počne raspadati, uz povremenom podlijevanje s malo vode. Dodajte sitno sjeckani češnjak i popržite minutu.
  4. Zatim dodajte sjeckane rajčice sa sokom iz konzerve, malo vode, suhi bosiljak te sol i papar. Kuhajte narednih 10-tak minuta, pazeći da ne ostane bez tekućine. Na kraju dodajte i malo tekućine od kuhanja njoka te par natrganih listića svježeg bosiljka, po želji.
  5. U većem loncu zakipite dosta slane vode te u nju ubacite u 2 navrata njoke (ne kuhati sve odjednom). Na umjerenoj vatri kuhajte par minuta dok njoki ne isplivaju na površinu. Zatim ih pažljivo ocijedite, poprskajte s malo maslinovog ulja i ubacite u tavu s umakom. Lagano promiješajte te poslužite posuto ribanim parmezanom i svježim bosiljkom.

ricotta njoki

Objavljeno 15.11.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!