3 tipična zimska obroka pripremljena na zdrav način
Prehrana

3 tipična zimska obroka pripremljena na zdrav način

Svako godišnje doba sa sobom nosi svoje specifičnosti što se prehrane tiče - što zbog sezonske hrane koja se nudi, što zbog različitih potreba organizma za određenim hranjivim tvarima.

S obzirom na to da su topli, ljetni dani već daleko odmakli, nema sumnje da su mnogi od vas uveli neke promjene u svoj jelovnik pa su se tako kiseli i svježi kupus, repa, razna variva od graha i žitarica te ostale namirnice karakteristične za nadolazeći period već sigurno našli na mnogim stolovima.

Činjenica je da smo tijekom zimskih mjeseci skloniji malo „jačoj“ hrani, koja će nas ugrijati i osigurati nam dovoljno energije kako bi se tijelo uspješno borilo s niskim temperaturama, a ne zaboravimo ni blagdane koji donose razna iskušenja. To je sasvim opravdano, no često takva praksa donese i višak neželjenih kilograma što je vidljivo po broju novoupisanih članova u fitness centrima pred kraj zime.

Kako tome stati na kraj, ostati na zdravom režimu i održati dobru formu, a i dalje dati tijelu što mu treba u tom hladnom periodu? Rješenje je u izboru kvalitetnih namirnica karakterističnih za zimske dane, bogatih hranjivim tvarima i vlaknima, te u zamjeni nekih kaloričnih i ne tako zdravih namirnica onima manje kalorijske vrijednosti i boljeg nutricionističkog profila kako bismo na taj način osigurali svom organizmu dovoljno energije, ojačali imunitet, a proljeće dočekali aktivni i fit. Sve je to moguće uz kombinaciju pravih namirnica, malo volje i uloženog vremena.

Da biste znali kako krenuti u nastavku teksta donosimo recepte za 3 klasična zimska jela u zdravom izdanju i dokažite onima oko sebe da par kilograma više tijekom zimskog perioda nije nužnost i pravilo, već kriva prehrambena strategija za koju vi imate rješenje.

Varivo s piletinom i slanutkom

varivo

Sastojci:

  • 500 g piletine (bijelo meso bez kosti)
  • 400 g slanutka iz konzerve
  • 400 ml pilećeg temeljca
  • 1 mrkva
  • 2 vezice celera
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 luk, crveni
  • 400 g pelata
  • 2 režnja češnjaka
  • pola šalice svježih listova bosiljka
  • 1 list lovora
  • Pol žlice majčine dušice
  • 1 žličica paprike u prahu
  • Sol, papar

Priprema:

Piletinu nasjeckanu na krupnije komade kratko popržite na tavi nakon čega je izvadite i stavite sa strane. Na istom ulju prepržite luk, mrkvu i celer pa dodajte češnjak i pržite još nekoliko sekundi. Začinite povrće solju i paprom. Dodajte rajčice, temeljac, bosiljak, pastu od rajčice, majčinu dušicu i papriku u prahu. Ponovno vratite prsa i ostavite sve kuhati još 25 minuta. Izvadite pileća prsa te ostavite da se hlade oko pet minuta. Ubacite slanutak i kuhajte još 10 minuta. Nasjeckajte piletinu i dodajte je u varivo. Začinite i poslužite.

Zdrava sarmica

sarma

Sastojci:

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 1 manji luk
  • 1/2 poriluka
  • 1 mrkva
  • maslinovo ulje
  • 100 g prosa
  • 200 g ječma
  • 200 g zelene leće
  • 1 jaje
  • slatka crvena paprika
  • sol
  • šareni papar
  • curry
  • 1 lovorov list
  • voda

Priprema:

Ječam i zelenu leću dobro operite i ostavite u toploj vodi dok pripremate ostale sastojke. Luk sitno nasjeckajte, poriluk razrežite popola i nasjeckajte na takne polukrugove, mrkvu naribajte te sve popirjate na ulju.

U jednu posudu stavite ocijeđene žitarice, pirjano povrće, jedno jaje, crvenu papriku i sol papar. Sve dobro promiješajte dok se ne dobije kompaktna smjesa te njome napunite listove kupusa.

U posudu za kuhanje na dno stavite na sitne rezance nasjeckani kiseli kupus, a na to posložite smotane sarmice, čvrsto stisnute jedna kraj druge. Gore posložite ostatak nasjeckanog kupusa.

U šalici razmutite curry, i još malo slatke crvene paprike pa to presipajte preko sarmica te ih prekrijte vodom. Kuhajte otprilike 75 minuta ili više po potrebi.

Složenac od graha i bakalara

Složenac od graha i bakalara

Sastojci:

  • 600 g očišćenih fileta bakalara
  • 2 limenke graha (2x 800g)
  • 50 g slanine
  • 300 g nasjeckane svježe rajčice
  • 100 ml pasirane rajčice
  • 3 žlice ulja
  • 80 g luka
  • 1 ljuta papričica
  • pola žličice mljevene crvene paprike
  • 1/4 žličice mljevenog kima
  • žlica nasjeckanog peršina
  • Sol, papar

Priprema:

Na zagrijanom ulju kratko popržite sitno narezani luk i narezanu slaninu da dobiju malo boje. Prebacite u vatrostalnu posudu pa dodajte mljevenu crvenu papriku, kim, nasjeckanu ljutu papričicu, isprani i ocijeđeni grah, sjeckanu rajčicu, sol i papar. Lagano promiješajte i poravnajte pa preko svega položite bakalar narezan na veće komade. Lagano ga posolite i popaprite te sve zajedno prelijte pasiranom rajčicom i pecite 20-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 210 stupnjeva. Izvadite iz pećnice, pospite peršinom i odmah poslužite.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 08.12.2015
Piše:
Martina Banić