Variva kao idealan jesensko-zimski obrok

Image

Dok zlatno doba godine broji svoje zadnje dane, vani postaje sve hladnije, naša tijela vape za obrokom koji će nas ugrijati i umiriti, pogotovo nakon napornog radnog dana. Variva od različitih hranjivih namirnica, od mahunarki do povrća, kao stvorene su za taj zadatak.

Mogu biti odlično predjelo ili pak samostalan obrok, okrepljujući ručak ili savršena večera u hladnim, zimskim danima. Obogaćene vrijednim sastojcima variva mogu osnažiti vaš imunitet kako biste zdravi i sretni prošli kroz najhladnije doba godine.

Slijede jednostavni recepti za nekoliko ukusnih variva. Isprobajte i po želji ih obogatite svojim omiljenim sastojcima. Dobar tek!

Varivo od leće

varivo meso leca

Sastojci (za 3-4 osobe):

  • 250 g leće
  • 2 tikvice
  • 1 veliki krumpir
  • 2 mrkve
  • 2 stabljike celera
  • 1 luk
  • 2 režnja češnjaka
  • žličica kima
  • sol

Priprema:

Leću pripremite unaprijed, tako da je namočite preko noći, a potom prije pripreme dobro ocijedite. Tikvice operite i narežite na kockice, krumpir i mrkve također, a celer na ploškice. U dubljoj posudi zagrijte ulje s češnjakom te nakon 1 minute dodajte nasjeckani luk.

Kad luk omekša dodajte ostalo povrće i dinstajte 10 minuta na laganoj vatri nakon čega dodajte leću te kim u prahu. Ulijte oko litru i pol vode ili povrtnog temeljca te sve skupa kuhajte 2 sata na laganoj vatri. Pola sata prije kraja posolite. Poslužite toplo.

Varivo od povrća i piletine

varivo leca

Sastojci (za 2 osobe):

  • 250 g pilećih prsa
  • 1 velika crvena paprika
  • limenka graha
  • mala limenka kukuruza
  • pelati
  • 1,5 l pilećeg temeljca
  • 1/2 glavice luka
  • 2 režnja češnjaka
  • sol, papar
  • 1/2 žličice ljute mljevene papričice
  • sok od pola limuna
  • peršin

Priprema:

Prije svega, na sitno nasjeckajte piletinu, papriku, luk i češnjak. Na malo ulja popržite najprije luk i češnjak, a zatim dodajte papriku. Nakon toga dodajte komadiće piletine te dobro posolite. Pustite 10 minuta da se piletina poprži. Kada procijenite da je piletina gotova, dodajte pelate te pola temeljca. Dodajte grah iz limenke, dobro ocijeđen i ispran, kao i kukuruz te sve dobro promiješajte i ostavite da se kuha.

Sada, ako želite, možete dodati tjesteninu za juhu. Ne zaboravite promiješati svakih nekoliko minuta. Dodajte ostatak temeljca. Kada vidite da se povrće smekšalo (i ukoliko ste stavili tjesteninu da je kuhana) počnite dodavati začine – sol, papar, papričicu, limun i peršin. Kuhajte još kratko, a ako vam je varivo prerijetko dodajte malo brašna da se zgusne.

Povrtno varivo

povrtno varivo

Sastojci:

  • 4 mrkve
  • 4 krumpira
  • 3 rajčice
  • 100 g graha
  • 100 g slanutka
  • 100 g mahuna
  • 100 g graška
  • 2 luka
  • stabljika celera
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar
  • peršin
  • korijander
  • 1,5 l povrtnog temeljca

Priprema:

Na maslinovom ulju popržite luk i sitno nasjeckanu stabljiku celera. Dodajte na kockice narezanu mrkvu, krumpir i rajčice. Dinstajte par minuta. Dodajte mahune, grah, slanutak i grašak.

Cijelo vrijeme podlijevajte temeljcem. Posolite i popaprite te dodajte sitno nasjeckane svježi peršin i korijander. Kuhajte dok povrće ne omekša. Po želji dodajte malo pancete ili komad suhog mesa.

Objavljeno 10.12.2016.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Dojam sadržaja
5
0
Podijeli s prijateljima!