U slast: 3 recepta za fitness tiramisu
Prehrana

U slast: 3 recepta za fitness tiramisu

Tiramisu je poznati kolač koji svoje porijeklo vuče iz Italije. Prema originalnoj recepturi piškoti (vrsta keksa) se umaču u talijanski espreso, a krema se radi od jaja, šećera i mascarpone sira, obogaćenog kakaom. Iako danas ima niz verzija ovoga kolača, originalni recept se pripisuje restoranu "Le Beccherie" u talijanskom gradu Treviso.

Budući da originalni recept sadrži namirnice koje nisu "fitness approved" poput piškota koji su napravljeni od bijelog brašna i šećera i mascarpone sira koji ima visok udio masnoća, fitness zajednica je smislila nekoliko verzija tiramisua od zdravih namirnica, od kojih prvi čak i zadržava piškote. Drugi recept je ideja hrvatskog bodybuilding natjecatelja Romea Streingera, a treći je verzija tiramisua prilagođena osobama intolerantnima na laktozu te onima koji slijede vegansku prehranu. Evo tri prijedloga:

Prvi recept za zdravi tiramisu

Sastojci:

  • 1 kg kremastog posnog sira
  • 2 mjerice whey proteina s okusom vanilije
  • pola žličice vanilije u prahu
  • pola žličice stevije u prahu
  • 5 bjelanjaka
  • piškote
  • šalica kave
  • malomasni kakao

Postupak:

Napraviti kremu od posnog sira, whey proteina, vanilije u prahu i stevije. U tu smjesu postupno umiješati snijeg od bjelanjaka. Piškote namočiti u mlaku kavu i poredati ih u pravokutnu zdjelu. Kremu staviti na piškote i to ponoviti u dva reda. Posuti malomasnim kakaom i ostaviti preko noći u hladnjaku.

Drugi recept za zdravi tiramisu

Sastojci za podlogu:

Sastojci za kremu:

  • 500 g kremastog posnog sira
  • 750 ml malomasnog mlijeka
  • 1 mjerica whey proteina, okus vanilija (30-35 g)

Postupak:

Suhe sastojke dobro izmiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte kikiriki maslac i uz postupno dodavanje još vruće kave, umiješajte sve zajedno dok se ne sastojci ne sljube u gustu, tijestu nalik masu. Istresite na papir za pečenje pa nožem za mazanje poravnate da dobijete podlogu cca 1cm debljine u pravokutnom obliku.

Ideja ja tiramisu složiti naopako, tj. da u kalup prvo stavim kremu, a zatim na vrh podlogu, te kad se nakon hlađenja očvrsne, jednostavno preokrenem, ukrasim i razrežem.

Sve sastojke za kremu ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. po želji možete dodati malo sladila. U četvrtasti non-stick kalup istresite kremu, zatim pažljivo poklopite prethodno napravljenom podlogom (koja će biti lagano zalijepljena za papir za pečenje) te papir nježno odlijepite, a podlogu pridržite na površini kreme. Stavite u zamrzivač i pustite da se ohladi i očvrsne. Nakon cca 3-4 sata, preokrenite kalup i pažljivo (podlogom prema dolje) cijeli tiramisu istresti na tanjur. Za dekoraciju pospite kakaom u prahu, koristeći cjedilo za čaj kako bi se kakao prah ravnomjerno rasporedio, bez grudica.

Treći recept za zdravi tiramisu (vegan i gluten free)

Sastojci za podlogu:

  • 100 g indijskih oraščića
  • 100 g oraha

Sastojci za kremu:

  • 7 banana
  • 200 g mljevenih indijskih oraščića
  • 100 g kokosovog ulja
  • 110 g agavinog sirupa
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije

Sastojci za okus po kavi:

  • 25 g mljevenih indijskih oraščića
  • 30 g mljevene kave

Sastojci za prah za posipanje:

Postupak:

Podlogu za ovaj zdravi tiramisu kolač radimo tako da indijske oraščiće i orahe odvojeno sameljemo u mikseru. Nakon toga smjese pomiješamo i istresemo na papir za pečenje koji ste stavili u protvan u kojem ćete raditi tiramisu. Smjesu ravnomjerno raširite po čitavoj površini te malo stisnite da se ukruti.

Sve sastojke za kremu (banane, mljevene indijske praščiće, kokosovo ulje, agavin sirup i vaniliju) ubacite u blender i dobro promiješajte dok ne dobijete glatku i jednoličnu smjesu. Smjesa treba biti potpuno bez grudica. Kremu nakon toga prelijete preko podloge i nožem za mazanje ravnomjerno raširite po cijelom površini.

Kremu nakon toga pospite mješavinom mljevene kave i indijskih oraščića koji su u obliku malo grubljeg praha. Nakon toga, smjesu pospemo mješavinom kakaa u prahu i cimeta. Gotov kolač nakon toga stavite u hladnjak na barem 90 minuta da se dobro stvrdne.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • 3 ukusne, zdrave i proteinske božićne torte x 59
    Božić je pred vratima i svugdje se prave kolači. Kako održati formu i napraviti ukusne torte? Slijedi nekoliko tradicionalnih torti s malim izmjenama koje će vam pomoći u ostvarivanju tog cilja – izbj...
  • Izbjegnite zimsko gomilanje kilograma x 9
    Zima nije period kada je savršena linija na vrhu liste prioriteta. Zima je, štoviše, neprijatelj dobre linije. Manje kretanja, tople ugodne prostorije u kojima godi fina zimska hrana vrlo često mnogim...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 12.09.2015
Piše:
Zorana Jagodić