Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na Fitness kuharicu s 50 zdravih recepata za sve obroke u danu. Ograničena količina i broj dana!
Tiramisu je poznati kolač koji svoje porijeklo vuče iz Italije. Prema originalnoj recepturi piškoti (vrsta keksa) se umaču u talijanski espreso, a krema se radi od jaja, šećera i mascarpone sira, obogaćenog kakaom. Iako danas ima niz verzija ovoga kolača, originalni recept se pripisuje restoranu "Le Beccherie" u talijanskom gradu Treviso.
Budući da originalni recept sadrži namirnice koje nisu "fitness approved" poput piškota koji su napravljeni od bijelog brašna i šećera i mascarpone sira koji ima visok udio masnoća, fitness zajednica je smislila nekoliko verzija tiramisua od zdravih namirnica, od kojih prvi čak i zadržava piškote. Drugi recept je ideja hrvatskog bodybuilding natjecatelja Romea Streingera, a treći je verzija tiramisua prilagođena osobama intolerantnima na laktozu te onima koji slijede vegansku prehranu. Evo tri prijedloga:
Prvi recept za zdravi tiramisu
Sastojci:
- 1 kg kremastog posnog sira
- 2 mjerice whey proteina s okusom vanilije
- pola žličice vanilije u prahu
- pola žličice stevije u prahu
- 5 bjelanjaka
- piškote
- šalica kave
- malomasni kakao
Postupak:
Napraviti kremu od posnog sira, whey proteina, vanilije u prahu i stevije. U tu smjesu postupno umiješati snijeg od bjelanjaka. Piškote namočiti u mlaku kavu i poredati ih u pravokutnu zdjelu. Kremu staviti na piškote i to ponoviti u dva reda. Posuti malomasnim kakaom i ostaviti preko noći u hladnjaku.
Drugi recept za zdravi tiramisu
Sastojci za podlogu:
- 50 g sitnih zobenih pahuljica
- 30 g pšeničnih posija
- 1 žlica maslaca od kikirikija
- 100 ml kave
- sladilo i cimet u prahu
Sastojci za kremu:
- 500 g kremastog posnog sira
- 750 ml malomasnog mlijeka
- 1 mjerica whey proteina, okus vanilija (30-35 g)
Postupak:
Suhe sastojke dobro izmiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte kikiriki maslac i uz postupno dodavanje još vruće kave, umiješajte sve zajedno dok se ne sastojci ne sljube u gustu, tijestu nalik masu. Istresite na papir za pečenje pa nožem za mazanje poravnate da dobijete podlogu cca 1cm debljine u pravokutnom obliku.
Ideja ja tiramisu složiti naopako, tj. da u kalup prvo stavim kremu, a zatim na vrh podlogu, te kad se nakon hlađenja očvrsne, jednostavno preokrenem, ukrasim i razrežem.
Sve sastojke za kremu ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. po želji možete dodati malo sladila. U četvrtasti non-stick kalup istresite kremu, zatim pažljivo poklopite prethodno napravljenom podlogom (koja će biti lagano zalijepljena za papir za pečenje) te papir nježno odlijepite, a podlogu pridržite na površini kreme. Stavite u zamrzivač i pustite da se ohladi i očvrsne. Nakon cca 3-4 sata, preokrenite kalup i pažljivo (podlogom prema dolje) cijeli tiramisu istresti na tanjur. Za dekoraciju pospite kakaom u prahu, koristeći cjedilo za čaj kako bi se kakao prah ravnomjerno rasporedio, bez grudica.
Treći recept za zdravi tiramisu (vegan i gluten free)
Sastojci za podlogu:
- 100 g indijskih oraščića
- 100 g oraha
Sastojci za kremu:
- 7 banana
- 200 g mljevenih indijskih oraščića
- 100 g kokosovog ulja
- 110 g agavinog sirupa
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
Sastojci za okus po kavi:
- 25 g mljevenih indijskih oraščića
- 30 g mljevene kave
Sastojci za prah za posipanje:
- 10 g kakaa u prahu
- 1/2 žličice cimeta
Postupak:
Podlogu za ovaj zdravi tiramisu kolač radimo tako da indijske oraščiće i orahe odvojeno sameljemo u mikseru. Nakon toga smjese pomiješamo i istresemo na papir za pečenje koji ste stavili u protvan u kojem ćete raditi tiramisu. Smjesu ravnomjerno raširite po čitavoj površini te malo stisnite da se ukruti.
Sve sastojke za kremu (banane, mljevene indijske praščiće, kokosovo ulje, agavin sirup i vaniliju) ubacite u blender i dobro promiješajte dok ne dobijete glatku i jednoličnu smjesu. Smjesa treba biti potpuno bez grudica. Kremu nakon toga prelijete preko podloge i nožem za mazanje ravnomjerno raširite po cijelom površini.
Kremu nakon toga pospite mješavinom mljevene kave i indijskih oraščića koji su u obliku malo grubljeg praha. Nakon toga, smjesu pospemo mješavinom kakaa u prahu i cimeta. Gotov kolač nakon toga stavite u hladnjak na barem 90 minuta da se dobro stvrdne.
Objavljeno 12.09.2015.