Vježbaj kod kuće - pogledaj top 50 najpopularnijih rekvizita za kućni trening!

U slast: 3 recepta za fitness tiramisu

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Tiramisu je poznati kolač koji svoje porijeklo vuče iz Italije. Prema originalnoj recepturi piškoti (vrsta keksa) se umaču u talijanski espreso, a krema se radi od jaja, šećera i mascarpone sira, obogaćenog kakaom. Iako danas ima niz verzija ovoga kolača, originalni recept se pripisuje restoranu "Le Beccherie" u talijanskom gradu Treviso.

Budući da originalni recept sadrži namirnice koje nisu "fitness approved" poput piškota koji su napravljeni od bijelog brašna i šećera i mascarpone sira koji ima visok udio masnoća, fitness zajednica je smislila nekoliko verzija tiramisua od zdravih namirnica, od kojih prvi čak i zadržava piškote. Drugi recept je ideja hrvatskog bodybuilding natjecatelja Romea Streingera, a treći je verzija tiramisua prilagođena osobama intolerantnima na laktozu te onima koji slijede vegansku prehranu. Evo tri prijedloga:

Prvi recept za zdravi tiramisu

Sastojci:

  • 1 kg kremastog posnog sira
  • 2 mjerice whey proteina s okusom vanilije
  • pola žličice vanilije u prahu
  • pola žličice stevije u prahu
  • 5 bjelanjaka
  • piškote
  • šalica kave
  • malomasni kakao

Postupak:

Napraviti kremu od posnog sira, whey proteina, vanilije u prahu i stevije. U tu smjesu postupno umiješati snijeg od bjelanjaka. Piškote namočiti u mlaku kavu i poredati ih u pravokutnu zdjelu. Kremu staviti na piškote i to ponoviti u dva reda. Posuti malomasnim kakaom i ostaviti preko noći u hladnjaku.

Drugi recept za zdravi tiramisu

Sastojci za podlogu:

Sastojci za kremu:

  • 500 g kremastog posnog sira
  • 750 ml malomasnog mlijeka
  • 1 mjerica whey proteina, okus vanilija (30-35 g)

Postupak:

Suhe sastojke dobro izmiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte kikiriki maslac i uz postupno dodavanje još vruće kave, umiješajte sve zajedno dok se ne sastojci ne sljube u gustu, tijestu nalik masu. Istresite na papir za pečenje pa nožem za mazanje poravnate da dobijete podlogu cca 1cm debljine u pravokutnom obliku.

Ideja ja tiramisu složiti naopako, tj. da u kalup prvo stavim kremu, a zatim na vrh podlogu, te kad se nakon hlađenja očvrsne, jednostavno preokrenem, ukrasim i razrežem.

Sve sastojke za kremu ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. po želji možete dodati malo sladila. U četvrtasti non-stick kalup istresite kremu, zatim pažljivo poklopite prethodno napravljenom podlogom (koja će biti lagano zalijepljena za papir za pečenje) te papir nježno odlijepite, a podlogu pridržite na površini kreme. Stavite u zamrzivač i pustite da se ohladi i očvrsne. Nakon cca 3-4 sata, preokrenite kalup i pažljivo (podlogom prema dolje) cijeli tiramisu istresti na tanjur. Za dekoraciju pospite kakaom u prahu, koristeći cjedilo za čaj kako bi se kakao prah ravnomjerno rasporedio, bez grudica.

Treći recept za zdravi tiramisu (vegan i gluten free)

Sastojci za podlogu:

  • 100 g indijskih oraščića
  • 100 g oraha

Sastojci za kremu:

  • 7 banana
  • 200 g mljevenih indijskih oraščića
  • 100 g kokosovog ulja
  • 110 g agavinog sirupa
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije

Sastojci za okus po kavi:

  • 25 g mljevenih indijskih oraščića
  • 30 g mljevene kave

Sastojci za prah za posipanje:

Postupak:

Podlogu za ovaj zdravi tiramisu kolač radimo tako da indijske oraščiće i orahe odvojeno sameljemo u mikseru. Nakon toga smjese pomiješamo i istresemo na papir za pečenje koji ste stavili u protvan u kojem ćete raditi tiramisu. Smjesu ravnomjerno raširite po čitavoj površini te malo stisnite da se ukruti.

Sve sastojke za kremu (banane, mljevene indijske praščiće, kokosovo ulje, agavin sirup i vaniliju) ubacite u blender i dobro promiješajte dok ne dobijete glatku i jednoličnu smjesu. Smjesa treba biti potpuno bez grudica. Kremu nakon toga prelijete preko podloge i nožem za mazanje ravnomjerno raširite po cijelom površini.

Kremu nakon toga pospite mješavinom mljevene kave i indijskih oraščića koji su u obliku malo grubljeg praha. Nakon toga, smjesu pospemo mješavinom kakaa u prahu i cimeta. Gotov kolač nakon toga stavite u hladnjak na barem 90 minuta da se dobro stvrdne.

Objavljeno 12.09.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!