Čudesno: Torta od prosa s karameliziranim kruškama
Prehrana

Čudesno: Torta od prosa s karameliziranim kruškama

Proso mnogi doživljavaju isključivo kao slani dodatak jelima i žitaricu koja mijenja rižu ili slične namirnice. No, probajte proso u ovoj slatkoj varijanti i dajte mu jednu sasvim novu i neočekivanu dimenziju i interpretaciju. 

torta od prosa

Sastojci (za tortu promjera 18-20 cm):

Za kruške:

  • 1 kruška
  • 2 žlice ghee maslaca
  • 1 žlica meda
  • 1 žličica arome vanilije
  • 1/2 žličice cimeta

torta od prosa

Priprema:

  1. Proso skuhajte u većoj količini kipuće vode, prema uputi s pakiranja (oko 15 minuta). Zatim ocijedite i ostavite da se ohladi potpuno na sobnoj temperaturi.
  2. Jabuke ogulite i naribajte na krupniji ribež. Kokosov čips sameljite. Kruške uzdužno narežite na tanke ploške, ne čisteći unutrašnjost.
  3. Za karamelizirane kruške, u tavi debljeg dna otopite ghee maslac s medom na umjerenoj vatri. Neka malo počne krčkati, a zatim dodajte aromu vanilije i cimet. Dodajte tanke kriške kruške pa kuhajte oko 5 minuta, povremeno protresajući tavu i okrećući kruške. Ostavite da se ohlade dok pripremate tortu.
  4. Žumanjke odvojite od bjelanjaka. Žumanjke izmiksajte zajedno s medom te aromama vanilije i ruma, dok ne dobijete pjenastu smjesu. Pećnicu ugrijte na 170°C.
  5. U zasebnoj većoj posudi pomiješajte zobeno brašno, usitnjeni kokosov čips i prašak za pecivo. Prosijte pjenjačom. Dodajte ohlađeni proso, ribane jabuke, sok i koricu limuna cimet. Tu smjesu malo po malo umiksajte u žumanjke, dodajući i par žlica mlijeka ako je smjesa pregusta.
  6. Bjelanjke istucite u snijeg te špatulom pažljivo umiješajte u smjesu za tortu. Sve prebacite u lim 18-20 cm obložen papirom za pečenje te zagladite. Po vrhu posložite kruške te sve prelijte sokom u kojem su se kuhale. Pecite oko 1 sat u ugrijanoj pećnici. U potpunosti ohladite prije posluživanja. Po želji površinu prelijte s još malo meda ili agavinog sirupa prije posluživanja.

torta od prosa

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 15.05.2019
Piše:
Nikolina Dianežević