Vodimo vas na Bali: Palačinke od brašna zelene banane

Image

Vjerujem kako ćemo se svi složiti oko toga da svaka osoba ima svoje najdraže mjesto, kutak za sebe, selo, otok, grad ili zemlju… šalicu, čašu, bočicu, zdjelicu za razne smoothieje i kašice, svoju omiljenu žlicu ili vilicu i tako unedogled… A nekako si  mislim da je tako i s hranom i određenim namirnicama. Jednostavno ne možete (naravno da možete, ali ne želite) bez tog jela ili vam se čini kako bas ta namirnica određeno jelo čini posebnim i iznimno ukusnim i često je koristite kao tajni sastojak koji nikome ne želite otkriti.

Kod mene je slučaj otišao na drugu razinu pa je tako moja najdraža namirnica tj. brašno s najdražeg mi otoka i sela.. Ni manje ni više sa otoka Balija, iz sela Canngu……To divno i čudesno brašno zelene banane.

Imala sam prilike posjetiti jednu gluten free pekaru-slastičarnu koju pratim godinama na Instagramu i prva stvar na mojoj listi što ću raditi u slobodno vrijeme kada odem na Bali je bila upravo posjeta toj slastičarni - Made's Bakery.

martina presecan

Zašto je ona tako posebna?

Osim sto imaju nevjerojatne slastice pa i slana jela, peciva i kruščiće, koja su apsolutno sva bez glutena, izgled i okus im je božanstven, rade sve od brašna kojeg su sami izumili i kojeg sami proizvode i zapravo su prva pekara-slastičarnica na svijetu koja prodaje i sadrži proizvode od tog brašna.

Glavni i odgovorni krivac za brašno zelene banane je Made Wandika, čovjek koji je izumio te pantentirao svoje brašno. U toj slastičarni možete vidjeti i lokalce i strance, jednostavno je svi vole.

A o dobrobiti samog brašna bih mogla pisati poprilično dugo, ali evo nekoliko informacija: ne sadrži gluten, sadrži rezistentnu škrob, iznimno je  bogato mineralima i vitaminima, koristi se za pečenje i kuhanje  ali i za sirove oblike raznih slastica, juha, smoothieja, smanjuje razinu glukoze u krvi, povećava osjećaj sitosti, održava mikrofloru crijeva u ravnoteži itd.

palacinka

Palačinke od brašna zelene banane

Evo mog recepta za palačinke koje si radim svake nedjelje i odmah se mislima teleportiram tamo, u Madeovu pekaru.

Vi možete koristiti brašno zelene banane koje se može kupiti u svim specijaliziranim trgovinama zdrave hrane ili naručiti online.

Smjesa je za 10-12 debljih palačinki, pa ukoliko vam je potrebno više, samo povećajte sastojke.

Potrebni sastojci:

  • 2 jaja
  • 40 g brašna zelene banane (cca dvije jušne žlice)
  • 30 g ribanog kokosa
  • 15 g kokosovog šećera (može i med)
  • 15 g pravog kokosovog brašna
  • 20 g tapioka praha
  • Pola čajne žličice sode bikarbone ili bezglutenskog praška za pecivo
  • Prstohvat himalajske soli
  • Pire od jedne srednje jabuke ili jedna zgnječena banana (ovo ovisi o ukusu, ako želite pojačati okus banane dodate bananu)
  • Čajna žličica vanilijinog ekstrakta
  • Masnoća po želji

Za nadjev

  • 1 banana narezana na kolutove i poškropljena limunovim sokom
  • 20 g bademovih listića
  • 1 jušna žlica meda
  • 15 g kokosovih mrvica
  • 1 zrela smokva

Ali kao i uvijek dajte si mašti na volju pa se poigrajte s punjenjima. Paše sve! Od čokolade, maslaca od kikirikija, badema, indijskih oraščića te razni voćni namazi, a može i sve skupa :D

Ili, možete i sve pojednostaviti pa ih jesti i same jer su dovoljno sočne i vlažne pa im punjenje nije toliko potrebno.

palacinka

Postupak:

  1. Jaja pjenasto umutiti pa dodati vaniliju i pire od jabuke ili banane pa opet dobro promiješati (možete i štapnim mikserom)
  2. U drugoj zdjeli pomiješati sve suhe sastojke pa mokrima dodavati suhe pa dobro promiješati. Ako vam je smjesa pregusta dodajte malo biljnog mlijeka po izboru, a možete i vode.
  3. Peci na teflon tavi na malo masnoće (ja sam koristila ekstra djevičansko kokosovo ulje) oko minutu sa svake strane na srednje jakoj vatri.
  4. Ako se uspijete kontrolirati da ih ne pojedete sve za vrijeme pečenja, slijedi meni osobno najdraži dio – punjenje i slaganje na tanjur.

Možete koristiti moj prijedlog, a možete i kako je vama drago. Svatko ima svoje favorite.

Savjet: ako koristite kokosov šećer, sameljite ga u mlincu za kavu do teksture praha, palačinke će biti još ukusnije i mekanije teksture iznutra.

Ako želite posebno flafaste palačinke odvojite žumanjke od bjelanjaka.

I dobar vam tek!

palacinke

Objavljeno 26.10.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!