Definicije u prehrani

Image

Zdrava hrana (Healthy Foods) - prema američkoj definiciji iz 1974. godine, to su namirnice koje pridonose promociji fiziološke i psihološke ravnoteže organizma kao i optimalnoj otpornosti na stres, infekciju i bolesti. Jetra, kvasac, riža, jogurt, pšenične klice, riblje ulje i neke druge namirnice prema toj definiciji su “zdrave”. Kasnije se taj pojam proširio i pretvorio u pravi pokret (namirnice bez obrade u industriji, bez aditiva i kontaminata).

Naziv je stalno u upotrebi premda ga nisu verificirale svjetske institucije nadležne za hranu i prehranu. Na isti način nastali su pojmovi “prodavaonice zdrave hrane” pa čak i “industrijski pogoni za proizvodnju zdrave hrane”. Vremenom pojam je evoluirao pa se danas pod njim podrazumjevaju proizvodi od cjelovitog zrna žitarica, riba, maslinovo ulje, crno vino, citrusno voće, obojeno povrće, fermentirani mliječni proizvodi (probiotika) i drugi..

Ljekovita hrana (Medical foods) – su namirnice u čvrstom ili tekućem obliku koje su namjenjene za posebne svrhe (hrana za sondu, žlicu ili čašu) koja se daje bolesnicima, dojenčadi ili djeci kod nasljednih grešaka metabolizma, kod alergija na proteine mlijeka, kod preosjetljivosti na laktozu itd. Ovdje spadaju namirnice koje se daju radi redukcije tjelesne težine, preparati za sportaše (izotonični napici)..

Funkcionalna hrana (Functional foods) – sve one namirnice ili sirovine za njihovo dobivanje koje doprinose pojedinim funkcijama organizma jer sadrže neke od bioaktivnih komponenti (izoflavonin, beta-karoten, omega-3 masne kiseline, starter kulture, bioflavonoidi, likopen, oligosaharidi) itd. Prema novoj terminologiji takve su namirnice nazvane “nutraceuticals” tj. napola hrana – napola lijek.

Tipični funkcionalni proizvod je AB kultura, koja više uopće nema naziv “mlijeko”. Funkcionalna hrana ima povoljne učinke na ljudsko zdravlje, pa se zbog toga podupire i odgovarajućim propisima. Regulativu za funkcionalne proizvode prvi su uveli Japanci, pa oni u prometu imaju i najveći broj proizvoda.

Premda je funkcionalna hrana novi trend s Zapada, ona je bila poznata u kineskoj tradicionalnoj medicini 1000 godina prije Krista.

Mediteranska hrana / prehrana je pojam koji podrazumjeva tipične namirnice iz mediteranskog bazena (maslinovo ulje, crno vino, bijeli luk, morska riba, blitva, rajčica, naranča, limun i kiwi) kao i poluvegetarijanski način prehrane (lagana, malomasna hrana) dakle namirnice, koje prema današnjem stanju znanosti, apsolutno doprinose zdravlju tj. smanjuju krvni tlak, snižavaju kolesterol, povećavaju otpornost na stres i infekcije, te čine organizam psihički i fizički stabilnijim. Mediteranska prehrana je zapravo model zdrave prehrane.

Objavljeno 06.10.2006.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!