Božanstvene slastice od jagoda: Tart od jagode s podlogom od quinoe i badema, tortice od kus-kusa, jagoda i manga i sladoledni smoothie od jagode
Prehrana

Božanstvene slastice od jagoda: Tart od jagode s podlogom od quinoe i badema, tortice od kus-kusa, jagoda i manga i sladoledni smoothie od jagode

Jagode su mnogima najdraže voće. Donosimo 3 vrhunska recepta za slastice s jagodama u kojima ćete oblizivati prste!

Tart od jagode s podlogom od quinoe i badema

Tart ili francuska slatka pita poznati je desert kojeg čine podloga od prhkog tijesta, krema, i, kao završni sloj ili nadjev - najčešće voće. Dno od prhkog tijesta tradicionalno se radi od pšeničnog brašna, maslaca, šećera i jajeta, što baš i nije po “pravilima” fitness prehrani.

Upravo zato nas je oduševio ovaj tart - njegova podloga radi se od quinoe i bademovog brašna, čineći ga time bezglutenskim, ali i puno zdravijim izborom. Upravo podloga nas je najviše oduševila jer se priprema jednostavno, a upravo je hrskava i fina kako prhka tijesta i trebaju biti.

Za nadjev smo kombinirali dvije kreme, onu od badema i sirnu kremu, a sve smo finiširali s malo prekrasnih sočnih jagodica. Definitivno vikend desert za pamćenje!

Pogledajte video:

Sastojci (za kalup promjera 20 cm):

Tijesto:

  • 150 g dmBio quinoe
  • 60 g bademovog brašna
  • 2 žlice dm Bio smeđeg šećera neprerađenog
  • 1 jaje

Krema od badema:

  • 240 ml dmBio trajnog mlijeka 1,5 % m.m.
  • 80 g dmBio paste od bijelog badema
  • 4 žlice tapioka škroba
  • 1 žlica dm Bio smeđeg šećera neprerađenog
  • 1 jaje+1 žumanjak

Sirna krema:

  • 2 listića želatine
  • 110 g posnog sira
  • Ribana limunova korica
  • 1 žlica dm Bio smeđeg šećera neprerađenog
  • 1 žlica dmBio soka limuna
  • 3 žlica grčkog jogurta

Dekoracija:

  • 150-200 g jagoda
  • Par žlica sjeckanih badema
  • 1 žlica dmBio namaza od jagoda

Priprema:

  1. Nekuhanu quinou koju ste isprali i ocijedili pomiješajte s bademovim brašnom, te  raširite po velikom limu obloženom papirom za pečenje. Pecite na 175°C oko 9 minuta, dok ne počne lagano dobivati bojicu i sve se posuši. Izvadite i potpuno ohladite, pa stavite u kuh.blender te izblendajte dok ne bude sitno samljeveno kao brašno.
  2. Dodajte smeđi šećer pa kratko povežite opcijom “pulse”. Dodati razmućeno jaje pa “pulsirati” par puta tek toliko da se poveže. Utisnite smjesu u kalup za pitu/tart promjera 20-22 cm i ravnomjerno rasporedite. Pecite oko 18 minuta dok ne posmeđi lagano. Ohladite.
  3. Za kremu od badema, u zdjelici dobro izmiješajte tapioku, šećer, jaje, žumanjak te 80 ml mlijeka odvojenog od ukupne količine, tako da nema grudica. Preostalo mlijeko otapajući u njemu bademovu pastu. Kad je mlijeko tek počelo ključati, postupno ulijevajte smjesu od jaja, miješajući brzo pjenjačom na skroz laganoj vatri. Konstantno miješajući kuhajte par minuta, dok se krema ne zgusne. Maknuti s vatre pa miješajući ohladiti na sobnu temperaturu.
  4. Kad se krema ohladila na sobnu temperaturu, preliti je preko ohlađene pečene podloge. Zagladite kremu i stavite u hladnjak dok pripremate sirnu kremu.
  5. Za sirnu kremu, dobro izmiješati ili izmiksati sve sastojke, osim želatine koju ste prethodno namočili u hladnu vodu. Želatinu ocijediti te otopiti na skroz laganoj vatri uz stalno miješanje (prema uputi s pakiranja), pa pažljivo uliti u sirnu smjesu i sve izmiješati. Rasporediti i zagladiti po ohlađenoj kremi od badema, pa staviti u hladnjak na barem tri sata.
  6. Jagode narežite na kriškice pa pažljivo promiješajte s namaza od jagode. Rasporediti ih po vrhu ohlađenog tarta te pospite sjeckanim bademima. Staviti u hladnjak do posluživanja pa rezati na kriške.

tart jagode

Tortice od kus-kusa, jagoda i manga

Pomalo neobičan desert od žitarice koju smo navikli kušati u slanim jelima - tortice od kusa kusa su dokazale da se kus kus podjednako dobro “snalazi” i u slatkim jelima, konkretno, kuhan u soku od manga i jabuke.

Ovaj vrlo jednostavan desert djelovati će izrazito profinjeno i elegantno ako ga ukombinirate s umakom od jagoda, grčkim jogurtom i mangom - savršen lagani desert za poslužiti vašim fit gostima kada dođu na večeru, ili kao idealan završetak kakvog vikend ručka.

Pogledajte video:

Sastojci (za oko 8 porcija/tortica):

  • 260 g dmBio kus-kusa
  • 1/2 paketića dmBio bourbon vanilije mljevene
  • 2 žlice dmBio kokosovog šećera
  • Ribana korica limuna
  • 700 ml dmBio sok od jabuke i manga

Umak od jagoda i dekoracija:

  • 250-300 g jagoda
  • 1 žlica dmBio kokosovog šećera
  • 1/2 žličice tapioka škroba
  • Oko 100 g grčkog jogurta
  • 1/2 manga i još malo jagoda, za dekoraciju

Priprema:

  1. Sok od jabuke i manga ugrijte miješajući u lončiću zajedno s limunovom koricom, vanilijom i kokosovim šećerom.
  2. Dodajte kus-kus, pa uz stalno miješanje, kuhajte kus kus dvije minute na laganoj vatri. Maknite s vatre, poklopite tanjurom pa ostavite još 5 minuta da bubri. Smjesu rasporedite u manji, silikonski lim za pečenje (veličine 20x20 ili manji), pa poravnajte površinu i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Zatim ohladite 30 minuta u hladnjaku.
  3. Za umak od jagoda, jagode izmiksajte u blenderu u pire. Dodajte ih u lončić s kokosovim šećerom pa zagrijte do vrenja. Zgusnite sve s malo tapioka škroba kojeg ste razmutili u žlici vode.
  4. Ohlađeni kolač režite pomoću izrezivača na krugove, te dekorativno poslužite s preljevom od jagoda, grčkim jogurtom, svježim narezanim jagodama te ploškama manga.

tortica od kus-kusa

Fini sladoledni smoothie od jagode

Smoothie koji želi biti sladoled! Kako se dobije sladoledni smoothie?

Jednostavno - voće koje koristite za izradu istog jednostavno narežite na ploškice, stavite u plastičnu vrećicu i pospremite u frizer da se zamrzne - na taj način imate uvijek spreman glavni sastojak idealnih ljetnih smoothieja/sladoleda.

Banana je idealno voće za ovu namjenu jer postaje vrlo kremasta i konzistentna kad se izblenda, a može joj se dodati doslovno bilo što - i u trenu imate gotovo savršeno a zdravo ljetno osvježenje.

Pogledajte video:

Sastojci (za 1 osobu):

  • 1 banana (unaprijed smrznute ploškice)
  • 1 šalica  jagoda
  • 125 ml dmBio napitka od badema
  • 1 žličica dmBio chia sjemenki
  • 1 žlica dmBio paste od bijelog badema
  • Dekoracija:
  • 1 žlica kokosovog vrhnja (od dmBio kokosovog mlijeka)
  • Par svježih jagoda
  • Drobljena kakao zrna
  • Metvica

Priprema:

  1. U blender stavite smrznute kriškice banane, po potrebi prerezane jagode, napitak od badema, chia sjemenke i pastu od badema.
  2. Sve dobro izmiksajte do kremastog, gustog smoothieja.
  3. Uliti u čašu pa dekorirati “šlagom” od kokosovog mlijeka (radi se o onom gornjem, tvrđem sloju kokosovog mlijeka kad otvorite limenku), jagodama te cacao nibsima i metvicom.

smoothie

Sve dmBio namirnice iz recepata kupite u DM trgovinama.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 10.07.2018
Piše:
Native sadržaj