Žitarice - odličan izvor energije za trening
Prehrana

Žitarice - odličan izvor energije za trening

Žitarice pripadaju skupini kompleksnih ugljikohidrata zbog čega predstavljaju idealan obrok prije tjelesne aktivnosti. Izvrstan su izvor vlakana te pomažu u redukciji masnog tkiva i održavanju željene tjelesne težine.

Žitarice su izrazito bitan segment prehrambene piramide zbog nutritivne vrijednosti koju sadrže. Pripadaju skupini kompleksnih ugljikohidrata te su izvrstan izvor vlakana koji pomažu probavi, ubrzavaju metabolizam, podrška su u čišćenju organizma od nakupljenih toksina, produljuju osjećaj sitosti, te posljedično - pomažu u redukciji masnog tkiva i održavanju željene tjelesne težine.

Raž i ječam su među žitaricama koje imaju dugu tradiciju u našim kuhinjama. Radi se o žitaricama koje sastavom i kvalitetom zaslužuju svoje mjesto na našim jelovnicima, svakodnevno.

joga podloga

Žitarice za snagu i energiju na treningu

Kada se govori o zahtjevima i potrebama organizma za energijom, onda je najvažnije u prvom obroku u danu te u obroku prije tjelesne aktivnosti imati kompleksne ugljikohidrate, koji će tijelo opskrbiti energijom potrebnom za napore koji slijede.

Doručak je obrok u kojem tijelu dajemo hranu nakon više sati sna, a koju će pretvoriti u energiju za naredni period. Stoga, bitno je da energija bude dugotrajna, a upravo takvu ćemo dobiti iz ove vrste ugljikohidrata.

Drugi trenutak u danu kad je potrebna kvalitetna energija jest period fizičke aktivnosti. Optimalno je 1-2 sata prije treninga napuniti tijelo energijom kako bi se nadolazeće aktivnosti mogle odraditi kvalitetno i sa smanjenim rizikom od ozljede.

Osim ugljikohidrata, obrok prije treninga trebao bi sadržavati i kvalitetne proteine koji doprinose očuvanju i rastu mišićne mase te sudjeluju u zdravlju kostiju.

Dakle, obavezno prije treninga izdvojite vrijeme za obrok. Savjetujemo vam da birate kvalitetne izvore proteina poput mesa, ribe, jaja ili mliječnih proizvoda te kvalitetne ugljikohidrate koji će vas kroz duži period opskrbljivati energijom. Žitarice su u ovom trenutku najbolji izbor.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Za sve intolerantne na gluten: Popis namirnica koje sadrže gluten x 9
    Svatko tko je barem jednom pokušao prijeći na bezglutensku prehranu dobro zna da to nije nimalo lak zadatak, pogotovo ako je u to krenuo na vlastitu inicijativu bez pomoći stručnjaka.
  • Metabolizam - saznajte osnovne informacije x 76
    Naše tijelo se neprekidno obnavlja od "građevnog materijala" koji unosimo u organizam: od hrane, tekućine i kisika. Svi dijelovi tijela tijekom života potpuno se mjenjaju i nekoliko desetaka puta. Me...
  • Masti kao izvor energije x 12
    Premda je opće uvjerenje sportaša da masti nisu potrebne ili da ih se uzima u najmanjim mogućim količinama, stvari stoje drukčije. Naime, s "ocrnjivanjem" masti se pretjeruje ; masti naravno nose najv...
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 20.09.2016
Piše:
Sponzorirani članak