Jedinstvena prilika: do 42% popusta na odabrane trake za trčanje

Vitamin K – iznimno bitan za kardiovaskularno zdravlje!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Na australskom Edith Cowan University provedena je studija koja potvrđuje da osobe koje imaju prehranu bogatu vitaminom K imaju čak do 34% niži rizik od s aterosklerozom povezanih kardiovaskularnih bolesti.

Vitamin K i srčane bolesti

Autori studije su analizirali podatke preko 50.000 ispitanika prikupljenih u preko 20 godina. Bavili su se promatranjem pitanja jesu li osobe koje su imale prehranu bogatu vitaminom K imale niži rizik od kardiovaskularnih bolesti.

U hrani nalazimo dvije vrste vitamina K: vitamin K1 koji primarno dolazi iz zelenog lisnatog povrća i biljnih ulja te vitamina K2 koji nalazimo u mesu, jajima i fermentiranoj hrani.

Studija zaključuje da su osobe s najvišom razinom unosa vitamina K1 imali 21% manji rizik od hospitalizacije s kardiovaskularnim bolestima povezanim s aterosklerozom. U slučaju vitamina K2, taj rizik je bio manji za 14%.

U oba slučaja, sniženi rizik se odnosio na sve vrste srčanih bolesti povezanih s aterosklerozom, s naglaskom na bolest perifernih arterija kod koje je rizik bio za 34% smanjen.

vitamin

Za pozitivno djelovanje potreban je veći unos od preporučenog

Autori studije ističu da je pojačana konzumacija vitamina K važna jer pruža zaštitu od ateroskleroze i drugih srčanih bolesti. „Aktualne prehrambene preporuke i smjernice o konzumaciji vitamina K su bazirane na količini koja je potrebna za pravilno zgrušnjavanje krvi. No, niz je novih dokaza i potvrda da unos iznad preporučenih smjernica daje dodatnu zaštitu protiv razvoja niza bolesti, poput ateroskleroze.

Smatra se da vitamin K radi kao zaštita protiv nakupljanja plaka u glavnim arterijama što mu daje novu i jako važnu ulogu.“, navodi jedan od autora studije.

Kardiovaskularne bolesti su glavni krivac za preuranjenu smrt u svijetu, pa ovoj novoj studiji treba dati veliki značaj radi važnosti i djelovanja vitamina K na smanjenje rizika od srčanih i povezanih bolesti.

Kako prepoznati preniske razine vitamina K?

Niske razine vitamina K povećavaju rizik od nekontroliranog krvarenja i nemogućnosti zacjeljivanja rana. Najčešće se ovaj manjak događa u sljedećim slučajevima:

  • kod oboljelih od bolesti koje utječu na apsorpciju nutrijenata u probavnom traktu, poput Crohnove bolesti ili celijakije
  • kod osoba koje uzimaju lijekove koji utječu na apsorpciju vitamina K
  • koji imaju poremećaje prehrane
  • redovito konzumiraju alkohol

U ovim slučajevima, liječnici propisuju vitamin K kao dodatak prehrani.

vitamin k

Koje su preporučene dnevne doze vitamina K?

Preporučene dnevne doze su kako slijedi:

vitamin k

Reference:

  1. Bellinge JW, Dalgaard F, Murray K, Connolly E, Blekkenhorst LC. i sur. Vitamin K Intake and Atherosclerotic Cardiovascular Disease in the Danish Diet Cancer and Health Study. J Am Heart Assoc. 2021 Aug 17;10(16):e020551.

Objavljeno 31.08.2021.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!