Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Vitamin K – iznimno bitan za kardiovaskularno zdravlje!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Na australskom Edith Cowan University provedena je studija koja potvrđuje da osobe koje imaju prehranu bogatu vitaminom K imaju čak do 34% niži rizik od s aterosklerozom povezanih kardiovaskularnih bolesti.

Vitamin K i srčane bolesti

Autori studije su analizirali podatke preko 50.000 ispitanika prikupljenih u preko 20 godina. Bavili su se promatranjem pitanja jesu li osobe koje su imale prehranu bogatu vitaminom K imale niži rizik od kardiovaskularnih bolesti.

U hrani nalazimo dvije vrste vitamina K: vitamin K1 koji primarno dolazi iz zelenog lisnatog povrća i biljnih ulja te vitamina K2 koji nalazimo u mesu, jajima i fermentiranoj hrani.

Studija zaključuje da su osobe s najvišom razinom unosa vitamina K1 imali 21% manji rizik od hospitalizacije s kardiovaskularnim bolestima povezanim s aterosklerozom. U slučaju vitamina K2, taj rizik je bio manji za 14%.

U oba slučaja, sniženi rizik se odnosio na sve vrste srčanih bolesti povezanih s aterosklerozom, s naglaskom na bolest perifernih arterija kod koje je rizik bio za 34% smanjen.

vitamin

Za pozitivno djelovanje potreban je veći unos od preporučenog

Autori studije ističu da je pojačana konzumacija vitamina K važna jer pruža zaštitu od ateroskleroze i drugih srčanih bolesti. „Aktualne prehrambene preporuke i smjernice o konzumaciji vitamina K su bazirane na količini koja je potrebna za pravilno zgrušnjavanje krvi. No, niz je novih dokaza i potvrda da unos iznad preporučenih smjernica daje dodatnu zaštitu protiv razvoja niza bolesti, poput ateroskleroze.

Smatra se da vitamin K radi kao zaštita protiv nakupljanja plaka u glavnim arterijama što mu daje novu i jako važnu ulogu.“, navodi jedan od autora studije.

Kardiovaskularne bolesti su glavni krivac za preuranjenu smrt u svijetu, pa ovoj novoj studiji treba dati veliki značaj radi važnosti i djelovanja vitamina K na smanjenje rizika od srčanih i povezanih bolesti.

Kako prepoznati preniske razine vitamina K?

Niske razine vitamina K povećavaju rizik od nekontroliranog krvarenja i nemogućnosti zacjeljivanja rana. Najčešće se ovaj manjak događa u sljedećim slučajevima:

  • kod oboljelih od bolesti koje utječu na apsorpciju nutrijenata u probavnom traktu, poput Crohnove bolesti ili celijakije
  • kod osoba koje uzimaju lijekove koji utječu na apsorpciju vitamina K
  • koji imaju poremećaje prehrane
  • redovito konzumiraju alkohol

U ovim slučajevima, liječnici propisuju vitamin K kao dodatak prehrani.

vitamin k

Koje su preporučene dnevne doze vitamina K?

Preporučene dnevne doze su kako slijedi:

vitamin k

Reference:

  1. Bellinge JW, Dalgaard F, Murray K, Connolly E, Blekkenhorst LC. i sur. Vitamin K Intake and Atherosclerotic Cardiovascular Disease in the Danish Diet Cancer and Health Study. J Am Heart Assoc. 2021 Aug 17;10(16):e020551.

Objavljeno 31.08.2021.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!