Raw food - sirova hrana na našem tanjuru
Prehrana

Raw food - sirova hrana na našem tanjuru

U proteklih nekoliko godina interes javnosti, a i pažnju medija donio je jedan naizgled nov način prehrane: sirova hrana! Iako se radi o konceptu prehrane koji među ljudima postoji oduvijek, tek je u proteklim godinama počeo dobivati više pobornika u zapadnjačkoj kulturi. Sirovojedci, kad ističu prednosti njihovog načina prehrane naglašavaju da je himalajski narod Hunza, čiji pripadnici većinom jedu sirovu, najdugovječniji narod na planetu!

Najjednostavnija definicija sirovojedstva je konzumiranje namirnica u njihovu prirodnom stanju, neprocesirane ili minimalno procesirane, termički obrađene do 45 stupnjeva Celzija. Filozofija raw fooda proizlazi iz činjenice da su nekuhane namirnice, poput klica, svježeg voća i povrća, zdravije za čovjeka nego kuhane namirnice. Dakle, osobe koje slijede principe raw fooda su eliminirale ili smanjile uporabu kuhanih namirnica.

Pobornici raw food prehrane ističu da se izbjegavanjem izlaganja hrane visokim temperaturama čuvaju enzimi u biljkama čime se omogućava najbolja apsorpcija i iskoristivost nutrijenata koje pojedina namirnica daje. Usto, naglašavaju i da se sirovim namirnicama održava kiselo-bazna ravnoteža organizma, dok "procesirana i hrana životinjskog porijekla zakiseljava organizam" a upravo se kiselo stanje organizma smatra temeljem za nastanak niza bolesti, među kojima su i karcinomi.

Što jedu sirovojedci?

Da ne bi bilo zabune, sirovojedci ipak hranu pripremaju, tretiraju i osmišljavaju različite recepte, za koje mnogi ne bi ni rekli da su „sirovi“. U svakoj kuhinji sirovojedca nalaze se tri nezaobilazna uređaja: sokovnik za hladno prešanje, snažni smoothie i dehidrator. S ta tri navedena uređaja moguće je napraviti gotovo sve lazanje, pizze, torte, štrudle, kruh, sladoled, palačinke…

Većina sirovojedaca ne jedu ništa životinjskog porijekla (vegani) dok ima i onih koji jedu sirovu ribu i nepasterizirano mlijeko. Rijetki su oni koji jedu sirovo meso i jaja. Oko 75% prehrane sirovojedaca čini voće i povrće.

Budući da su mahunarke i žitarice često nejestive u sirovom obliku, a ni termička obrada do 45 stupnjeva Celzijevih ih neće učiniti jestivima, sirovojedci ove skupine namirnica namaču i fermentiraju kako bi ih tim procesima učinili jestivima.

Zobena kaša s jabukom

Sastojci:

  • 1 šalica zobi u zrnu
  • 2 žlice suhog voća po izboru (datulje, grožđice, goji bobice, šljive, brusnice)
  • 1 žlica agavinog sirupa
  • 1/2 čajne žličice cimeta
  • 1 šalica biljnog mlijeka (bademovo, zobeno, rižino i sl.)
  • malo vanilije
  • 1 jabuka
  • 1 žlica drobljenog kakaa

Priprema:

Namočite zob u vodi preko noći. Ujutro je isperite te zajedno s agavinim sirupom, suhim voćem, cimetom, vanilijom i mlijekom izmiksajte u blenderu do željene konzistencije, ili samo dobro izmiješajte žlicom. Nasjeckate ili naribajte jabuku i umiješajte je u kašu.

Ukrasite suhim voćem, svježim bobičastim voćem ili komadićima kakaa u zrnu.

Smoothie od vanilije i sezama

Sastojci:

  • 1 šalica sezama
  • 2 velike banane
  • 2 šalice vode
  • 4 datulje (ili zaslađivač po želji)
  • 1 štapić vanilije

Priprema:

Stavite sve sastojke u blender i blendajte sok se sezam potpuno ne spoji s ostalim namirnicama u jednoličnu smjesu.

Juha od krastavaca

Sastojci:

  • 400 ml tople vode
  • 70 g indijskih oraščića
  • 1/2 krastavca
  • 1/2 avokada
  • 1/2 crvene paprike
  • 2 male rajčice
  • 1 stabljika celera
  • 1 češanj češnjaka
  • 1/4 ljubičastog luka
  • 10 ml konopljinog ulja
  • origano

Priprema:        

Uklonite košticu iz avokada i 'meso' stavite u blender zajedno s ostalim navedenim sastojcima. Smjesa treba biti glatka. Kada je juha gotova, prelijte malo maslinovog ulja i ukrasite začinom po želji.

Raw food prehrana i zdravlje

Raw food prehrana je karakteristična i svi pobornici bi trebali detaljno pratiti nutritivan unos te suplementirati ono što prehranom ne mogu dobiti. Naime, sirovojedstvo osigurava obilje blagotvornih tvari poput prehrambenih vlakana, većine vitamina i minerala te osobito antioksidativnih fitokemikalija, no istovremeno je siromašno vitaminom B12, kalcijem, željezom i omega-3 masnim kiselinama.

Studije koje proučavaju utjecaj raw food prehrane na zdravlje su potvrdile neke pozitivne, ali i neke negativne učinke ovog prehrambenog stila na zdravlje. Naime, potvrđeno je smanjenje ukupnog kolesterola i razine triglicerida u krvi. No, istovremeno, dogodilo je i smanjenje HDL ("dobrog") kolesterola te povećanje razina homocisteina što povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti. Na razinu homocisteina utječe manjak vitamina B12 kojeg u aktivnom obliku ima jedino u namirnicama životinjskog podrijetla.

Također, njemačka studija koja je pratila 3 godine utjecaj sirove prehrane na zdravlje potvrdila je u 33% slučajeva smanjene razine energije i amenoreju (izostanak mjesečnice) kod žena. Znanstvenici zaključuju da je to promjena došlo zbog nedovoljnog unosa energije.

Stoga, ako se odlučite za raw food prehranu, svakako na taj korak nemojte krenuti drastično, već polako u svoju prehranu ubacujte sirove obroke. Istovremeno, pazite na nutritivni sastav namirnica koje unosite kako ne biste bili u deficitu s pojedinim mikronutrijentima, što dugoročno može ugroziti vaše zdravlje.

 

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 06.06.2015
Piše:
Zorana Jagodić