Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Kome više vjerovati? Nova studija opet protiv crvenog mesa!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Teorije oko (ne)štetnosti mesa mijenjaju se gotovo iz dana u dan. Na jednoj su strani oni koji ga izbacuju iz prehrane stavljajući mu na teret zdravstvena, ali i etička i ekološka pitanja, dok su na drugoj ljubitelji mesa koji ga ističu kao nezamjenjiv izvor proteina s ništa više štetnim utjecajem na zdravlje od niza drugih namirnica. 

crveno meso

Jedna studija: Malen i beznačajan utjecaj

Nakon što je prije nekoliko mjeseci u Annals of Internal Medicine objavljen izvještaj u kojem stoji da nema potrebe za brigom radi konzumacije crvenog mesa i mesnih prerađevina, razbuktala se rasprava među stručnjacima, liječnicima i nutricionistima. Dok su jedni tražili povlačenje izvještaja, drugi su slavili naglašavajući da je vrijeme da se zaustavi stigma protiv crvenog mesa.

Kako stoji u ovom izvještaju, smanjenje unosa crvenog i prerađenog mesa rezultiralo je manjim brojem smrtnih slučajeva od raka i srčanih bolesti, ali zaključen je da su dokazi slabi jer je većina podataka proizašla iz promatračkih studija koje ne mogu pokazati i utvrditi uzrok i posljedicu. Autori su naveli da je povećan rizik toliko malen da nema osnove da se ljude uputi na smanjenje unosa crvenoga mesa.

No, nije dugo trebalo da svjetlo dana ugleda nova studija, koja ovog puta ističe štetne učinke prehrane bogate mesom na zdravlje ljudi, i sugerira smanjenje njihove konzumacije.

meso

Druga studija: Rizik postoji i crveno meso treba izbjegavati

U JAMA Internal Medicine objavljena je studija u kojoj stoji da su ispitanici koji su u prehrani imali najveći udio crvenog mesa, mesnih prerađevina i peradi, imali i malen, ali povećan rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Kod osoba koje su redovno jele ribu nije zabilježen povećan rizik od ovih bolesti.

„Kada u prehrani imate visok udio prerađene hrane, to ukupno gledano doprinosi povećanju rizika od bolesti te umanjuje benefite vlakana, vitamina i minerala, ali i biljnih izvora proteina koji doprinose zdravlju“, zaključuje jedna od autorica studije, dr. Van Horn.

Novoobjavljena studija zacijelo neće utišati debate o (ne)zdravosti konzumacije crvenoga mesa i mesnih prerađevina, na nama je da procijenimo jesmo li se spremni odreći se crvenoga mesa radi postojanja rizika za zdravlje. Kada u sve navedeno uključimo i etička i ekološka načela i utjecaje, konzumacija crvenoga, ali i bilo kojeg drugog mesa ostaje osobni izbor i pitanje vlastite odluke. 

Reference:

  1. Johnston BC, Zeraatkar D, Han MA, et al. Unprocessed Red Meat and Processed Meat Consumption: Dietary Guideline Recommendations From the Nutritional Recommendations (NutriRECS) Consortium. Ann Intern Med. 2019;171:756–764.
  2. Zhong VW, Van Horn L, Greenland P, et al. Associations of Processed Meat, Unprocessed Red Meat, Poultry, or Fish Intake With Incident Cardiovascular Disease and All-Cause Mortality. JAMA Intern Med. Published online February 03, 2020.

Objavljeno 06.02.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!