Akcija: 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Još jedna studija: Bijeli kruh i voćni sokovi povećavaju rizik od srčanih bolesti!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Koliko puta ste za doručak namazali maslac i pekmez na bijeli kruh i uz to popili čašu voćnoga soka? Uvjerena sam da među nama nema onih kojima ovo nije bio omiljeni doručak u djetinjstvu, a mnogi ga i danas biraju za početak dana.

No, nova studija upozorava da je upravo to kombinacija koja bi mogla značajno povećavati rizik od srčanih bolesti.

kruh

Namirnice i napitci i srčane bolesti

Studija koju su proveli Gao i sur. na sveučilištu Oxford potvrdila je da pojedine namirnice i napitci, puno više od nutrijenata koje u njima nalazimo, mogu biti povezane s povećanim rizikom od srčanih bolesti i smrtnošću. Stručnjaci koji su proveli ovu studiju još jednom naglašavaju važnost razvijanja svijesti o štetnom djelovanju šećera koji je glavni faktor u procesu debljanja ali i srčanim tegobama.

Kardiovaskularne bolesti su glavni uzrok smrti u svijetu, a upravo loša prehrana je glavni pomagač u razvoju tih bolesti, naglašavaju autori studije.

Rezultati ove studije pomažu identificirati pojedine namirnice i pića koja se u našim krajevima vrlo često konzumiraju, a koje mogu biti odgovorna za razvoj niza bolesti kardiovaskularnog sustava.

U studiji su analizirani podaci preko 110.000 odraslih osoba u Velikoj Britaniji u rasponu godina 37-73 u trajanju studije od 15 godina. Analizom podataka utvrđeno je da su dva specifična načina prehrane povezana s povećanim rizikom o smrti kod osoba srednje životne dobi.

Jedan način prehrane je onaj bogat čokoladom, slasticama, maslacem i bijelim kruhom, ali s malo svježeg voća i povrća, dok je druga sadržavala gazirana pića, voćne sokove, čokoladu, slastice, stolni šećer i konzerviranu hranu, ali s malo maslaca i masnog sira.

Autori studije su zaključili da češće mlađi muškarci slabijeg imovinskog stanja jedu više čokolade, slastica, maslaca i bijeloga kruha. Ista ova skupina su češće pušači, manje su fizički aktivni, češće boluju od pretilosti i imaju visok krvni tlak.

tost

Ograničiti unos čokolada, bijeloga kruha, voćnih sokova...

Istovremeno, osobe koje konzumiraju gazirane napitke, voćne sokove i konzerviranu hranu imaju viši rizik od kardiovaskularnih bolesti i smrtnosti iako su fizički aktivniji, rjeđe su pušači i rjeđe boluju od pretilosti.

Kako zaključuje jedna od autorica studije, ovo istraživanje sugerira da bi uzimanje manje čokolade, slatkiša, maslaca, kruha s malo vlakana, pića zaslađenih šećerom, voćnog soka, stolnog šećera i konzervirane hrane moglo biti povezano s manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti ili smrti tijekom srednje dobi, a što je u skladu i s drugim studijama koje navode da je prehrana koja ima manje šećera i kalorija povezana s nižim rizikom od srčanih bolesti.

Rezultate ove studije valjalo bi uzeti u obzir kod planiranja prehrane ili dijete, a s ciljem promocije izbalansirane, zdrave prehrane koja doprinosi zdravlju, vitalnosti i dugovječnosti.

pekmez

Reference:

Gao, M., Jebb, S.A., Aveyard, P. et al. Associations between dietary patterns and the incidence of total and fatal cardiovascular disease and all-cause mortality in 116,806 individuals from the UK Biobank: a prospective cohort study. BMC Med 19, 83 (2021).

Objavljeno 01.05.2021.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!