Brahmi - podiže energiju te poboljšava mentalne sposobnosti i kvalitetu sna
Prehrana

Brahmi - podiže energiju te poboljšava mentalne sposobnosti i kvalitetu sna

Ajurvedska medicina s pravom sve više dobiva mjesto i u zapadnom svijetu zbog sve većeg broja studija koje potvrđuju učinkovitost preparata iz ove medicine za zdravlje ljudi. Među biljkama koje se ističu svojim utjecajem na mentalne i kognitivne sposobnosti ističe se biljka brahmi, pa ćemo vam je predstaviti u nastavku teksta.

brahmi

Brahmi i Ajurveda

Pod pojmom brahmija nalazimo dvije ajurvedske biljke - Centella asiatica i Bacopa monnieri, a na sanskrtu brahmi označava žensku esenciju univerzalne svijesti, kao i kreativni potencijal koji proizlazi iz čiste svjesnosti. Za obje biljke koje spadaju pod ime brahmi smatra se da potiču razvoj svijesti te potiču rad živčanog sustava u cjelini.

Postojanje dviju biljaka koje se naziva brahmi može se objasniti geografski: u južnoj Indiji brahmi se odnosi na Bacopu monnieri, a u sjevernoj Indiji se ovaj naziv odnosi na Centellu asiaticu. Centella asiatica je u zapadnom svijetu poznata i pod nazivom gotu kola. No, s obzirom da obje biljke imaju jednako djelovanje, u nastavku ćemo ih nazivati zajedničkim imenom – brahmi.

brahmi

Benefiti biljke brahmi:

 • Otvara i čisti misli
 • Jača pamćenje i intelekt
 • Potiče fokus i koncentraciju
 • Potiče uravnoteženo emocionalno stanje
 • Povećava dnevnu energiju i poboljšava kvalitetu sna
 • Potiče zdravlje kože i kose
 • Doprinosi zdravlju krvnih stanica

Brahmiju se također pripisuju ova svojstva: pomlađuje um, poboljšava pamćenje, poboljšava koncentraciju i izravno utječe na kvalitetu svijesti. Brahmi se koristi i uz meditaciju jer poboljšava jasnoću misli i uma.

Brahmi se preporuča zbog svojeg pozitivnog učinka na živčani sustav. On smanjuje napetost u tijelu, poboljšava razinu budnosti i energije tijekom dana te smanjuje razine stresa i poboljšava kvalitetu sna tijekom noći.

Dodatno, brahmi smanjuje mišićnu napetost i smanjuje rizik od zatvora uzrokovanog stresom.

Brahmi pozitivno djeluje na zdravlje kože i kose. On potiče obnavljanje kože i potiče zdravlje vlasišta. Također, utječe na brže zacjeljivanje rana i sprječavanje nastanka ožiljaka te čisti, omekšava i štiti kožu od negativnih utjecaja izvana.

brahmi

Konzumacija brahmija

Brahmi je moguće naći u obliku ulja, paste, ali najčešći oblik je prah. Možete ga piti otopljenog u hladnoj ili toploj vodi ili mlijeku.

Tipična preporučena doza brahmi praha je 1/4 - 1/2 čajne žličice, jednom do dvaput na dan ili prema preporuci nutricionista.

Brahmi prah možete kupiti u Fitness.com.hr webshopu. 

Reference:

 1. Gogte, Vaidya V. M. Ayurvedic Pharmacology & Therapeutic Uses of Medicinal Plants. Reprint. Chaukhambha Publications, 2009. 437-438, 466-467.
 2. Pole, Sebastian. Ayurvedic Medicine: The Principles of Traditional Practice. Churchill Livingston Elsevier, 2006. 149-150, 187-188.
 3. Veerendra Kumar, MH i YK Gupta. “Effect of Centella asiatica on Cognition and Oxidative Stress in an Intracerebroventricular Streptozotocin Model of Alzheimer’s Disease in Rats.” Clinical & Experimental Pharmacology & Physiology. 30:5-6 (2003): 336-342.
Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
 • Metabolizam - saznajte osnovne informacije x 76
  Naše tijelo se neprekidno obnavlja od "građevnog materijala" koji unosimo u organizam: od hrane, tekućine i kisika. Svi dijelovi tijela tijekom života potpuno se mjenjaju i nekoliko desetaka puta. Me...
 • Spavanje i bodybuilding x 18
  Ništa nije tako frustirajuće kao nesanica, okretanje po krevetu, tisuće glupih misli i što se više trudimo zaspati tim se više razbuđujemo. Za bodybuildere, situacija je još gora, moramo spavati minim...
 • Masti kao izvor energije x 12
  Premda je opće uvjerenje sportaša da masti nisu potrebne ili da ih se uzima u najmanjim mogućim količinama, stvari stoje drukčije. Naime, s "ocrnjivanjem" masti se pretjeruje ; masti naravno nose najv...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 09.09.2018
Piše:
Zorana Jagodić