VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Vaše transformacije: 53-godišnja Katarina je u 6 mjeseci skinula 19 kilograma viška!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Godine nisu prepreka ako ste zaista odlučili napraviti promjenu u svojem životu i početi živjeti zdravije i ispunjenije. Katarina je to dokazala i može biti primjer mnogima, i dvostruko mlađima od sebe.

Pročitajte Katarininu priču:

Predstavi se našim čitateljima u par rečenica: tko si, odakle dolaziš, koliko imaš godina i čime se baviš.

Zovem se Katarina Požgaj. Živim u Kutini i po zanimanju sam učiteljica razredne nastave. Imam 53 godine.

Kakav je bio tvoj život prije transformacije i što te potaklo da kreneš s transformacijom?

Moj život prije transformacije je bio potpuno opušten po pitanju prehrane i tjelesne neaktivnosti. Dugo vremena razmišljala sam kako moram skinuti tih puno nakupljenih kilograma jer su mi počeli stvarati ozbiljne probleme, boljela su me koljena, pojavljivali su se i bolovi u lumbalnom dijelu kralježnice, a i povišeni tlak nije bio baš zanemariv. Može se reći da su me na promjene potaknuli zdravstveni problemi, ali i nezadovoljstvo svojim izgledom.

transformacija

Je li postojao neki okidač koji je rezultirao željom za promjenom?

Dugo vremena razmišljala sam što i kako učiniti, razmišljala sam, ali ustvari ništa nisam činila po tom pitanju. Okidač je bio period u ljeto 2016. godine. Nezadovoljstvo sobom doseglo je vrhunac, i tad sam čula preporuke od više ljudi, pozitivne reakcije o drugačijem, specifičnom radu u klubu Pro Forma. Pričali su o nekom „čarobnjaku“ koji treninzima drastično mijenja tijela svojih članova. Prijavila sam se i početkom rujna krenula, prvo dva puta tjedno, a vrlo brzo i tri puta.

Koliko je trajala transformacija i koliko kilograma je izgubljeno u tom periodu? Je li ti tko pomogao?

Moja transformacija zapravo još traje. Iznenadila sam samu sebe svojim stavom, odlučila sam postići svoj cilj, a on je bio da sa 95 kilograma dođem do minimalno 70 ili barem 72. Bila sam uporna i nakon 6 mjeseci vaga je pokazivala 76. No to još nije bio onaj moj zacrtani, krajnji cilj.

Ovo proljeće odlučila sam izboriti se s viškom koji mi je preostao i uspjela sam. Riješila sam se 9 kilograma i sada imam 71. Zadovoljna sam ako tako i ostane. Cijelo vrijeme usmjeravao me, savjetovao i podržavao moj trener Stane Barun.

Kakve ste treninge radili tijekom svojeg procesa transformacije?

Svaki trening bio je izazov i nakon svakog sam se osjećala kao pobjednik. Treninzi nikada nisu bili isti i to ih je činilo zanimljivima. Ponekad je to bio kardio, ponekad trening snage, a ponekad kombinacija. U svakom slučaju nije bilo lako.

transformcija

Koliko kardija, koliko treninga snage? Što je bilo najteže u procesu transformacije?

Mislim da naš trener preferira kombinaciju oba načina rada i da je omjer pola pola. Ali u onom glavnom dijelu treninga uvijek su vježbe snage. Najteže je definitivno bilo disciplinirati se oko prehrane. Na treninge sam dolazila redovito, ali u kombiniranju hrane baš nisam bila disciplinirana pa dalje nije bilo rezultata koje sam željela i to samo mojom greškom.

Koliko je bilo teško provoditi dijetu i redovno vježbati?

Znala sam da moram paziti na prehranu i to mi je kao što sam već naglasila bilo najteže. Usprkos trenerovim upozorenjima nikako da se discipliniram po tom pitanju pa sam tako prošle godine čak dobila nekoliko kilograma. Umjesto da idem u minus, otišla sam u plus i za čas opet imala više od 80. No tada se ponovo pojavio inat. Znala sam da ja to mogu, ali i moram.

Koliko je važna podrška okoline za ovaj proces i je li ona u tvom slučaju bila prisutna?

Imala sam podršku supruga Siniše koji je i sam nekada bio sportaš. Nije mi dao da odustanem i bodrio me da ne preskačem treninge. Svakako da je vrlo bitan i stav trenera koji nas sve uvijek potiče i hvali svaki naš napredak. Uvijek svaku vježbu detaljno objasni i pokaže, tumači nam što koja vježba znači i što njome postižemo.

Tu bih željela istaknuti još jedno veliko bogatstvo koje sam stekla u svome klubu. Prijateljstvo. Kada sam počela vježbati nisam u svojoj grupi nikoga poznavala, a nakon nekog vremena stekla sam dobre prijateljice koje su mi također itekako velika podrška.

Kakve su bile tvoje prehrambene navike prije, a kakve su sad?

Prehranu sam jako prilagodila svome cilju, ne jedem više masnu i tešku hranu. Voće i povrće, piletina, kuhana riža, orašasti plodovi, to je najčešće na mom jelovniku. Ovako to zvuči siromašno, ali nije jer te namirnice mogu dati beskrajno puno ukusnih kombinacija. Neko vrijeme trebalo mi je da se odviknem od prijašnjeg načina prehrane i bilo je trenutaka kada sam mislila da neću uspjeti, ali evo jesam.

transformacija

Nedostaje li ti što od tog „prošlog života“?

Ne. Iza mene su ostali svi zdravstveni problemi koje sam nabrojala. Sada se osjećam poletnije, mladolikije i neusporedivo zadovoljnije.

Koliko se s transformacijom popravila kvaliteta tvog života?

To je sada moj stil života, puno boljeg života jer puno toga sad mogu, a prije nisam mogla. Na primjer, jedna smiješna sitnica, ali ženama jako važna, mogu sjediti držeći nogu preko noge i ne samo to, mogu zakopčati sandale, a da ne moram sjesti i puhati jer mi trbuh smeta.

Koja je tvoja poruka onima koji se bore s viškom kilograma i nikako da se krenu boriti protiv pretilosti?

Moja poruka svima onima koji su bili u situaciji u kojoj sam bila i ja prije tri godine. Pokrenite se, učinite nešto za sebe, ne samo radi izgleda već prvenstveno radi zdravlja.

Sada zapravo ulažemo u svoju treću dob i oni mlađi kao i mi stariji. Bila bih sretna da sam u mojim tridesetim godinama mogla poslušati ovakve savjete jer bih vjerojatno puno ranije učinila nešto korisno za sebe.

Objavljeno 12.07.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!