Vježbaj kod kuće - pogledaj top 50 najpopularnijih rekvizita za kućni trening!

Brojanje kalorija - Je li nam zbilja potrebno za mršavljenje?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Jesu li kalorije zbilja bitne ili je dovoljno jesti određenu hranu koja je zbog svojih "posebnih svojstava" sama po sebi garancija gubitka kilograma? Moramo li brojati kalorije ili je dovoljno samo kontrolirati porcije? Je li potrebno voditi dnevnik prehrane? Je li uopće realno brojati kalorije ostatak života ili je to jednostavno dio cijene koju moramo platiti za fit tijelo?

Ovim člankom potrudit ću se dati odgovore na ova pitanja i otkriti jedan jednostavan način praćenja kalorijskog unosa bez potrebe za svakodnevnim zapisivanjem svakog zalogaja hrane.

kalorije

Brojati kalorije - da ili ne?

U mnogim popularnim knjigama o dijetama može se naići na često ponavljanu rečenicu koja glasi: “Ovim načinom prehrane ne morate brojati kalorije” iako je princip kalorijskog deficita zapravo skriven u temelju same metode, dok su se neke druge knjige zaista dotakle važnosti odnosa unosa i potrošnje energije preporučujući pritom metodu praćenja porcija umjesto brojanja kalorija.

Ta alternativna metoda kod mnogih se pokazala kao bolji način kontrole unosa hrane radi svoje jednostavnosti i lakše primjenjivosti u svakodnevnom životu. Naime, rijetki su oni koji su cijeli život spremni na opsesivno praćenje svakog zalogaja, a sama pomisao da je to nužnost za vođenje zdravog života odbila je velik broj ljudi od pokušaja usvajanja dobrih navika.

Jedna je stvar pratiti porcije umjesto kalorija s obzirom da se tako bar osvještava potreba kontrole nad unosom hrane, no s druge strane sasvim je nešto drugo poricati važnost kalorija. Je li potrebno brojati svaku kaloriju kako biste izgubili na težini? Dakako da nije, ali istovremeno nije niti moguće pobjeći zakonu energetske ravnoteže koji govori da ako želimo izgubiti na težini jednostavno moramo jesti manje nego što potrošimo.

Krajnji rezultat uvijek će biti isti ako uspijemo postići kalorijski deficit bez obzira brojimo li kalorije ili ne. No, još je lakše to postići ako smo svjesni toga što i koliko jedemo.

kalorije

Važnost razvijanja svijesti o energetskoj vrijednosti hrane

Smatram da je vrlo bitno razviti razumijevanje zakona energetske ravnoteže i da bi ključan dio nutritivne edukacije trebao biti buđenje svijesti o energetskom sastavu različitih namirnica koje svakodnevno jedemo.

Zbog specifičnog načina izračuna kalorijske vrijednosti namirnica te zbog specifičnosti svakog individualnog metabolizma jasno je da podaci u tablicama kalorija, u raznim aplikacijama te na deklaracijama proizvoda nisu pouzdani u dovoljnoj mjeri da bi se na njih mogli u potpunosti osloniti, no bez obzira na to ipak nam daju jedan okvir kojeg možemo slijediti.

Jer istina glasi – kalorije jesu važne jer predstavljaju potencijalnu energiju koja se nalazi u hrani. Ljudsko tijelo prati zakone prirode, a zakon termodinamike lijepo nam poručuje da energija ne može nigdje netragom nestati, može se samo transformirati u neki drugi oblik. Ako jedete više od onoga što treba, taj višak energije će negdje otići – ili u povećanu proizvodnju topline ili u regeneraciju tkiva ili se pak uskladištiti u masne naslage.

Svaki dijetni program koji vas nastoji uvjeriti da nije tako, da možete jesti sve što želite ali samo morate raditi određene stvari kako biste smršavili želi vas samo zavarati svojom jednostavnošću. Možda i hoćete uspjeti ostvariti inicijalni gubitak kilograma ali pritom nećete stječi potrebna znanja i vještine da izgubljeno zadržite, a još manje da nastavite zdravo gubiti dalje.

kalorije

Pristup za kontrolu unosa hrane bez frustracije

Praćenje porcija (npr. metodom dlanova) dobra je i jednostavna metoda kontrole unosa hrane koja vam definitivno može olakšati početni period privikavanja na nove prehrambene navike, no budite svjesni činjenice da vam ne garantira da ćete tako unijeti adekvatnu količinu kalorija prepuštajući se slučaju.

Ako pratite navedenu metodu i ne primijetite nikakve rezultate, ili se možda čak i nastavljate debljati, možda bi bilo dobro da razmislite o sljedećem pristupu koji se nalazi negdje na sredini između striktnog brojanja kalorija i “pogađanja” porcija balansirajući pritom praktičnost i realna očekivanja s načinom prehrane koji donosi rezultate. 

Kod navedenog pristupa kalorijama ćete se morati pozabaviti samo na početku, prije nego što kreirate inicijalni plan prehrane. Možete krenuti s izračunavanjem potrebnog okvirnog dnevnog unosa kalorija putem nekog od popularnih kalkulatora kako biste stekli sliku o tome koliko energije vaše tijelo treba na dnevnoj bazi.

Uzmite pritom u obzir činjenicu da broj kojeg dobijete nije nužno realan i da ćete možda morati korigirati svoj kalorijski unos tijekom vremena, no bez obzira na to ovaj izračun će vam pomoći da od nekud krenete. Ukupan dnevni kalorijski unos možete dalje podijeliti na pojedinačni željeni unos ugljikohidrata, proteina i masnoća te sve navedeno razdijeliti po dnevnom broju obroka kojeg ste si zadali.

Razmislite zatim o namirnicama koje volite jesti i obrocima koje ćete biti u mogućnosti pripremiti te kreirajte nekoliko dnevnih jelovnika koje ćete staviti na neko vidljivo mjesto i koji će vam poslužiti kao dnevni vodič za slaganje obroka. Navedite i zamjene za određene namirnice kako biste uvijek bili spremni pripremiti nešto drukčije ako poželite.

Ako ste zbilja ambiciozni možete se uhvatiti i vođenja dnevnika prehrane koji će vam poslužiti kao odlično iskustvo i prilika za učenje potreba vlastitog tijela, no to nije nužnost – treba vam samo jedan dobar inicijalni plan prehrane prilagođen vašim preferencijama, mogućnostima i ciljevima.

Posebnost ovog pristupa je u tome da kalorije morate izračunati samo na početku. Nakon što to odradite dalje možete mirno nastaviti s vizualnom procjenom dnevnih obroka sigurniji da ste blizu odgovarajućeg kalorijskog unosa za vaše ciljeve.

kalorije

Zaključak

S obzirom na neupitnu činjenicu da ne postoji jedan recept za sve, navedeno nije jedini niti najbolji način kontrole unosa hrane, ali je definitivno sigurniji od čistog pogađanja porcija i praktičniji od svakodnevnog brojanja svakog zalogaja.

U svakom slučaju, koju god metodu praćenja svog unosa kalorija izabrali budite svjesni da su kalorije bitne. Zakon energetske ravnoteže nikad ne izlazi iz mode i stoga ono najvažnije što vam treba da biste počeli gubiti suvišne kilograme uvijek je bio i uvijek će biti – energetski deficit.

Objavljeno 06.11.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!