Vježbaj kod kuće - pogledaj top 50 najpopularnijih rekvizita za kućni trening!

7 mogućih razloga zašto ne mršavite, a mislite da biste trebali!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Birate zdrave namirnice, redovno vježbate, izbacili ste večernje grickanje pred televizorom, ali vaga i dalje ne pokazuje željeni pad.

Ako vam je ovo poznat scenarij, nastavite čitati. U nastavku donosimo 7 mogućih razloga zašto ne mršavite, a mislite da biste trebali:

1. Ne vodite računa o kalorijama

Znamo da ovo ne želite čuti, ali odabir zdravih namirnica nije dovoljan za mršavljenje. Naime, i s njima možete biti u kalorijskom suficitu i debljati se. Primjerice, večera koja se sastoji od lososa, salate i integralne tjestenine može se popesti na čak i do 800 kcal.

Zapamtite, mršavljenje je prije svega igra brojevima: morate potrošiti više kalorija nego što ih pojedete. Birajte i dalje nutritivno visokovrijedne namirnice, ali obratite pozornost i na njihovu kalorijsku vrijednost i održite se u deficitu kako biste topili višak kilograma.

dijeta

2. Mislite da vježbanjem možete iskompenzirati lošu hranu

Redovno vježbajte, ali neka vam vježbanje ne bude izgovor da možete loše jesti. Također, nemojte slijepo vjerovati npr. podacima koje vam daje traka za trčanje u teretani o potrošenim kalorija.

Naime, radi se o okvirnom broju koji može i do 30-40 posto biti manji, ovisno o nizu faktora, poput vašeg spola, tjelesne težine, indeksa tjelesne masti i sl.

3. Ne računate začine, preljeve i druge dodatke

Samo jedna žlica kečapa u vašem burgeru dodajte 40 kcal, a majoneze preko 90 kcal. Čak i kako ste jako oprezni oko svega što jedete, lako je preskočiti dodatke, preljeve, ulja i slično, a upravo oni mogu biti odgovorni za probijanje u suficit.

4. Često jedete po restoranima ili naručujete dostavu

Problem je jednostavan: nikad ne možete točno znati što se sve nalazi u obroku koji naručujete pa samim time ne možete ni voditi računa o njegovom kalorijskom iznosu. Dakle, ne kažemo da ne smijete jesti vani ili naručivati hranu, ali ako pokušavate smršavjeti i ne uspijevate, razmislite o tome i što naručujete.

dijeta

5. Ne pazite na količinu porcije

Kad za doručak jedete žitarice, često tresete iz vrećice ili kutije „otprilike“ ili dok ne napunite zdjelicu? Ovo je zamka u koju mnogi upadaju, pogotovo ako se povode time da je primjerice vrećica „jedna porcija“, bez da čitaju deklaraciju na kojoj je možda navedeno da se radi o 2 ili 3 porcije. Vodite računa o količini.

6. U neograničenim količinama konzumirate „zero calorie“ namirnice ili napitke

Prema pravilima, ako namirnica ili napitak imaju ispod 5 kalorija po porciji, proizvođač smije navesti oznaku „zero calorie“. Ipak, vodite računa da i na taj način možete nesvjesno unijeti kalorije koje niste uključili u svoju dnevnu računicu.

dijeta

7. Pijete jako puno kalorija

Vrlo često, problem s neuspješnim mršavljenjem leži u činjenici da osoba popije jako puno kalorija, potpuno nesvjesna toga kalorijskog doprinosa ukupnom dnevnom unosu. Voćni sok, zaslađena kava u koju e još dodano mlijeko ili šlag, gazirano piće ili ljetni koktel su pravi izvori skrivenih kalorija koji mnogima onemogućavaju mršavljenje.

U članku smo s vama podijelili 7 mogućih razloga zašto ne mršavite, a mislite da biste trebali. Ako ste se prepoznali u bilo kojoj od 7 točaka, poslušajte naš savjet, spriječite dosadašnju grešku i potaknite tijelo da, radi postignutog deficita, krene topiti višak masnoga tkiva.

Objavljeno 19.07.2021.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!