VELIKA proljetna rasprodaja - iskoristi fantastične popuste!

Kako se možemo "drogirati" seksom?

Image

Mnogi ljudi uzimaju razne vrste droga i drugih stimulansa kako bi se osjećali bolje, ali supstance koje nas "podižu" ionako se već nalaze u našem tijelu i samo čekaju da ih otpustimo.

Seks

Jedan način za to je i orgazam, tijekom kojeg se mijenjaju mnoge funkcije mozga i tijela. Postoji mnoštvo kemikalija u tijelu koje utječu na um i tijelo tijekom i nakon seksa. Ako još niste, vrijeme je da se s njima upoznate:

Prolaktin

Koja mu je uloga: Ublažava seksualnu uzbuđenost nakon orgazma i odvraća misli od seksa. Njegova količina u tijelu naglo se povećava nakon orgazma, u rijetkim trenucima kada muškarcima nikako nije do seksa!

Kako se zbog njega osjećamo: Ako su vam nakon seksa misli zaokupljene stvarima koje još morate napraviti ili bilo čim što nije vezano za seks – za to je zaslužan prolaktin. Zamislite samo kakav bi nam bio život bez njega...

Seks

Oksitocin

Koja mu je uloga: Stimulira prostatu, uzrokujući kontrakcije mišića i čineći živce osjetljivijima. Istraživanja su pokazala da povećana razina oksitocina utječe i na intenzitet orgazma.

Kako se zbog njega osjećamo: Poznat je i kao "hormon maženja", jer stvara osjećaj povezanosti između vas i partnera/ice. Također je pronađen i u majčinom mlijeku i smatra se da pomaže stvaranju veze između majke i djeteta.

Endorfini

Koja im je uloga: Endorfini su skupina neuroprijenosnika koji ublažavaju bol. Među njima su biokemikalije poput acetilkolina i dopamina, koje imaju istu kemijsku strukturu kao i morfij. Endorfini također pomažu smanjenju stresa i podizanju pouzdanja.

Kako se zbog njih osjećamo: Njihov produkt su osjećaji poput euforije i užitka. No, imaju i smirujući učinak – zbog njih ćete osjetiti blagostanje i opuštenost. Mogu vas učiniti i omamljenima i pospanima. No, razina endorfina u tijelu ne raste samo tijekom seksa već i sportskih aktivnosti, sudjelovanja u tučnjavi, bolnih ozljeda i gotovo u svakoj živahnoj uzbudljivoj situaciji.

Adrenalin

Koja mu je uloga: Aktivira simpatički dio živčanog sustava, čime se povećava broj otkucaja srca i proširenje arterija, kako bi tijekom odnosa krv brže stizala do mišića. Također uzrokuje i period oporavka u kojem je sljedeći orgazam moguć tek dvadesetak minuta nakon seksa. Ova kemikalija pojačava cirkulaciju svakom kontrakcijom srca.

Kako se zbog njega osjećamo: Adrenalin vas čini uzbuđenim i ubrzava rad srca.

Feniletilamin

Koja mu je uloga: Potiče oslobađanje dopamina iz centara za ugodu u mozgu, a sam se oslobađa tijekom seksa, maksimalno prilikom orgazma. Zanimljivo je da je ovo jedna od kemikalija pronađena i u čokoladi.

Kako se zbog njega osjećamo: Preplavljeni ste osjećajima sreće i uzbuđenja.

Seks

Testosteron

Koja mu je uloga: Povećava seksualni naboj i agresiju. Bitan je za libido i seksualnu uzbuđenost. Muškarci i žene s manjim razinama testosterona često imaju i manji interes za seks.

Kako se zbog njega osjećamo: Ukratko – uzbuđenima i seksualno jakima. Ako ste osjetili navalu samopouzdanja nakon seksa, to je zbog testosterona.

Serotonin

Koja mu je uloga: Regulira raspoloženje i ponaša se kao antidepresiv – doživljavanje orgazma je još jedna porcija serotonina više u mozgu.

Kako se zbog njega osjećamo: Veselo, sretno, puni nade, ispunjeno... većina medicinskih antidepresiva sadrži serotonin čija je uloga da nas "podigne".

Koliko se može primijetiti, orgazmi su vrlo kompleksni i pravo je malo čudo da se uopće događaju. Zato valja uživati u njima što je više moguće...

Izvor: trigon.hr

Objavljeno 07.05.2009.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!