Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Vrijedno divljenja: 21-godišnjak s Downovim sindromom završio Ironman natjecanje!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ironman je jedno od najtežih natjecanja na svijetu. Ironman natjecanje sastoji se od 3,8 km plivanja, 180 km bicikliranja i 42.195 km trčanja koji se izvode jedan za drugim u što kraćem mogućem vremenu. Za završiti Ironman natjecanje potrebna je snaga, izdržljivost, ali i ogromna mentalna snaga kojom se mogu podičiti zaista samo vrhunski sportaši.

Chris Nikić, 21-godišnjak s Floride postao je prva osoba oboljela od Downovog sindroma koja je završila jedno Ironman natjecanje. Nikić je natjecanje završio ta 16 sati, 46 minuta i 9 sekundi čime je ušao i u Guinessovu knjigu rekorda.

Od jednog skleka do Ironmana

U 42-godina koliko postoje Ironman natjecanja nikada nijedan sportaš s Downovim sindromom, nije ni pokušao završiti Ironman natjecanje.  Downov sindrom je kromosomski poremećaj koji nastaje uslijed viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri svake stanice tijela. Taj poremećaj sprečava normalan fizički i mentalni razvoj djeteta.

Nikicev put prema Ironman natjecanju počeo je prije samo 3 godine kad ga je otac, zabrinut radi njegovog pretežno sjedilačkog načina života, izazvao da „svaki dan bude samo 1% u boljoj kondiciji nego dan ranije“. Prvi dan, prvi trening, sastojao se od samo jednoga skleka, navode iz BBC-a.

Na kraju svojeg prvog i završenog Ironman natjecanja, Nikic i njegov otac su objavili da je „Cilj postavljen i ostvaren“, a da im je sljedeći zadatak napredovati i postaviti novi cilj koji treba ostvariti u 2021. godini.

nikic

Objavljeno 10.11.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!