Vrijedno divljenja: 21-godišnjak s Downovim sindromom završio Ironman natjecanje!

Image

Ironman je jedno od najtežih natjecanja na svijetu. Ironman natjecanje sastoji se od 3,8 km plivanja, 180 km bicikliranja i 42.195 km trčanja koji se izvode jedan za drugim u što kraćem mogućem vremenu. Za završiti Ironman natjecanje potrebna je snaga, izdržljivost, ali i ogromna mentalna snaga kojom se mogu podičiti zaista samo vrhunski sportaši.

Chris Nikić, 21-godišnjak s Floride postao je prva osoba oboljela od Downovog sindroma koja je završila jedno Ironman natjecanje. Nikić je natjecanje završio ta 16 sati, 46 minuta i 9 sekundi čime je ušao i u Guinessovu knjigu rekorda.

Od jednog skleka do Ironmana

U 42-godina koliko postoje Ironman natjecanja nikada nijedan sportaš s Downovim sindromom, nije ni pokušao završiti Ironman natjecanje.  Downov sindrom je kromosomski poremećaj koji nastaje uslijed viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri svake stanice tijela. Taj poremećaj sprečava normalan fizički i mentalni razvoj djeteta.

Nikicev put prema Ironman natjecanju počeo je prije samo 3 godine kad ga je otac, zabrinut radi njegovog pretežno sjedilačkog načina života, izazvao da „svaki dan bude samo 1% u boljoj kondiciji nego dan ranije“. Prvi dan, prvi trening, sastojao se od samo jednoga skleka, navode iz BBC-a.

Na kraju svojeg prvog i završenog Ironman natjecanja, Nikic i njegov otac su objavili da je „Cilj postavljen i ostvaren“, a da im je sljedeći zadatak napredovati i postaviti novi cilj koji treba ostvariti u 2021. godini.

nikic

Objavljeno 10.11.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!