Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Poražavajući podaci i u Hrvatskoj: 8 od 10 tinejdžera je nedovoljno fizički aktivno!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Više od 80% tinejdžera u rasponu godina 11 do 17 je nedovoljno fizički aktivno i ne doseže preporučenu dnevnu količinu aktivnosti, stoji u zaključku prve provedene globalne studije o kretanju i aktivnostima tinejdžera.

Studija koja se temelji na prikupljenim podacima 1,6 milijuna učenika starih 11-17 godina, pokazuje da, globalno 81 posto mladih ljudi nije dovoljno fizički aktivno. Podijeljeno po rodovima, to je 77,6% dječaka i 84,7% djevojčica koji u danu ne postignu preporučenu količinu kretanja. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje 1 sat (60 minuta) umjerene do intenzivne fizičke aktivnosti svaki dan.

Studija uspoređuje podatke za 2001. i 2016. godinu te bilježi blagi pad postotka neaktivnih dječaka u rasponu od 15 godina, dok kod djevojčica nije zabilježena značajna promjena. Studija obuhvaća podatke za 146 država diljem svijeta i samo u 4 zemlje zabilježena je veća aktivnost djevojčica nego dječaka, a to su Tonga, Samoa, Afghanistan i Zambia.

tinejdzeri

Važnost tjelesne aktivnosti

Zdravstvene dobrobiti fizički aktivnog načina života tijekom adolescencije dobro su proučene. One uključuju poboljšanu kardiorespiratornu i mišićnu kondiciju, zdravlje kostiju i kardiometaboličko zdravlje te pozitivne učinke na tjelesni status.

Trenutni dokazi govore da se mnoge zdravstvene koristi prenose u odraslu dob. Osim toga, sve je više dokaza koji ukazuju na pozitivan utjecaj tjelesne aktivnosti na kognitivni razvoj i prosocijalno ponašanje. Stoga, redovna fizička aktivnost je i od osobnog, ali i od društvenog interesa.

Tjelesna aktivnost kod tinejdžera u Hrvatskoj (2001-2016.)

Prema podacima iz provedene studije, 73,1% dječaka i 83,9% djevojčica u Hrvatskoj 2001. godine nije bilo dovoljno aktivno te nije dosezalo preporučenu količinu dnevne aktivnosti.

15 godina kasnije, 2016. godine, 70,1% dječaka i 84% djevojčica nije dovoljno aktivno. Dakle, kod dječaka je došlo do blagog pada, a kod djevojčica do porasta učestalosti nedovoljne tjelesne aktivnosti.

Ukupno gledano, 2001. godine 78,4% tinejdžera u Hrvatskoj starih između 11 i 17 godina nije bilo dovoljno fizički aktivno, dok je 2016. godine taj broj nešto niži, ali i dalje zabrinjavajuć – 76,8 posto.

Globalni podaci

globalni podaci

Regija s najvećom rasprostranjenošću nedovoljne aktivnosti u 2016. bila je azijsko-pacifička skupina zemalja s visokim prihodima za dječake i djevojčice, dok su regije s najmanjom prevalencijom bile zapadne zemlje s visokim dohotkom za dječake i južna Azija za djevojčice. U 2016. godinu u čak 27 zemalja se zabilježena nedovoljna aktivnost kod čak preko 90% djevojčica!

Ulaganje i aktivnosti koje će utjecati na povećanje sudjelovanja u fizičkim aktivnostima, kao i angažman same mladeži, bit će od vitalnog značaja u budćnosti. Takvo djelovanje poboljšati će zdravlje ove i budućih mladih generacija i podržati postizanje ciljeva održivog razvoja do 2030. godine.

Referenca:

  1. Guthold R, Stevens GA, Riley LM, Bull FC. Global trends in insufficient physical activity among adolescents: a pooled analysis of 298 population-based surveys with 1. 6 million participants. Lancet Child Adolesc Health. Published online November 21, 2019.

Objavljeno 27.11.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!