VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Matija Prvonožac, dobitnik nagrade za najbolju transformaciju u 2018: Jednostavno moraš izaći iz zone ugode želiš li postići velike stvari!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Prosinac je na Fitness.com.hr-u bio rezerviran za veliki nagradni natječaj u kojem smo tražili najbolju transformaciju u 2018. godini. U ozbiljnoj i teškoj konkurenciji, a odlukom Fitness.com.hr žirija, pobjedu je odnio Matija Prvonožac s izgubljena 22 kilograma, ali i značajnim postignućem na očuvanju mišićne mase.

Povodom pobjede, porazgovarali smo s Matijom koji nam je otkrio mnoge tajne o svojoj transformaciji.

Matija, predstavi se našim čitateljima u par rečenica.

Zovem se Matija i imam 21 godinu. Dolazim iz malog mjesta zvanog Veliki Zdenci koji se nalaze nedaleko Daruvara. Student sam 3. godine fizioterapije u Pakracu.

transfomacija

Koliko je trajala tvoja transformacija i koliko si kilograma izgubio?  

Transformacija je trajala 7 mjeseci u kojoj sam izgubio 22 kilograma. Naravno da to nije bilo konstantnih 7 mjeseci kalorijskog deficita, bilo je tu dana, odnosno tjedana kada sam digao kalorije na održavanje kako bih barem na kratko resetirao psihu i napunio baterije za nastavak deficita.

Što te potaknulo da napraviš transformaciju i iz sadašnje perspektive, koliko je bilo teško?

Tijekom zadnjih nekoliko mjeseci u tzv. periodu mase stvarno sam se previše opustio što se tiče prehrane i bilo je vrijeme da se dovedem u red. Jeo sam kako mi se je jelo, bitno mi je bilo da sam proteine imao zadovoljene.

Nisam pridavao značaj unosu vitamina i minerala i unosu vlakana kroz prehranu. Naravno, trening je i dalje bio na nivou, ali sam sam sebe sabotirao s prevelikim kalorijskim suficitom. Išao sam logikom više je bolje, a to nikako nije istina. Sad se lupam po glavi i vidim kakve glupe pogreške sam radio, ali dobro, naučio sam na teži način.

Kada je započela tvoja transformacija i koliko si imao vježbačkog iskustva prije toga?

Transformacija je započela početkom travnja 2018. U konzistentnom treningu s utezima sam tada bio godinu i 4 mjeseca, a prije toga sam godinu dana radio bodyweight vježbe kod kuće, uglavnom su to bile razne varijacije zgibova, sklekova, čučnjeva, trbušnjaka...

Slijedi fotografija iz 2016. godine:

transfirmacija

Kakve si treninge radio tijekom transformacije, koliko često si trenirao?

Treninzi tijekom transformacije nisu se značajno razlikovali od prijašnjih treninga u teretani. Cilj mi je bio maksimalno očuvati snagu i volumen treninga. Fokus mi je i dalje bio stavljen na višezglobne vježbe poput zgibova, čučnja, mrtvog dizanja, propadanja, veslanja i na vertikalne i horizontalne potiske.

Kardio trening sam najčešće radio odvojeno od treninga u teretani. Ponekad je to bila šetnja sa slušalicama na glavi malo bržeg tempa, ponekad je tempo bio malo lakši, a ponekad sam znao i napraviti HIIT. Stvarno se nisam želio ograničavati u tome i radio sam ono što mi se je tada radilo i što mi je bilo donekle zabavno.

Trenirao sam 4 puta tjedno, a vikendom uvijek volim tijelu dati malo oduška od teretane. Najčešće je to izgledalo ovako:

 • Ponedjeljak- gornji dio tijela
 • Utorak- donji dio tijela
 • Srijeda- istezanje i rad na mobilnosti pojedinih zglobova
 • Četvrtak- gornji dio tijela
 • Petak- donji dio tijela

Kako je izgledala tvoja prehrana u tom periodu, možeš li nam napisati jedan primjer što si jeo u jednom danu, po obrocima?

Svakodnevno sam brojao kalorije, vagao hranu, pratio unos proteina, ugljikohidrata i masti. Obroke sam si prilagođavao s obavezama kojima sam imao u danu. Nisam imao striktna pravila što ću jesti ujutro, što po danu, a što navečer.

Često sam znao preskočiti doručak pošto ujutro nisam osjećao pretjeranu glad pa bih si te kalorije sačuvao za ostatak dana. Najbitnije od svega mi je bilo da sam imao ostvaren kalorijski deficit na kraju dana, odnosno na kraju tjedna.

Unos proteina kroz cijeli proces mi je bio visok, a ugljikohidrate i masti sam postepeno smanjivao. Ovako bi izgledao jedan prosječan dan po obrocima:

 • Prvi obrok- omlet od 6 jaja i raznog povrća
 • Drugi obrok (prije treninga)- piletina, povrće i izvor ugljikohidrata poput riže, krumpira, mahunarki, žitarica... 
 • Treći obrok (poslije treninga)- posni sir, mjerica whey proteina, cornflakes i banana 
 • Četvrti obrok- piletina, povrće i izvor masti poput orašastih plodova i sjemenki

Sljedeće gotografije slikane su kako slijedi: lijeva u travnju, desna u studenome (2018. godine):

transformacija

Napiši nam jedan primjer treninga, koje si vježbe radio, koliko serija i ponavljanja?

Prije i nakon svakog treninga bih se istegnuo i ponekad poradio na mobilnosti zglobova prije početka treninga, još pogotovo ako bi taj trening radio čučanj ili mrtvo dizanje. Ovako bi izgledao primjer jednog mojeg treninga za gornji dio tijela:

 • 1. vježba - bench press - 4 x 6-12 ponavljanja
 • 2. vježba - zgibovi s opterećenjem - 4 x 6-12 ponavljanja
 • 3. vježba - propadanja s opterećenjem - 3x 6-12 ponavljanja
 • 4. vježba - veslanje u pretklonu - 4 x 6-12 ponavljanja
 • 5. vježba - razvlačenje na cross mašini - 3 x 10-15 ponavljanja
 • 6. vježba - lateralno odručenje s bučicama - 3 x 10-15 ponavljanja
 • 7. vježba - skullcrusher ez šipkom - 3 x 8-12 ponavljanja
 • 8. vježba - face pulls - 3 x 15-20 ponavljanja  

Neki su komentirali da si uzimao nedozvoljena sredstva da bi postigao ovaj rezultat, kako to komentiraš?

Nisam očekivao da ću osvojiti drugo mjesto, a kamoli prvo mjesto, a zadnje što sam očekivao je da ću se morati opravdavati da nisam koristio prečac odnosno uzimao nedozvoljena sredstva.

Ne razumijem zašto bih ja, koji sam samo obični rekreativac u tom sportu, dečko od 21 godinu dok su mi hormoni na vrhuncu trebao posegnuti za tim.

Da se razumijemo, nemam nikakve predrasude i ništa protiv osoba koji ih uzimaju, ali ja dokle god sam u tom sportu neću i ne želim posegnuti za tim. Nismo ni sami svjesni koliki potencijal imamo za ostvariti prirodnim putem, samo što su potrebne godine i godine konzistencije i napornog rada. Bitno je uživati u procesu iz dana u dan i uklopiti fitness kao način života u kojem uživamo.

Što je bilo najteže i kako si se motivirao da ne odustaneš?

Najteže mi je bilo što sam većinu vremena bio letargičan i gladan. Koliko god da sam pio vode i jeo hrane koja je volumno bogata i zasitna, a pritom ne tako bogata kalorijama, nisam mogao prevariti vlastito tijelo.

Tijelo je jednostavno znalo da je u kalorijskom deficitu i bilo je gladno. Motivirao sam se tako što sam znao da sve vrijedne stvari kako u fitnessu, tako i u životu ne dolaze lako stečene.

Jednostavno moraš izaći iz zone ugode želiš li postići velike stvari.

Koliko je važna podrška okoline i jesi li je imao?

Podrška okoline je važna u svemu pa tako i u fitnessu. Srećom, imao sam dobre ljude oko sebe koji su mi uvijek bili podrška u svemu, ali uvijek se nađe netko tko će ti se podsmjehivati i izrugivati te s tim što radiš.

Istina da je teško ostati ravnodušan kada dobiješ sve te šamare na svoj račun. Zato je bitno slušati sebe i raditi ono što ti voliš i uopće se ne obazirati na tuđa mišljenja. Oduvijek sam bio uporan i što god da sam si zacrtao u glavi nije bilo tog komentara ili mišljenja kojeg bi me spriječila u tome.

Sljedeće fotografije slikane su 9. siječnja 2019. godine i odraz su Matijinog trenutnog stanja. Kako Matija navodi: "Trenutno imam 70 kilograma i u fazi sam dobivanja mišićne mase, odnosno u blagom kalorijskom suficitu. Ovo je kilaža na kojoj se najbolje osjećam, kako fizički tako i psihički."

transformacija

Što bi savjetovao onima koji bi voljeli napraviti transformaciju?

Prvo se zapitajte da li to stvarno želite, ako stvarno želite onda ćete i uspjeti u tome. Postavite si mentalni sklop da ćete uspjeti u tome i da je uspjeh jedini krajnji ishod, nebitno trajalo to 6 ili 12 mjeseci ili pak nekoliko godina.

Ni ja sam nemam svaki put motivacije za trening, ali kada nemam motivacije tada nastupa disciplina. Sjetite se zašto ste krenuli radit to. Vi sami znate tko ili što je vaša motivacija.   

Kako ćeš potrošiti svoju nagradu u Fitness.com.hr webshopu?

Oduvijek mi je bila želja priuštiti si boksačku vreću, ali uvijek sam tu želju stavljao sa strane i govorio budem jednog dana. Evo sad je taj dan došao.

Objavljeno 14.01.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!