Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Što jede i kako trenira Augustin Viličnik - "Najfit muškarac u Hrvatskoj"?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

„Najfit muškarac u Hrvatskoj“, dobro zvuči, zar ne? Tom titulom ove godine se okitio Augustin Viličnik s kojim smo imali priliku razgovarati u  zagrebačkom CrossFitu Heart Rate. Što mu znači ta titula, kako je do nje došao, kako mu izgledaju treninzi i što jede, za naše čitatelje je otkrio Agi, kako ga prijatelji zovu.

Pozdrav Augustine i dobrodošao na Fitness.com.hr. Predstavi se našim čitateljima.

Poz ekipa. Zovem se Augustin Viličnik, imam 30 godina, dolazim iz Zagreba, točnije iz Dubrave i radim kako trener grupnih treninga u svom klubu.

Koliko dugo se baviš Crossfitom i kako je započela ta ljubav?

Crossfitom se bavim 3 godine, ta ljubav na prvi pogled je zapravo krenula 2016. godine kada sam na kolegin prijedlog došao na jedno kvartovsko natjecanje. Nakon toga je sve preraslo u ovo što je i danas.

augustin vilicnik

Iza sebe imaš izvrsne rezultate: izdvoji neke najdraže?

Mislim da bi definitivno izdvojio 3. mjesto na Varaždin TD-u 2018 godine. Upravo te godine nisam baš bio siguran hoću li se nastaviti baviti natjecateljski ili samo rekreativno CrossFitom, pa mi je osvajanje podija na tako jakom natjecanju pokazalo da ipak mogu biti među boljima u regiji, a to je onda usmjerilo moje treninge i rad prema natjecanjima, a ne samo rekreativnom treniranju.

U Crossfitu u Hrvatskoj je konkurencija dosta jaka što je izvrsna motivacija. Koje natjecatelje bi istakao kao neke od najboljih i kako ti komentiraš stanje u ovom sportu u našoj zemlji?

Prije svega bih želio spomenuti da je CrossFit dosta mlad sport u Hrvatskoj. S obzirom na to gdje je bio prije 3 godine i gdje je danas mislim da napreduje dosta brzo i naravno zasluženo. Konkurencija je stvarno svake godine sve jača. Htio bih istaknuti moje prijatelje i kolege koji se bore kao lavovi, a to su ispred svih Karlo Stanić, Luka Perko i Andro Crnčić. Ove će godine biti prava borba među nama i tome se zaista veselim.

Ove godine si proglašen Najfit muškarcem u Hrvatskoj: što znači ta titula i kako je se dobiva?

Sama titula ne znači baš ništa. To što sam „najfit u Hrvatskoj“ je samo red, rad i disciplina. Nisam osoba koja živi od titula. Drago mi je pobijediti i volim natjecanja, ali znam da ću ostati najfit samo ako radim i dajem sve od sebe na treningu. Titulu je zapravo vrlo jednostavno „zaraditi“. Sve što se treba napraviti je za vrijeme Opena koji traje 5 tjedana, ostvariti najbolji plasman u državi. Svi su dobrodošli da probaju.

augustin vilicnik

S titulom si dobio mogućnost nastupa na CrossFit Games. Pojasni čitateljima, o čemu se točno radi?

Crossfit Games je veliko finale na kojem nastupaju najbolji od najboljih. Na CrossFit Games se može doći na tri načina:

 • Preko svog državnog prvenstva, odnosno moraš biti prvi u državi i time ostvariš plasman.
 • Preko CrossFit Ppena, tijekom 5 tjedna moraš biti među prvih 30-35 na svijetu, što je bio i moj put.
 • Preko turnira koji se zovu „sanctional“, ove godine ih ima 28 po cijelom svijetu, ukoliko si prvi na jednom od tih turnira imaš direktan upad na Games.

Na natjecanju nas je bilo 150, nakon prvog treninga nas je ostalo 75, a nakon drugog treninga 50 i tako sve do 10 natjecatelja. Jedan od treninga je bio kako slijedi:

 • 400 m trčanja
 • 3 x penjanja na uže bez nogu (5,5 m visine)
 • 5 x trzaja u čučanj sa 85 kg

Vrlo zanimljiva kombinacija, zar ne?

augustin vilicnik

Na ovako visokoj razini, sport zahtijeva jako puno odricanja. Kako izgleda jedan tvoj dan kad se pripremaš na natjecanje?

Želio bih samo naglasiti da je u CrossFitu jako puno žrtve potrebno sa strane same osobe koja se s tim bavi, ali još više i okoline i zajednice u kojoj se nalazi. Gledajući jedan moj dan možda će nekome to biti zahtjevno, a možda nekome ne. Uglavnom mogu svi probati pa reći svoja iskustva.

Buđenje oko 7 h. Lagani doručak, najčešće čokolino. Prvi trening cca 1,5 h. Vođenje grupnih treninga u klubu. Jači doručak oko 10.30. Odrađivanje privatnog ako je zakazan, ako ne onda je na redu čišćenje dvorane. Međuobrok. Drugi trening cca 1.5 h. I nakon toga ručak i vođenje grupnih i privatnih do 22 h. Pregled dvorane lagana večera i spavanje ne poslije 23 h.

Evo jedan primjer treninga da ekipa vidi o kakvim se treninzima radi:

10 min zagrijavanje

Prednji čučanj 1x:

Krećeš sa 60 kg:

 • svake 1 min podigneš za 5 kg do svojih 75% od 1RM
 • svake 1:30 podigneš za 5 kg do svojih 85% od 1RM
 • svake 2 min podigneš za 5 kg do otkaza

8 rundi što brže:

 • 12 x chest to bar (zgib, ali sa prsima do šipke)
 • 10 x kalorija na air bike
 • 8 x marinaca sa skokom preko kutije
 • 6 x power trzaja sa 70 kg

10 min lagano trčanje

augustin vilicnik

Da bi sve to postigao, sve mora biti savršeno posloženo. Kako izgleda jedan tvoj dan što se hrane tiče?

Kada bi ljudi znali koliko jedem vjerojatno bi im bilo smiješno zbog količine, ali moram priznati da mi je najveći trošak hrana. Po meni hrana je definitivno jedan od najvažnijih faktora za uspjeh u svakom sportu. Ukoliko je hrana loša onda će sve biti vrlo teško izvedivo. Kod mene to u jednom danu izgleda ovako:

 • Rani doručak: najčešće čokolino.
 • Doručak: jaja, špek, kruh, sok od rajčice, đumbir, maslac.
 • Međuobrok: najčešće pekara ili posni sir sa pekmezom.
 • Ručak: mesina sa puno salate i prilogom kao što je riža, ričet, kus kus, grahorice itd.
 • Međuobrok i navečer: sir i vrhnje sa špekom ili sa nekim mesom ovisi od dana do dana.

Uzimaš li kakve dodatke prehrani?

Uzimam kreatin i magnezij/kalcij/cink tablete. Mislim da je to jedino potrebno za vrhunske rezultate.

Što Augustin radi kad se ne priprema za natjecanje? I što je sljedeće u planu?

Kada se ne priprema za natjecanje Augustin zuji okolo po planinama, šeće svog psa, druži se sa ženom i prijateljima jer je to rijetkost.

augustin vilicnik

Koliko je u svemu važna podrška okoline i koliko je imaš?

Definitivno bih želio istaknuti da je podrška okoline najbitnija. Moja najveća podrška u ovoj priči je moja žena Petra. Bez nje ovo ne bi bilo moguće. Jako puno mi pomaže oko hrane, motivacije i koncentracije. Okolina je broj jedan za ovaj sport. U ovom sportu jako puno žrtve je potrebno da bi se ostvario rezultat i najčešće oni najbliži ispaštaju.

Velika pomoć u ovome je i moja obitelj, moj ćale, sestre, naravno i moji prijatelji koji me bodre. U klubu imamo odličnu atmosferu, puno se trenira malo se priča. Ali kad se priča onda se priča hahahaha.

Na kraju, kome bi preporučio CrossFit i zašto?

CrossFit bi preporučio svima koji se vole kretati, ili su se voljeli kretati pa su s vremenom zaboravili na to. Jako je puno osnovnih pokreta kao što su čučanj, puzanja, okreti, spuštanja, dizanja, ma zapravo sve što je prisutno u svakodnevnom životu.

Ukoliko vas više zanima dođite do našeg kluba i brzo ćemo vam sve objasniti.

Objavljeno 01.10.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!