Zdravi čokoladni kolač s maslacem od kikirikija

cokoladna torta

Ovo je možda najbolji kolač koji ćete ikada probati! Meni svakako konkurira među najbolje. Da, istina je da ćete trebati odvojiti 60 minuta vremena da ga pripremite, ali - isplati se! Ne sadrži dodane šećere, pogodan je za one osjetljive na gluten i nema mliječnih proizvoda pa ga mogu jesti i oni osjetljivi na laktozu. No, imajte na umu da je prilično kaloričan, pa ako ikako možete nemojte odjednom pojesti sve što ste spekli. ;)

Sastojci za biskvit: 

  • 15 g kakaa u prahu
  • 50 g kokosovog ili nekog sličnog brašna
  • 40 g meda ili nekog zamjenskog sladila
  • 3 jaja
  • 60 ml kokosovog mlijeka
  • 40 ml maslinovog ulja
  • malo soli
  • 1 žličica praška za pecivo

Sastojci za sloj s maslacem: 

  • 100 ml kokosove kreme (iz limenke)
  • 2 žlice maslaca od kikirikija
  • 1 žlica meda
  • malo soli

Sastojci za čokoladnu glazuru:

  • 100 ml kokosove kreme (iz limenke)
  • 50 g tamne čokolade (min. 75% kakaa)
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • malo soli

Pećnicu zagrijte na 160 stupnjeva. Sve suhe sastojke za biskvit pomiješajte u posudi dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Polako dodajte u smjesu vlažne sastojke i miješajte štapnim ili običnim mikserom. Istresite smjesu u protvan, ja sam koristila onaj od 22ck. U protvan možete staviti papir za pečenje. 

Pecite oko 45 minuta, odnosno dok nije potpuno pečeno. Provjerite je li gotovo tako da biskvit probijete čačkalicom, onda kad je čačkalica suha, biskvit je gotov. 

Izvadite i ostavite da se potpuno ohladi. 

Dok se biskvit peče možete pripremiti i druga dva sloja. 

Uzmite čvrsti dio kokosove kreme, a vodu ostavite u limenci. Štapnim mikseorm je umutite dok ne postane pjenasta. Dodajte ostale sastojke za taj sloj i umutite dalje mikseorm pa ostavite u hladnjak, dok ne bude vrijeme za premazivanje. 

Za čokoladnu glazuru zagrijte kokosovu kremu na umjerenoj vatri. Maknite s ploče pa dodajte čokoladu. Pjenjačom umutite zajedno, doidajte kokosovo ulje i sol pa još do kraja umutite. Stavite sa strane dok ne bude vrijeme za nanošenje. 

Sada na biskvite namažite sloj s maslacem od kikirikija pa razrežite kocke ili trokute željene veličine. Preko svakog komada prelijte čokoladni preljev. po vrhu možete nadrobiti malo neslanog kikirikija.

Ili: Čokoladni preljev možete stavljati i topao prije svakog serviranja, tako da donja dva sloja budu hladna, a čokoladni preljev topao. 

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od ZorroRi:
  • Tjestenina s povrćem x 4
    Tjestenina s pelatima i različitim povrćem mnogima je jako drag obrok. Ja je radim po nekom maminom receptu 1 žlica maslinovog ulja 2 glavice luka 2 crvene paprike (ili crvena i žuta) 1 konzerva pelata (400g) sol, papar Tjesteninu stavite kuhati prema uputama na pakiranju. Na tavi zagrijati maslinovo ulje pa ubaciti na sitno nasjeckan luk i pustit da se pirja. Kad se luk zacakli, dodatni na sitno nasjeckanu papriku i promiješati pa ostaviti da se pirja. Ako je suho, dodati malo vod...
  • Prigrisci od brokule x 4
    Ovo je super ako vam se nešto gricka pred televizorom i imate volje i vremena malo se zabavljati pripremajući večeru. Evo sastojaka: 300 g zamrznute brokule 60 g ribanog cheddar sira (ili nekog sličnog) 60 g mozzarelle 2 jaja 35 g krušnih mrvica 35 g drobljenog corn flakesa Češnjak i papar Zakuhajte vodu pa nabrzinu prokuhajte brokulu pa je nožem ili u blenderu usitnite na što sitnije. Dodajte sveo stale sastojke pa sve dobro rukama promiješajte. Potom među dlanovima oblikujte prig...
  • Zobeni keksići s borovnicama x 3
    Evo još jedne ideje za zobene keksiće. Fora kod ovih keksića je što se jednostavno pripremaju i brzo su gotovi, a kad ih jednom napravite, mirni ste nekoliko dana, imate ih za ponijeti na posao ili na put. Sad, tijekom ljetnih dana možete ih ponijeti i na plažu. 25 g borovnica ili nekog drugog bobičastog voća 120 g zobenih pahuljica 50 g kokosovog brašna 1 žličica praška za pecivo 1 jaje Malo cimeta Malo soli 2 žlice kokosovog šećera Suncokretove sjemenke Pećnicu zagrijte na 180 ...
  • Zeleni tost s avokadom x 2
    Priča mi prije par dana jedna poznanica kako nikada nije probala avokado i pita me kakvog je okusa. Zapravo, ako ćemo biti iskreni, avokado je prilično bezukusan, ali ako ga dodate nekoj snažnoj namirnici, on neće izmijeniti okus već će jelu dati kremastost, punoću i bogatstvo proteina i zdravih masti.  Usput, jednostavan je za korištenje, a s njime možete napraviti doslovno beskonačno mnoštvo obroka.  Ovo je nabrzinu, da ne odete spavati bez da ste jeli, a da pritom ipak pojedete kvalitetno...