Zdravi čokoladni kolač s maslacem od kikirikija

cokoladna torta

Ovo je možda najbolji kolač koji ćete ikada probati! Meni svakako konkurira među najbolje. Da, istina je da ćete trebati odvojiti 60 minuta vremena da ga pripremite, ali - isplati se! Ne sadrži dodane šećere, pogodan je za one osjetljive na gluten i nema mliječnih proizvoda pa ga mogu jesti i oni osjetljivi na laktozu. No, imajte na umu da je prilično kaloričan, pa ako ikako možete nemojte odjednom pojesti sve što ste spekli. ;)

Sastojci za biskvit: 

  • 15 g kakaa u prahu
  • 50 g kokosovog ili nekog sličnog brašna
  • 40 g meda ili nekog zamjenskog sladila
  • 3 jaja
  • 60 ml kokosovog mlijeka
  • 40 ml maslinovog ulja
  • malo soli
  • 1 žličica praška za pecivo

Sastojci za sloj s maslacem: 

  • 100 ml kokosove kreme (iz limenke)
  • 2 žlice maslaca od kikirikija
  • 1 žlica meda
  • malo soli

Sastojci za čokoladnu glazuru:

  • 100 ml kokosove kreme (iz limenke)
  • 50 g tamne čokolade (min. 75% kakaa)
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • malo soli

Pećnicu zagrijte na 160 stupnjeva. Sve suhe sastojke za biskvit pomiješajte u posudi dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Polako dodajte u smjesu vlažne sastojke i miješajte štapnim ili običnim mikserom. Istresite smjesu u protvan, ja sam koristila onaj od 22ck. U protvan možete staviti papir za pečenje. 

Pecite oko 45 minuta, odnosno dok nije potpuno pečeno. Provjerite je li gotovo tako da biskvit probijete čačkalicom, onda kad je čačkalica suha, biskvit je gotov. 

Izvadite i ostavite da se potpuno ohladi. 

Dok se biskvit peče možete pripremiti i druga dva sloja. 

Uzmite čvrsti dio kokosove kreme, a vodu ostavite u limenci. Štapnim mikseorm je umutite dok ne postane pjenasta. Dodajte ostale sastojke za taj sloj i umutite dalje mikseorm pa ostavite u hladnjak, dok ne bude vrijeme za premazivanje. 

Za čokoladnu glazuru zagrijte kokosovu kremu na umjerenoj vatri. Maknite s ploče pa dodajte čokoladu. Pjenjačom umutite zajedno, doidajte kokosovo ulje i sol pa još do kraja umutite. Stavite sa strane dok ne bude vrijeme za nanošenje. 

Sada na biskvite namažite sloj s maslacem od kikirikija pa razrežite kocke ili trokute željene veličine. Preko svakog komada prelijte čokoladni preljev. po vrhu možete nadrobiti malo neslanog kikirikija.

Ili: Čokoladni preljev možete stavljati i topao prije svakog serviranja, tako da donja dva sloja budu hladna, a čokoladni preljev topao. 

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od ZorroRi:
  • Najukusnija kombinacija sa zrnatim sirom x 2
    Kad naletim na dobar ananas u marketu, obavezno ga kupim pa par dana uživam u njegovoj aromi i okusu i prisjećam se svih vrsta egzotičnog voća koje sam imala priliku jesti u Aziji. A dok se azijsko iskustvo ne ponovi, i ananas, mango i papaja iz hrvatskih trgovina dobro dođu kao zamjena.  Ananas često jedem s posnim ili zrnatim sirom. On da ovom proteinskom obroku okus, a i olakša unos, pogotovo ako jedem posni sir koji je zaista - najdosadnija namirnica!  2 koluta ananasa 200 g posnog il...
  • Curry riža s tunom i jajetom x 1
    Kako se vidi s fotke, ovo je obrok koji se nosi na posao. Ponekad mi se čini da mi je život posložen u plastične posudice, ali ako osvjestimo koliko je hrana važna komponenta kvalitete našeg života, onda su to zaista posudice koje "život znače". Ujutro ih iz stana iznosim pune, navečer ih vraćam prazne i spremne za novo, jutarnje punjenje.  Što vam treba za ovaj ručak:  par listova zelene salate 1 jaje 1 limenka tune u salamuri  50 g riže prstohvat curryja  sol, papar Jaje stavite...
  • Marinirana orada (savršen obrok) x 1
    Jedem ribu jako često, a zadnjih mjeseci i svaki dan. Pod ribom ne podrazumijevam tunu iz konzerve, da bude jasno. Ribu volim kupiti svježu, na tržnici, kod svog omiljenog ribara koji će mi savjetovati što je bolje od drugoga. No, još više od toga volim kad mi moj klijent Jura donese ribu jer tada nema sumnje da je riba svježa i divlja, a ne iz uzgoja. E sad kad pred sobom imam ovako lijepu oradu, onda joj treba nježno i s poštovanjem i pristupiti. Potrebno je: 1 orada 3-4 češnja češnj...
  • Zdravo i fino: Čokoladni namaz od sezama! x 1
    Jako je puno osoba koje imaju alergiju na orašaste plodove, što između ostaloga znači da im je zabranjeno jesti gotovo sve namaze u kojima ostatak uživa gotovo svakodnevno. Bez obzira radi li se o nezdravoj i šećera punoj Nutelli ili proteinskoj i zdravoj verziji čokoladnog namaza Proteinelli, osobe alergične na orašaste plodove im ne smiju ni primirisati. No, to i dalje ne znači da ne postoji rješenje!! Čokoladni namaz od sezama jednostavan je za pripremu i jaaaako ukusan. Evo što trebate...