Zdravi čokoladni kolač s maslacem od kikirikija

cokoladna torta

Ovo je možda najbolji kolač koji ćete ikada probati! Meni svakako konkurira među najbolje. Da, istina je da ćete trebati odvojiti 60 minuta vremena da ga pripremite, ali - isplati se! Ne sadrži dodane šećere, pogodan je za one osjetljive na gluten i nema mliječnih proizvoda pa ga mogu jesti i oni osjetljivi na laktozu. No, imajte na umu da je prilično kaloričan, pa ako ikako možete nemojte odjednom pojesti sve što ste spekli. ;)

Sastojci za biskvit: 

  • 15 g kakaa u prahu
  • 50 g kokosovog ili nekog sličnog brašna
  • 40 g meda ili nekog zamjenskog sladila
  • 3 jaja
  • 60 ml kokosovog mlijeka
  • 40 ml maslinovog ulja
  • malo soli
  • 1 žličica praška za pecivo

Sastojci za sloj s maslacem: 

  • 100 ml kokosove kreme (iz limenke)
  • 2 žlice maslaca od kikirikija
  • 1 žlica meda
  • malo soli

Sastojci za čokoladnu glazuru:

  • 100 ml kokosove kreme (iz limenke)
  • 50 g tamne čokolade (min. 75% kakaa)
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • malo soli

Pećnicu zagrijte na 160 stupnjeva. Sve suhe sastojke za biskvit pomiješajte u posudi dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Polako dodajte u smjesu vlažne sastojke i miješajte štapnim ili običnim mikserom. Istresite smjesu u protvan, ja sam koristila onaj od 22ck. U protvan možete staviti papir za pečenje. 

Pecite oko 45 minuta, odnosno dok nije potpuno pečeno. Provjerite je li gotovo tako da biskvit probijete čačkalicom, onda kad je čačkalica suha, biskvit je gotov. 

Izvadite i ostavite da se potpuno ohladi. 

Dok se biskvit peče možete pripremiti i druga dva sloja. 

Uzmite čvrsti dio kokosove kreme, a vodu ostavite u limenci. Štapnim mikseorm je umutite dok ne postane pjenasta. Dodajte ostale sastojke za taj sloj i umutite dalje mikseorm pa ostavite u hladnjak, dok ne bude vrijeme za premazivanje. 

Za čokoladnu glazuru zagrijte kokosovu kremu na umjerenoj vatri. Maknite s ploče pa dodajte čokoladu. Pjenjačom umutite zajedno, doidajte kokosovo ulje i sol pa još do kraja umutite. Stavite sa strane dok ne bude vrijeme za nanošenje. 

Sada na biskvite namažite sloj s maslacem od kikirikija pa razrežite kocke ili trokute željene veličine. Preko svakog komada prelijte čokoladni preljev. po vrhu možete nadrobiti malo neslanog kikirikija.

Ili: Čokoladni preljev možete stavljati i topao prije svakog serviranja, tako da donja dva sloja budu hladna, a čokoladni preljev topao. 

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od ZorroRi:
  • Brzinska večera: Svježe paprike punjene začinjenim zrnatim sirom x 2
    Mnogi često prije spavanja jedu zrnati sir i neko povrće. I mnogima nedostaje ideja kako pripremiti taj obrok na neki nov ili zanimljivo način. Evo jedne zanimljive ideje:  1-2 paprika 200 g zrnatog sira 2 žlice otkoštenih maslina, narezanih na sirnije par cherry rajčica sol, papar, vlasac U posudici pomiješajte zrnati sir, masline i začine. Paprike prerežite na polovice ili četvrtine, očistite unutrašnjost i napunite ih mješavinom zrnatog sira i maslina. Uz ovo možete dodati i koju ...
  • Kremasta juha od rajčice i jabuka x 1
    Slatko-kisela kremasta juha od rajčice napravljena od prirodnih svježih sastojaka savršena je za hladnije dane i podizanje imuniteta. Ova juha izuzetno je hranjiva, prepuna je vitamina i bogata antioksidantima. Obogaćena je ljekovitim začinom - kurkumom i mirisnim koprom i apsolutno neodoljiva. Sastojci: 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja 1/2 glavice žutog luka sitno naribanog 2 češnja češnjaka sitno naribanog 5 većih mekanih zrelih rajčica 2 veće slatke jabuke oguljene i grub...
  • Kruške punjene posnim sirom x 1
    Pitala je nekidan kolegica Nikolina, koje je trenutno sezonsko voće. Svi u uredu smo na trenutak zašutjeli, pa smo se nekako složili da je ovo vrijeme krušaka. Razgovor se nije nastavio u nekom konstruktivnom smjeru, ali je meni nekako ostala "na nepcima" želja za kruškama.  Palo mi je na pamet napraviti nešto najjednostavnije na svijetu.  5 krušaka 150 g posnog sira cimet malčice meda Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.  Kruške prerezati na polovice i izdubiti tako da u svaku krušku...
  • Tost s avokadom i jajetom x 3
    Jeste za tost? Evo jedne ideje za doručak koji obiluje proteinima i zdravim mastima te sadrži nešto malo ugljikohidrata jer sam odabrala proteinski kruh pa je i on izvor proteina, a ima nešto malo ugljikohidrata.  1 feta proteinskog tosta ili kruha 1 jaje 1/4 avokada 1/2 žličice cijeđenog limunovog soka malo mljevenog papara Stavite jaje da se kuha. Pisala sam već o tome kako savršeno skuhati jaje pa dužinu kuhanja pogledajte na LINKU.  Avokado stisnete vilicom da ga možete namazati...