Shakshuka - jaja u povrću

jaja povrce

Jelena voli egzotičnu hranu. Točnije, Jelena voli hranu. A kad se zaigra u kuhinji svašta dobroga ispadne pa je ponekad gnjavim i da mi pošalje recept za objavu. 

Evo jedne nove ideje iz njene kuhinje. 

  • 2 žlice maslinovog ili kokosovog ulja
  • 1 glavica luka
  • 1 manji patlidžan
  • 1/2 tikvice
  • 1/2 paprike
  • pelati
  • začini po želji
  • 2 jaja
  • 1 mozzarella

Na 2 žlice maslinovog ili kokosovog ulja, dinstati nasjeckani (ne sitno) luk i dodati 1 nasjeckani manji patliđan. Dodati malo vode i pustiti da se dinsta, pa dodati pola (veće) nasjeckane tikvice, i pola (veće) ili cijenu (srednju) nasjeckanu papriku.

Ne sjeckati na sitne kockice već na deblje prutiće.

Dodati pelate sa sokom (ili iz limenke ili domaću rajčicu) i začiniti po želji i ukusu (ja sam stavila malo soli i dosta harrise i ubacila sam jednu isjeckanu čili papričicu da bude ljuto).

Pustiš da kuha na laganoj vatri, dok sok od rajčice ne ispari (ne skroz, želimo umaka!). Pola tog "sataraša" sam iskoristila za prilog za ručak, a pola za doručak iliti shashuku.

Rasporediš taj sataraš na tavi i napraviš 2 male udubine u koje baciš 2 jaja (kao "na oko"), poklopiš i pustiš na laganoj vatri da se jaje "skuha" do željene konzistencije (najbolje malo ipak tekuće ostaviti pa taj žumanjak fino paše s umakom od povrća).

S obzirom da je moja shashuka bila ljuta, stavila sam 2 jaja, a ne tri i okolo mozzarelu koja se super rastopi i ublaži ljutinu :)

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od ZorroRi:
  • Tapenada na patlidžanu x 10
    Večera. Jednostavna i sočna. Skoro pa sam napisala haiku od ove divote s kojom sam se počastila pred spavanje.  Dijelim, malo se potrudite oko tapenade i uživajte: Sastojci: 1 patlidžan Malo maslinovog ulja Za tapenadu: 100 g zelenih otkoštenih maslina 100 g crnih otkoštenih maslina 30 g sušenih rajčica 1 žličica kapara 1 slani inćun 1 žlica iscijeđenog limunovog soka 1 češanj češnjaka 1 žlica na sitno nasjeckanog svježeg ružmarina i majčine dušice 1 žlica maslinovog ulja ...
  • Moj uobičajeni ručak kad sam na dijeti x 9
    Od nove godine do danas sam skinula 6 kg. Malo sam stisnula s prehranom i uozbiljila se oko sadržaja svojih obroka, ali i količine i rezultati su tu. Isprobala sam više vrsta prehrane i moj organizam najbolje reagira na cikliranje ugljikohidratima, pa tako i radi. U danima kad treniram u jednom obroku imam ugljikohidrate čija se količina razlikuje po treninzima. U ostalim danima ne unosim ugljikohidrate. To mi je najbolji način za održati mišiće i izgubiti mast. U dane treninga, ugljikohidra...
  • Šarena salata s kvinojom i kukuruzom x 4
    Čim prođe Nova godina i siječanj, ja brojim dane do ljeta. Ma, ako ću biti iskrena, ja brojim dane do ljeta čim završi prethodno ljeto, no krajem prvoga mjeseca u godini i kroz veljaču polako krenem već umišljati da sve oko mene miriši na ljeto. „Ovo ljeto svaki vikend idemo na more. Osim godišnjeg, još i vikende idemo. I nosimo sup.“, dogovorile smo Latica i ja. I tako, kraj je veljače, ljeto samo što nije… A u skladu s tim, treba i hranu prilagoditi tome, pa sve češće na tanjuru budu neke ...
  • Divan ručak: Zapečeni punjeni batat x 5
    Ovo je ručak za 3 ili 4 osobe, ovisno kakve proždrljivce imate za stolom. Sastojaka je prilično, ali kad pogledate popis shvatit ćete da to sve već imate u kući. Dajte si malo vremena i pripremite super ručak. 4 batata (slatka krumpira) srednje veličine 1 žlica gheea ili maslaca 8 feta kuhane pancete ili šunke 1 paprika, narezana na kockice 1 zelena paprika, narezana na kockice 3 mlada luka, narezana na kolutove 2 češnja češnjaka 1 žličica crvene slatke paprike 1 žličica kima Sol,...