Paella - riža s povrćem i plodovima mora

paella

Želja mi je probati različite nacionalne specijalitete. Kada se govori o nacionalnim specijalitetima onda su to obroci koji imaju neku lokalnu namirnicu, pripremljenu na poseban način i s nekim karakterističnim začinima koji uspijevaju u pojedinim državama. Nacionalna jela su dio nacionalnog identiteta i samosvijesti i često kod pripadnika tih naroda izazivaju osjećaj ponosa.

Kad pomislimo na Španjolsku nekoliko nam jela pada na pamet: tortilje, gazpacho i svakako paella. U popisu nacionalnih jela paella je obilježena kao nacionalno jelo iz područja oko Valencije.

Kako god bilo, radi se o jako ukusnoj kombinaciji riže i plodova mora, a tajna ovog obroka je u šafranu koji mu daje posebnu aromu i boju. Postoje 3 vrste paelle, ona s mesom, ona s morskim plodovima i treća - miješana, koja imam i meso i plodove mora.

Evo kako pripremiti morsku paellu.

Paella - riža s povrćem i plodovima mora

Sastojci:

  • 100 grama riže okruglog zrna
  • 500 g miješanih plodova mora
  • 500 ml pilećeg temeljca (ili vode)
  • 1 rajčica
  • 1 paprika
  • 1 glavica luka
  • 50 g graška
  • 50 ml bijelog vina
  • 1 žličice šafrana
  • maslinovo ulje
  • ružmarin
  • sol i papar

U tavi zagrijete maslinovo ulje pa dodate na sitno nasjeckan luk. Kad se luk zacakli i omekša, dodajte mu na sitno nasjeckanu rajčicu, papriku i grašak pa podlijte s malo vina. Kad zakuha, dodajte plodove mora i podlijte s malo temeljca (ili vode). Nakon 10-ak minuta, počnite polako dodavati rižu i podlijevajte i dalje, po potrebi. Riža vam se ne smije prekuhati, već mora ostati malo "al dente".

Pred kraj dodajte ružmarin, sol, papar i šafran koji će dati ovu karakterističnu žutu boju paelle.

Uživajte u ovom španjolskom specijalitetu i hasta la vista ;)

Što mi je sljedeće na redu? Vjerojatno nešto azijsko ;)

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od ZorroRi:
  • Tapenada na patlidžanu x 10
    Večera. Jednostavna i sočna. Skoro pa sam napisala haiku od ove divote s kojom sam se počastila pred spavanje.  Dijelim, malo se potrudite oko tapenade i uživajte: Sastojci: 1 patlidžan Malo maslinovog ulja Za tapenadu: 100 g zelenih otkoštenih maslina 100 g crnih otkoštenih maslina 30 g sušenih rajčica 1 žličica kapara 1 slani inćun 1 žlica iscijeđenog limunovog soka 1 češanj češnjaka 1 žlica na sitno nasjeckanog svježeg ružmarina i majčine dušice 1 žlica maslinovog ulja ...
  • Moj uobičajeni ručak kad sam na dijeti x 9
    Od nove godine do danas sam skinula 6 kg. Malo sam stisnula s prehranom i uozbiljila se oko sadržaja svojih obroka, ali i količine i rezultati su tu. Isprobala sam više vrsta prehrane i moj organizam najbolje reagira na cikliranje ugljikohidratima, pa tako i radi. U danima kad treniram u jednom obroku imam ugljikohidrate čija se količina razlikuje po treninzima. U ostalim danima ne unosim ugljikohidrate. To mi je najbolji način za održati mišiće i izgubiti mast. U dane treninga, ugljikohidra...
  • Šarena salata s kvinojom i kukuruzom x 4
    Čim prođe Nova godina i siječanj, ja brojim dane do ljeta. Ma, ako ću biti iskrena, ja brojim dane do ljeta čim završi prethodno ljeto, no krajem prvoga mjeseca u godini i kroz veljaču polako krenem već umišljati da sve oko mene miriši na ljeto. „Ovo ljeto svaki vikend idemo na more. Osim godišnjeg, još i vikende idemo. I nosimo sup.“, dogovorile smo Latica i ja. I tako, kraj je veljače, ljeto samo što nije… A u skladu s tim, treba i hranu prilagoditi tome, pa sve češće na tanjuru budu neke ...
  • Divan ručak: Zapečeni punjeni batat x 5
    Ovo je ručak za 3 ili 4 osobe, ovisno kakve proždrljivce imate za stolom. Sastojaka je prilično, ali kad pogledate popis shvatit ćete da to sve već imate u kući. Dajte si malo vremena i pripremite super ručak. 4 batata (slatka krumpira) srednje veličine 1 žlica gheea ili maslaca 8 feta kuhane pancete ili šunke 1 paprika, narezana na kockice 1 zelena paprika, narezana na kockice 3 mlada luka, narezana na kolutove 2 češnja češnjaka 1 žličica crvene slatke paprike 1 žličica kima Sol,...