Paella - riža s povrćem i plodovima mora

paella

Želja mi je probati različite nacionalne specijalitete. Kada se govori o nacionalnim specijalitetima onda su to obroci koji imaju neku lokalnu namirnicu, pripremljenu na poseban način i s nekim karakterističnim začinima koji uspijevaju u pojedinim državama. Nacionalna jela su dio nacionalnog identiteta i samosvijesti i često kod pripadnika tih naroda izazivaju osjećaj ponosa.

Kad pomislimo na Španjolsku nekoliko nam jela pada na pamet: tortilje, gazpacho i svakako paella. U popisu nacionalnih jela paella je obilježena kao nacionalno jelo iz područja oko Valencije.

Kako god bilo, radi se o jako ukusnoj kombinaciji riže i plodova mora, a tajna ovog obroka je u šafranu koji mu daje posebnu aromu i boju. Postoje 3 vrste paelle, ona s mesom, ona s morskim plodovima i treća - miješana, koja imam i meso i plodove mora.

Evo kako pripremiti morsku paellu.

Paella - riža s povrćem i plodovima mora

Sastojci:

  • 100 grama riže okruglog zrna
  • 500 g miješanih plodova mora
  • 500 ml pilećeg temeljca (ili vode)
  • 1 rajčica
  • 1 paprika
  • 1 glavica luka
  • 50 g graška
  • 50 ml bijelog vina
  • 1 žličice šafrana
  • maslinovo ulje
  • ružmarin
  • sol i papar

U tavi zagrijete maslinovo ulje pa dodate na sitno nasjeckan luk. Kad se luk zacakli i omekša, dodajte mu na sitno nasjeckanu rajčicu, papriku i grašak pa podlijte s malo vina. Kad zakuha, dodajte plodove mora i podlijte s malo temeljca (ili vode). Nakon 10-ak minuta, počnite polako dodavati rižu i podlijevajte i dalje, po potrebi. Riža vam se ne smije prekuhati, već mora ostati malo "al dente".

Pred kraj dodajte ružmarin, sol, papar i šafran koji će dati ovu karakterističnu žutu boju paelle.

Uživajte u ovom španjolskom specijalitetu i hasta la vista ;)

Što mi je sljedeće na redu? Vjerojatno nešto azijsko ;)

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od ZorroRi:
  • Najbrža zdrava večera x 2
    Vratila sam se sinoć kasno navečer s puta. Šest dana putovanja po Toscani značilo je - osim prekrasnih mjesta i krajolika i uživanje u talijanskim obrocima među kojima su pizze, špageti, njoki, a potom i vrhunski talijanski sladoled.  Povratak doma značio je i vraćanje na svoj uobičajeni low carb ritam prehrane. Ovo je bila jedna takva večera:  1 jaje 1 mala tuna u salamuri 5-6 maslina šaka zelene salate 1 rajčica 1/2 krastavca 1/4 paprike paslinovo ulje aceto balsamico  sol Ja...
  • Mesne okruglice uz umak od posnog sira x 6
    Često u mesnici kupim mljeveno meso, ali uvijek tražim da mi neki moj odabrani komad mesa preda mnom ubace u onaj svoj apart i samelju. Tako nekako ipak imam kontrolu što jedem i da u mojim okruglicama nema i nekog mesa koje nisam željela.  S mljevenim mesom najčešće radim neke okruglice ili burgere: oni dobro podnose stajanje. napravim ih navečer ili ujutro i jedem taj dan za ručak, na poslu. Taj protek vremena od više sati zadrži ih sočnima, a čak ni podgrijavanje u mikrovalnoj im ne naštet...
  • Proteinske palačinke s malinama x 10
    Svoje doručke koji se sastoje od jaja ponekad malo transformiram. Umjesto omleta, jaja na oko ili neke treće inačic ove savršene namirnice, ponekad napravim palačinke. No, sastojci gotovo da ostanu nepromijenjeni pa zadržavam svoj trend početka dana s jajima.  Evo jedne ideje koju možete napraviti jednako brzo kao i običnu kajganu.  Sastojci (za 2 velike, tanke palačinke): 3 jaja 1 žlica chia sjemenki 1 žličica kakaa u prahu 1 žličica kokosovog brašna 1/2 žličice cimeta 1 žličica ghe...
  • Tapenada na patlidžanu x 11
    Večera. Jednostavna i sočna. Skoro pa sam napisala haiku od ove divote s kojom sam se počastila pred spavanje.  Dijelim, malo se potrudite oko tapenade i uživajte: Sastojci: 1 patlidžan Malo maslinovog ulja Za tapenadu: 100 g zelenih otkoštenih maslina 100 g crnih otkoštenih maslina 30 g sušenih rajčica 1 žličica kapara 1 slani inćun 1 žlica iscijeđenog limunovog soka 1 češanj češnjaka 1 žlica na sitno nasjeckanog svježeg ružmarina i majčine dušice 1 žlica maslinovog ulja ...