Sezamove bombice

tahini kuglice

Ne mogu ja bez tahinija! :)

Ovo je inačica starog recepta, grčkog pastelija koji se radi sa samo dvije namirnice: tahini pastom od sezama i medom.

Inače radim domaći tahini od zapečenog sezama kojeg obožavam na žlicu, ali kombinacija sa medom je van svake pameti.

Za ove kuglice koristila sam samo te sastojke i kakao.

 

Sastojci za 15-20 kuglica

200 g tahini paste (od zapečenog sezama)

80-100 g meda*

sirovi kakao u prahu, opcionalno

 

Okvirno 40 g sjemenki sezama, zapečenih na tavi. Ovo će biti i više nego dovoljno za valjanje kuglica u sezam, višak iskoristite kao dodatak salati ili zobenoj kaši.

*Koristite neki blaži med koji nema preintenzivan okus. Možete ga dodati više ako vam nije dovoljno slatko. Meni je sa manjom dozom ljepši okus tahinija.

 

Tahini promiješati sa medom kako bi dobili ujednačenu smjesu.

Staviti na kratko u frižider kako bi se smjesa malo stisla i kako bi lakše mogli oblikovati kuglice.

Rukama napravite kuglice i uvaljajte ih u zapečeni sezam.

Čuvati u frižideru.

Ovaj desertić obiluje vitaminima B, E i mineralima kao željezo, kalij i magnezij, te omega 3 i 6 masnim kiselinama, tako da je svakako super izbor kada vam se jede slatko, a meni je defitnivno jako zarazan!

Kakao možete dodati u cijelu smjesu ili u pola smjese stavite jednu veliku žlicu i imati ćete dvije vrste kuglica.

 

sezam kuglice

 

kuglice tahini

Kakav ti je post? 
Sta je Tahini..gdje se kupi
Mki
14.11.18. u 22:03
line
Mki, ja tahini kupujem ovdje: https://www.fitness.com.hr/shop/hrana/namazi/Bio-Integralni-Tahini-namaz-Biona.aspx
ZorroRi
15.11.18. u 09:14
line
2 Komentara
Zadnji postovi od MakeItHealthy:
  • Hrskava granola sa kikiriki maslacem i čokoladom x 1
    Davno davno davno, radila sam granolu sa kikiriki maslacem u koju sam se zaljubila. Bila je savršeno hrskava, fina i sa većim "clusterima". Odlična! Kako sam radila i zapisivala recept, papirić se izgubio i nikako da pokušam ponovo napraviti čudo od granole.   Evo, sad je stigao ponovo taj dan, ja zadovoljna, nadam se da ćete i vi biti:)   Sastojci: 200 g sitnih zobenih pahuljica 1 žličica cimeta 20 g quinoa puffs-a šaka badema 150 g kikiriki maslaca 40 g kokosovog ulja 130 g rižin...
  • Čoko bananko x 9
    S ponosom mogu reći, da je ovo najbolji banana bread koji sam ikad jela, ovoga puta u čokoladnoj varijanti. Inače ga radim bez kakaa sa dodatkom sjeckanih oraha, međutim ovoga puta sam malo prilagodila recept i napravila čoko verziju. Mekan je, sočan, odličan i nakon dva-tri dana, super užina koja će vas dobro zasititi. Ja ga volim poslužiti uz čašu jogurta ili kavu.   Sastojci 320 g omekšale banane, otprilike 3 banane sjemenke jedne vanilije ili jedan paketić bourboun vanilija šećera ...
  • Kladdkaka, švedski čokoladni raj za nepce x 6
    Znaju Šveđani kako uživati u malim stvarima... Kladdkaka je apsolutni čokoladni kolač, u mojoj varijanti bez brašna, koji se topi u ustima, tek pečen je vrlo nježan i mekan, sa prekrasnom tankom koricom. Jednostavno se stopio sa sladoledom od vanilije i višnjama iz kompota koji su osvježili ovu čoko bombu.   Vidjela sam da neki preporučaju ohladiti kolač u frižideru, za mene je onda prejak i bolji mi je kad je tek pečen ili sobne temperature.   Zasladite si vikend ovom divotom, pozovite p...
  • Proljetni orzotto sa porilukom i blitvom x 5
    Umjesto klasičnog rižota koji radim sa porilukom, inspiraciju za orzotto dala mi je Edita sa bloga Kuživancija. Ručak za prste polizati, savršeno kremast dok je topao, ali odličan i kao hladna salata dan poslije.   Sastojci za 3 porcije: 200 g ječma 2 manja poriluka, ne ona "XXL" 2-3 režnja češnjaka, ovisno o veličini 150 g svježe blitve maslinovo ulje Himalajska sol prstohvat kajenskog papra,  u prahu voda svježi ili sušeni vlasac  ovčja ili kozja skuta malo ribanog tvrdog sira ...