Malo kalorija, ali puno zadovoljstva
Prehrana

Malo kalorija, ali puno zadovoljstva

Konzumiranje zdrave, niskokalorične hrane ne mora značiti da se odričete dobrog okusa ili namirnica u kojima najviše uživate. Kuhana riba i povrće svaki dan na tanjuru zdravo je, ali kolika je vjerojatnost da ćete se od tako laganog obroka najesti ako ste jako gladni?

Obroci koje pripremate trebali bi vama i vašoj obitelji dati osjećaj sitosti, osigurati vam dovoljno energije i dati okuse u kojima ćete istinski uživati.

Deset savjeta za zdravu prehranu bez gladovanja:

1. Pijte puno vode. Svaki dan uzmite na posao litru i pol vode i pokušajte sve popiti do kraja radnog vremena.

2. Svaki dan pojedite pet porcija voća i povrća.

3. Nikada ne preskačite doručak. Kod ljudi koji ne doručkuju često se događa da oko podneva užasno ogladne i posežu za grickalicama i slatkišima. Izgovor 'ujutro nemam vremena jesti' više ne prolazi jer kvalitetan doručak možete pojesti u pet minuta – napravite porciju zobenih pahuljica, pojedite pecivo ili u mikseru napravite shake od svježeg voća.

4. Obroke planirajte tjedan dana unaprijed. Napravite popis namirnica koje ćete kupite i držite ga se.

5. Uvijek uz sebe imajte zdrave grickalice koje ćete pojesti kada zaželite pojesti nešto 'na brzinu'. To može biti svježe ili sušeno voće, prutići od žitarica, voćni jogurt s malo masnoća i slična hrana.

6. Prije pripremanja mesa odstranite svu vidljivu masnoću s njega – odstranite onu bijelu masnoću, a s pilića skinite kožu. Izbjegavajte kobasice – pune su masnoća koje se izvana ne vide.

7. Smanjite stimulanse kao što su kofein, alkohol i rafinirani šećer.

8. Ograničite jedenje vani na jednom tjedno. Najbolje je kada ručak ponesete od kuće i umjesto sendviča pojedete juhu, ali neka ne bude krem.

9. Ne žurite s mršavljenjem. Nemojte izbaciti cijele grupe namirnica, na primjer ugljikohidrate, u želji da brzo izgubite suvišne kilograme – vaše tijelo treba uravnoteženu prehranu. Ne zavaravajte sami sebe da možete izdržati bez hrane koju ste prije svakodnevno konzumirali – vaše odricanje može završiti slomom i nekontroliranim gutanjem svega što vam se nađe pri ruci.

10. Jedite ono što vam je fino i ne prisiljavajte se jesti neukusnu hranu samo zato jer je dobra za vaše zdravlje.

Recepti sa malo kalorija, ali za puno energije

Posebne dijete s hranom koja nam često nije fina može izdržati mali broj ljudi. Uostalom, tko može odoljeti primamljivom, slasnom čokoladnom kolaču?

Zato je vrijeme da čvrsto stanete na zemlju i priznate sami sebi jesu li ili nisu dijete za vas.

Ako je odgovor negativan, ne trebate očajavati jer postoji hrpa namirnica koje sadrže malo kalorija, ali su vrlo ukusne. Neke od njih možete pripremiti već sutra.

Isprobajte ova tri recepta u kojima ćete zasigurno uživati – svi sadrže vrlo malo zasićene masti (pet grama ili manje po porciji), jedan i pol ili manje grama soli i pet ili manje grama šećera, a što je najvažnije, vrlo su ukusni. Ova jela možete poslužiti za bilo koji obrok, čak i kao večeru za goste koji uopće neće znati da jedu hranu s malo kalorija.

Gusta pileća juha s tjesteninom

Za pripremu ove hranjive, ukusne i ekonomične juhe trebat će vam manje od pola sata, a za kuhanje jedan do dva sata. Recept je za četiri osobe.

Potrebno vam je:

  • 4 cijela pileća buta
  • 2 rajčice, krupno nasjeckane
  • 1 mrkva, oguljena i narezana na kockice
  • 2 celera, krupno narezana
  • 1 luk kozjak, krupno narezan
  • 2 režnja češnjaka, krupno narezana
  • 2 lovorova lista, svježa ili suha
  • ½ jušne žlice komorača
  • 100 grama sitne tjestenine
  • šaka svježeg peršina, krupno narezan
  • 1 žlica parmezana
  • morska sol i papar

1. Skinite kožu s pilećih butova i obrežite masnoću. Stavite meso u veliki lonac zajedno s rajčicom, mrkvom, celerom, lukom, češnjakom, lovorom i komoračem.

2. Prelijte sa 1,75 litara vode. Pustite da zakipi i kuhajte na laganoj vatri jedan sat.

3. Nakon kuhanja izvadite piletinu, a juhu procijedite u drugi lonac te gurnite što više kuhanog povrća kroz cjediljku.

4. Pomoću dvije vilice odvojite pileće meso od kostiju i dodajte juhi. Začinite sa soli i paprom te opet pustite da zakipi. Skinite s vatre i pustite da se malo ohladi.

5. Zatim skuhajte tjesteninu u slanoj vodi, ocijedite i razdijelite po tanjurima.

6. Tjesteninu prelijte gustom juhom, pospite.

Njoki s bosiljkom u umaku od rajčice

Domaći njoki su zaista vrlo ukusni i jednostavni za pripremu. Ako ste u žurbi, dobri će biti i kupovni, naročito ako ih pripremate uz jednostavan umak poput ovog. Recept je za četiri osobe.

#img_images/clanci/zena-rajcica.jpg_200_300_1_0#Potrebno vam je:

  • 400 grama narezanih rajčica iz limenke
  • 1 luk kozjak, sitno nasjeckan
  • 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1 ružmarin, majčina dušica ili nekoliko lovorovih listova
  • 60 grama divlje rukole
  • prstohvat zdrobljenih čili papričica (ako želite)

Za njoke:

  • 500 grama mladog krumpira, oguljen i narezan na kockice
  • 15 grama svježeg bosiljka, sitno nasjeckan
  • 200 grama brašna
  • sol i papar

1. Prvo napravite umak. Rajčice stavite u manji lonac, zatim limenku u kojoj je bila rajčica do pola napunite vodom i nalijte u lonac. Stavite luk, češnjak, ružmarin, feferone, sol i papar. Pustite da zakipi i kuhajte na laganoj vatri najmanje jedan sat dok rajčica ne postane tanka i tamnocrvena.

2. U međuvremenu počnite s pripremom njoka. Krumpire kuhajte oko 10-15 minuta, zatim napravite pire, ali pazite da ga dobro izgnječite. U suprotnom, ostat će vam grudice koje će se osjetiti u njokima.

3. U pire stavite bosiljak, posolite, dodajte papar i brašno. Drvenom kuhačom ili rukama dobro promiješajte smjesu tako da postane kompaktna.

4. Nakon što ste nekoliko minuta nježno gnječili smjesu, narolajte smjesu u kobasice debljine oko centimetar. Zatim ih narežite na komade duge 2,5 centimetara.

5. Njoke kuhajte u loncu na vrlo laganoj vatri jednu do dvije minute, dok ne isplivaju na površinu. Kako koji dođe na površinu vode, tako ih vadite pomoću žlice i stavljajte na tanjur. Na kraju ih prelijte umakom od rajčice i pospite rukolom.

Kolač od sira s pečenim bananama

#img_images/clanci/kolac-povrce.jpg_420_280_0_0#

Ricotta, bijeli mekani sir blago slatkastog okusa, ima vrlo malo kalorija, ali umjesto njega možete uzeti i običan svježi sir. Slasna kombinacija banana, đumbira i grožđica i uobičajeni sastojci za kolač od sira stvorit će desert u kojem ćete sigurno uživati. Recept je za 10 osoba.

Sastojci:

  • 4 banane
  • 750 grama sira ricotte
  • 125 grama caster šećera (dobije se tako da se kristal
  • šećer kratko melje u mlincu)
  • 2 jušne žlice kukuruznog brašna
  • 3 velika jaja
  • 2 komada đumbirova korijena, sitno nasjeckani
  • 75 grama grožđica

1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzija.

2. Banane posložite na papir za pečenje i pecite oko 15 minuta, odnosno dok kora ne pocrni, a banane ne postanu mekane.

3. Kada su banane pečene, ogulite ih i zgnječite pomoću vilice te ih ostavite da se ohlade. Temperaturu pećnice smanjite na 180 stupnjeva.

4. U velikoj posudi pomiješajte ricottu, šećer, brašno i jaja i dobro promiješajte pomoću električnog miksera. Zatim dodajte banane, đumbir i grožđice.

5. Smjesu izlijte u lim, otvorenu stranu kolača položite na papir za pečenje i pecite 40-45 minuta dok ne dobije zlatnu boju. Još uvijek će biti malo mekan, ali će očvrsnuti kad se ohladi.

6. Pećnicu isključite, otvorite vrata i ostavite kolač unutra dok se potpuno ne ohladi.

7. Kad se ohladi, izvadite ga iz pećnice i ostavite 1-2 sata da se još hladi u limu. Narežite kolač na komade i uživajte!

Želimo vam dobar tek!

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Anticelulitna dijeta - da li je djelotvorna ? x 29
    Pojava celulita određena je hormonskim djelovanjem, ali životni stil, kao što su prehrambene navike i pušenje imaju veliki utjecaj, koji može pogoršati ali i popraviti loš izgled kože. Borba protiv ne...
  • Što prezalogajiti u pauzi za ručak ? x 6
    Pauzu za ručak uvijek dočekate pregladnjeli i ne možete se suzdržati da ne navalite na neko ukusno i zasitno jelo. Evo prijedloga jelovnika koji će zadovoljiti nepce i sačuvati liniju bez nepotrebnih ...
  • Evo par ukusnih recepata za sutrašnji ručak x 12
    Riba će vas svojim raskošnim okusom zagrijati i u hladnim danima ožujka. Naučite tunjevinu, bogatu proteinima i mineralima, pripremati u foliji ! Osim tunjevine tu su i par ostalih ukusnih recepata, k...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 29.11.2006
Piše: