Zobene pahuljice: sve o njima i top recepti koje morate probati!
Prehrana

Zobene pahuljice: sve o njima i top recepti koje morate probati!

Vjerojatno ste u supermarketima zamijetili duge police raznih pahuljica i žitarica koje nose isti nazivnik u trgovinama, a to je najčešće zdrava hrana. Ovdje vas moramo malo razočarati pa reći da sve ono što vidite ne bi baš spadalo u tu kategoriju. Bitno je razlikovati zdrave pahuljice u koje spadaju zobene pahuljice od onih ostalih koje uglavnom sadrže i niz drugih ne baš korisnih tvari za organizam.

Zobene pahuljice su prirodne i gotovo neprerađene, a sastoje se od zobi, žitarice cjelovitog zrna. Zob obiluje vlaknima koja usporavaju probavu ugljikohidrata čime se smanjuje razina šećera u krvi što u konačnici izaziva osjećaj sitosti nakon zobenog obroka. Pored vlakana, zobene pahuljice predstavljaju i izvrstan izvor kompleksnih ugljikohidrata, a najbolje od svega je da u samo 100 g sadrže 347 kcal.

Tu su još i proteini i beta glukan, visokovrijedna vlakna koja su topiva u vodi te snižavaju kolesterol i blokiraju apsorpciju masti u crijevima. Kada je riječ o kolesterolu, zobene pahuljice upravo zbog svog vlaknastog sastava nastupaju poput spužve koja upija kolesterol i izbacuje ga iz organizma. Za sve koji žele riješiti višak masnog tkiva, prehrana zobenim pahuljicama je pravi izbor.

Zobene pahuljice

Osim bogatih nutritivnih vrijednosti, zobene pahuljice su i izvor zdravlja. Prema podacima američke organizacije American Cancer Society, zobene pahuljice smanjuju količinu toksina u organizmu te fitokemikalijama smanjuju opasnost od karcinoma, pomažu u borbi sa žučnim kiselinama, pogoduju snižavanju visokog krvnog tlaka, predstavljaju vrijednog saveznika u borbi s raznim oboljenjima kože kao što su atopijski dermatitis, psorijaza ili pak suha koža. Zob svojim sluzima omekšava i štiti kožu te djeluje blago protuupalno.

Kada razmišljate o zobenim pahuljicama, vjerojatno vam na pamet pada samo doručak kao obrok. Našim receptima pokazat ćemo vam kako zobi nije mjesto samo u jutarnjem dijelu dana već ju na mnogobrojne načine možete iskoristiti i za pripremu ostalih obroka.

Jogurt od zobenih pahuljica

Izmiksajte u blenderu zobene pahuljice. Dodajte narezane marelice te sve još jednom dobro promješajte i ostavite da odstoji. Zatim pripremite jedan tekući jogurt u koji ćete umiješati malo vanilinog šećera i žlicu javorovog sirupa. Obje smjese izlijte u čaše za posluživanje i na njih dodajte svježe voće po želji.

Jogurt od zobenih pahuljica

Bademasti zobići s bananom i cimetom

Za ove slasne kolačiće potrebno vam je:

  • 1 jaje
  • 3 dcl zobenih pahuljica
  • 3 dcl integralnog brašna
  • 1 dcl smeđeg šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1/2 praška za pecivo
  • 80 g sitno isjeckanog badema
  • 2 manje banane
  • 150 g maslaca
  • 1-1,5 čajne žličice cimeta

Zobeni kolačići

Priprema:

Zgnječite banane vilicom, maslac narežite na listiće te usitnite bademe. Ostale sastojke samo spojite s prethodnima i rukama izmiješajte cijelu smjesu. Preporučeno je rukama i oblikovati kolačiće kao da pravite faširance. Smjesa će vam biti nešto mekša zbog banana pa se pri polaganju na papir za pečenje u protvanu možete malo poslužiti i žlicom kako biste dobili pravilniji oblik. Vaše kolačiće pecite 10 do 12 minuta na 180°C.

Zobene pahuljice- kraljice doručka

Za ovaj kraljevski doručak potrebno vam je:

  • 250 ml mlijeka
  • 2 žlice meda
  • 5 žlica zobenih pahuljica
  • šaka malina
  • 1 banana.

Zobene pahuljice - kraljice doručka

Priprema:

Zagrijte mlijeko neprestano ga miješajući. Kada zavrije smanjite vatru te dodajte 2 žlice meda. Kad se med otopi dodajte 5 žlica zobenih pahuljica. Nakon što malo omekšaju, oko 2 minute, dodajte maline i bananu koju ste prethodno izgnječili vilicom. Kuhajte još minutu-dvije, malo ohladite te poslužite.

Zobene popečke

Potrebna vam je šalica zobenih pahuljica, 1 mrkva, 1 sitno nasjeckani luk te brašno sol i papar po potrebi. Zobene pahuljice prokuhajte u 2 dcl vode oko 3 minute te ohladite. U ohlađene pahuljice dodajte sitno naribanu mrkvu, nasjeckani luk i začine. Prema potrebi dodajte brašna, kako biste mogli oblikovati popečke. Popržite ih na maslinovom ulju dok ne poprime zlatnu boju. Za bolji dojam popečke možete oblikovati u kuglice i preliti ih umakom od rajčice ili soja umakom. Mogu biti i odličan prilog uz meso.

Zobene pahuljice s voćem

U zdjelu stavite sljedeće sastojke:

  • 1 šalica zobenih pahuljica
  • 0,5 šalice soka od jabuke
  • 2 žlice grožđica ili nasjeckanih datulja
  • malo cimeta
  • 1,5 šalice vruće vode
  • pola šalice nasjeckanih banana, borovnica, jagoda ili drugog voća

Priprema:

U zdjelu stavite zobene pahuljice, sok od jabuke (ukoliko imate sokovnik, neka to bude svježe iscijeđen sok), grožđice ili datulje i cimet. Dodajte vruću vodu i promiješajte. Nakon pet minuta jelo je spremno za konzumaciju.

Zobene pahuljice sa medom i bademima

Pripremite:

  • 4 dcl mlijeka
  • 150 g zobenih pahuljica
  • 2 žlice meda
  • 1 šaka badema (isjeckanih)

Priprema:

Staviti mlijeko da se grije i dodati pahuljice. Miješati dok ne počne vrenje.. sve dok se ne zgusne, a potom dodati sjeckane bademe. Maknite s vatre i nakon 2-3 minute dodati med i promiješati. Istresti u posudice.. i poslužiti hladno ili toplo.. ovisi kako preferirate.

Keksi sa zobenim pahuljicama, brusnicama i orasima

Za 20 - 24 velika keksa:

  • 110 gr nasjeckanih tostiranih oraha
  • 170 gr maslaca sobne temperature (može pola maslac pola margarin )
  • 210 gr smeđeg šećera
  • 1 veliko jaje
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 105 gr glatkog brašna
  • 1/2 žličice sode
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 žličice cimeta
  • 260 gr zobenih pahuljica
  • 1 šalica od 250 ml suhih brusnica ili suhih višanja ili grožđica

Priprema:

Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Veliki lim iz pećnice obložite papirom za pečenje. Orahe nasjeckajte i malo tostirajte u pećnici 8 - 10 minuta, samo da zamirišu.

Maslac i šećer (ja sam koristila Muscovado nerafinirani smeđi šećer od Enciana) miksajte 2 - 3 minute, pa dodajte jaje i ekstrakt vanilije i tucite dok se ne sjedini. U drugoj posudi pomiješajte brašno, sol, sodu i cimet te sve umiješajte u gornju smjesu. Ručno umiješajte narezane orahe, brusnice i zobene pahuljice.

Za velike kekse koristite američku mjericu od 1/4 cup ili žlicu za sladoled.

Ja sam radila sa mjericom od 1/4 cup. Mjericu napunite smjesom za keks i malo pritisnite rukom ili žlicom te stavljate na pripremljen pleh, pazeći pritom da ostavite dosta razmaka ( oko 5 cm razmaka ) jer će se keksi raširiti. Ja sam stavljala 6 keksa na jedan pleh.

Keks malo pritisnite rukom da dobijete debljinu 1,25 cm.

Pecite 12 - 15 minuta, dok keksići ne dobiju smećkasti donji obrub, a u sredini će još biti mekani. Ohladite ih kratko prije nego ih stavite na žicu da se potpuno ohlade.

Zobeni kolačići

Nadamo se da smo vam ovim receptima pomogli u idejama kako uvesti zobene pahuljice u vašu svakodnevnu prehranu. Ukoliko i sami smislite neki ukusan obrok od zobenih pahuljica, podijelite ga s nama. Jedva čekamo probati!

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Recepti: slatka lica zobenih pahuljica x 18
    U nastavku slijede moja četiri trenutna favorita - praktični primjeri obroka sa zobenim pahuljicama savršenih za svaki dio dana. Nadam se da će vam se svidjeti i potaknuti vas da se i sami poigrate s ...
  • Uživajte u ljetnoj prehrani ! x 3
    Za razliku od zimskog dugog, kaloričnog kuhanja, ljetno pripremanje hrane je brzo i jednostavno – kriške rajčice i mozzarele na kruhu, salate po volji začinjene samo laganim vrhnjem, lagani biskviti s...
  • Pureći medaljoni s mozzarelom x 6
    Puretina je lagano i niskokalorično meso. Mnogi će reći da je bijelo meso peradi suho. No naš kuharski majstor pokazat će vam da puretina može biti itekako sočna. Uz maštoviti pire od tikvica, ručak, ...
Na forumu ima 28 komentara na ovu temu
Forum
[QUOTE=zilla]Ja pustim vodu da prokuva pa onda dodam isitnjenu jabuku i kad jabuka omekša dodam u to zobene pahuljice... na kraju malo pospem cimetom i eventualno fruktozom ponekad... ovo je pravo dobro za one koji ne žele da ih miješaju sa mlijekom Clap bude pravo ukusno i fino [/QUOTE]
 
super, obavezno probati - već sutra ujutro budem Big smile
 
iako jako fine su s toplim mlijekom.
LolitaInChains
26.11.12. u 15:51
line
[QUOTE=alenmiami] mjauk,probaj manje masno mlijeko pa ce ti mozda bit dobre[/QUOTE]
možda nije problem u postotku mliječne masti, nego u laktozi
probaj dukatovo mlijeko lagano jutro, ono je s 90% manje laktoze, pa javi kako podnosiš
GrannySmith
26.11.12. u 16:47
line
Hvala ti,ideja djeluje dobra! :)
Mjauk
26.11.12. u 18:32
line
[QUOTE=Mjauk] Hvala ti,ideja djeluje dobra! :)[/QUOTE] np, samo ti probaj pa ćemo vidjeti je li ideja dovoljno dobra
GrannySmith
26.11.12. u 18:49
line
Zobene: 120g Mlijeko 2,8 m.m. : 0,5 L 1 banana 4 Oreo keksa *sve smiksati* _____________________ 30-ak grama Proteina i 900 kcal :D
Kekule
27.11.12. u 16:44
line
definitivno s vodom :)
Amber89
09.12.12. u 10:10
line
Zobene sa jogurtom i jabukom ili zobene na toplo sa vodom cimetom jabukom i bademima... mmmm :)
Tina22
26.01.15. u 13:52
line
Upravo pred 2h odraðene zobene sa mlijekom, wheyem od èokolade, malo jabuke i cimetom....skuhano u mlijeku....top Star
Gym_girl2015-01-26 14:02:53
Gym_girl
26.01.15. u 14:02
line
Naveèer naribam 1 jabuku, dodam malo cimeta, 6 bjelanjaka i zobenih koliko treba da smjesa bude gusta, ali ne suha. (radije nek bude malo "vodeno" jer æe zobene upiti tekuæinu do jutra) Ostavim preko noæi u hladnjaku. Ujutro ulijem u protvan (na papir za peèenje) i ubacim u peænicu na 20 minuta i imam - slatku proteinsku palaèinku za doruèak.

ZorroRi
26.01.15. u 14:24
line
Da li je isto ako se koristi zobeno brašno?
goranzg
27.06.15. u 09:13
line
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 22.11.2012
Piše:
I.T.