Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Ples na šipci

Ples na šipci kao oblik vježbanja je prije svega akrobatska disciplina koja zahtijeva i psihičku i tjelesnu spremnost. Ovaj oblik vježbanja, ukoliko se radi pos stručnim vodstvom i na ispravan način, razvija mišićnu snagu, fleksibilnost, fluidnost pokreta i gracioznost zbog plesnog elementa kojeg posjeduje. Kod nas se često ples na šipci često pogrešno spominje pod imenom s-faktor. Postoji više podvrsta plesa na šipci, kao npr, egzotični ples na šipci, fitness i ples na šipci, s faktor i dr.

Ja sam trenerica plesa i fitnesa na šipci i najčešće pitanje koje čujem je može li to vježbati netko tko "nema" mišića, ima viška kila i sl. Naravno da može, vježbanje se počinje s prvim (početničkim ) stupnjem koji je prilagođen svakome. Prijašnje iskustvo bilo kakvog oblika vježbanja ili plesa olakšava i ubrzava napredak ali nije neophodno. Drugo pitanje koje obično čujem je uključuje li ples na šipci striptease. Možemo se vratiti na podvrste plesa na šipci koji je u svom povijesnom razvoju izašao iz noćnih klubova u kojima se izvodi i striptease ali njegovim ulaskom u dvorane za vježbanje, te nastankom plana i programa vježbi ples na šipci postaje sportska disciplina.

Ples na šipci kao oblik vježbanja je ujedno i zabavan i težak jer se tijekom treniranja uče neprestalno nove figure i okreti, koje s vremenom postaju sve teže i opasnije te predstavljaju pravi izazov. U
početnom stupnju mogući su hematomi, najčešće na nogama, a u kasnijim stupnjevima postoji jedna doza rizika od opasnijih povreda. Zato je, kao i u ostalim sportovima, jako važno trenirati pod stručnim vodstvom koje će vam na ispravan način pokazati i objasniti svaki okret ili figuru.

Objavljeno 12.03.2010.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji5komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji5komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija