Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Ima li smisla mršavjeti(ili topiti mast) ako imam neuravnotežene hormone?

 

Ovaj je blog prvotno trebao biti o lijekovima, ali kako to već biva, čitam neki dan jedan drugi forum na kojem sam aktivna i naletim na pitanje iz naslova.  Naravno da je pogodilo žicu i da se nisam mogla suzdržati da ne vrisnem ovaj...odgovorim.  Pa…kako bi se i u blogu o lijekovima neminovno dotakla hormona, evo nešto i gospođi s tog foruma, a i svima vama koji se pitate isto: Ako mislite na život na 500 kcal dnevno, to nikad nema smisla za odrasle ljude, ali ako mislite na uravnoteženu prehranu na kojoj se osjećate dobro, imate energije i bolje izgledate, DA, IMA!.

Hormoni znaju biti… zeznuti, u nedostatku boljeg izraza. Odgovorni su za velik broj procesa u našem tijelu, od ravnoteže minerala, apetita, ciklusa… E sad, bilo da govorimo o štitnjači, spolnim hormonima, ako jedan, ili više njih nije na razini na kojoj bi trebao biti ili jednostavno nije na razini koja je za vas optimalna, naravno da vam se može činiti da ste pokrenuli Sizifov rollercoaster u kojem se ne jedan, nego pet kamenja istovremeno urotilo protiv vas. Vi jedva balansirate između tri, a kad samo pomislite na ostala dva uhvati vas takva depra da bi najradije sjeli i proglasili kutiju Twicea doživotnim najboljim prijateljem jer, „What the hell“, right?

Ovim NIKAKO NE ŽELIM REĆI DA SU SVA OVA STANJA ISTA. Hormona ima užasno puno i nema šanse da ih jedan pojednostavljeni blog pokrije sve. No istina jest da neki od njih mogu održavanje težine činiti…. izazovnim u najmanju ruku.  I što sad? Ima li lijeka, ili se zaista i trebate sprijateljiti s onim Twiceom s početka bloga, poslati sve kvragu i buknuti.? Ima, ima J

  1. Promijenite perspektivu

Ok, tu ste gdje jeste. Bili ste kod doktora, rekao vam je što je imao,  dobili ste taj Euthyrox, Yaz ili što već(ili niste dobili ništa i mučite se, a nalazi su vam samo malo izvan referentnih vrijednosti koje pak za vas nisu optimalne), imate određeni višak(nebitno sad koliki), i krenuli ste entuzijastično u cijelu stvar da biste nakon dva tjedna-bili na istom. Da biste pak skinuli dva grama(doslovno), morate se kretati do besvijesti i sanjati hranu (opet doslovno). Možda ste gladni ste kao vuk, što god napravili. S druge strane, kad puknete, ili čak samo pojedete 5 žlica zobenih, izgledate kao balon(moram li uopće pisati ovu zagradu: d…….)

Yep, been there, done that.

Mogla bih vam napisati da jednostavno prihvatite da neke stvari idu teže, pomirite se sa situacijom, fokusirate na ono pozitivno….. Mislim, možete i to. Ali pretpostavljam da me mnogi od vas od prošle rečenice šalju u rodni kraj. Znam da bi ja to napravila, i jesam, kad sam čitala takve mantre.

Pa kad smo odlučili da se nećemo pomiriti sa situacijom, imamo, kako ja to vidim, dvije opcije. Možete ići u krug, gladovati pa se prejedati, biti ljuti na sebe i svijet i možda ćete nešto i postići(o cijeni i hoćete li biti zadovoljni otom-potom). Ili možete-jesti. Da, jesti. Onako kako i koliko vam trenutno odgovara.  Prihvatite da je trenutno stanje samo to-trenutno. S vremenom ćete naći doze, lijekove i prehranu koji vam odgovaraju i krenut će. Možda ne odmah i brzinom munje, ali hoće.

A dok ne krene... Možda trenutno nije idealno vrijeme za mršavljenje i ganjanje tijela s naslovnice, ali bi moglo biti itekako idealno za masu, odnosno dobivanje snage. Pritom ne mislim na klasičnu masu gdje namjerno jedete više nego vam treba.  Ali, ako vidite da veće skidanje sala trenutno ne ide, iskoristite period sređivanja razine hormona za brigu o tijelu, dovoljno hrane, i trening snage ili drugi oblik kretanja koji vam odgovara. 

Ako i ne skinete kilograma ili centimetara koliko ste zamislili, izgradit ćete mišićnu masu  i kondiciju s kojima ćete se osjećati bolje, jače i samopouzdanije.

  1. Jedite

Nastavno na prethodnu točku i dovoljno jela...Možda vam je hladno, patite od zatvora, stalno ste umorni i samo bi spavali, ili vam apetit divlja, razdražljivi ste i stalno gladni. Usto, vidite da su uz sav napor rezultati koje postižete minimalni.  Kako god bilo, ono što će vam uvelike olakšati cijeli proces su cjelovite, hranjive namirnice. I ovo ne pišem samo zato jer i vrapci na grani znaju da bi tako trebalo. Samo zato što vaga trenutno možda stoji, ne znači da je rješenje život na kruhu, vodi i spartanskim treninzima u isto vrijeme.

Mršavili trenutno ili ne, proteini, masti, vlakna i ostali nutrijenti iz hrane dat će vam dovoljno energije da podnesete svakodnevne obveze, pomoći uravnotežiti hormone i osigurati osjećaj sitosti da se lakše nosite s bilo kakvim napadajima gladi, zadržavanjem vode, promjenama raspoloženja i ostalim simptomima koje možda imate. Ovisno o tome kako ste prije jeli, možda baš to pokrene stvari. A jednom kad tijelo dođe u ravnotežu, zdrave navike i temelji koje ste izgradili bit će vam neprocjenjivi.

  1. Uravnoteženo 

Fokusirajte se na cjelovite namirnice. Bilo da vam je štitnjača usporena, neki lijekovi vam otvaraju apetit, imate problema sa ciklusom, krenite polako i uravnoteženo, pogotovo ako tek krećete u neke promjene. 

Nastojte u svaki obrok uključiti po jedan komad (porciju) proteina(meso, jaja, riba, mliječno koliko vam stane na dlan),  cjelovitih ugljikohidrata(zob, riža, krumpir, voće…koliko vam stane u savinutu šaku), ili zdravih masti ( na palac orašastih, maslinovo ulje)i povrća koliko možete zagrabiti šakom. Pijte vode i nastojte jesti polako.  Ako vam nije dosta, a vi opet po istom principu. Hoćete li se nekad prejesti, pojesti iz dosade? Možda. Ali ćete zato sutradan pojesti manje i s vremenom ćete naučiti osjetiti kad vam je dosta.

Ovisno o tome kako ste prije jeli, možda baš cjelovite namirnice i osvješćivanje energetskih potreba tijela pokrenu stvari ili vas(možda i bez posebnog truda) potakne na neko strateško cikliranje unosom hrane, u kojem neke dane, kada vam tijelo traži, bilo radi kretanja ili opće razine energije jedete više, a nakon toga, kada se već napunite energijom, jedete manje, kome se to da.

Ovdje mala digresija…Svjesna sam da postoje stanja(recimo PCOS) u kojima ste možda čuli, pročitali, doktor vam je rekao…. da se preporuča smanjiti ili čak izbaciti neke nutrijente i namirnice. Prije nego se navrat nanos bacite u takvo nešto, nastojte samo zapamtiti da OVISI, bez obzira što vam kaže doktor. Ne postoji jedna, idealna prehrana za svakog, cijeli život.  Iako se nešto MOŽDA GENERALNO preporučuje, ne znači da je idealno za VAS. Dapače, vas može totalno unazaditi, ako recimo krenete na low carb, a imate usporenu štitnjaču, koja je osjetljiva na fluktuacije u razini energije ili vam je dijagnosticirana i hipotireoza. Kakav raspored nutrijenata kome odgovara ovisi o puno toga, između ostalog i razini aktivnosti. Recimo, samo zato što ste pročitali da nekome tko 3 puta tjedno pleše aerobik po pola sata odgovara low- carb, ne znači da će odgovarati i vama koji ste 5 puta tjedno u teretani pod šipkom.                                                                                                                                                                      

Take home message, za početak, nastojte jesti uravnoteženo i zastupiti sve skupine namirnica. Kasnije, kad se naviknete i naučite shvatiti što vam odgovara, možete se igrati i testirati. A ako se na kraju i odlučite na neki oblik eliminacijske dijete, upamtite da svaku takvu dijetu treba znati i pametno provesti, pa se prije ikakvih naglih promjena posavjetujte sa stručnjakom.

  1. Spavajte i odmarajte dovoljno.

Da biste vidjeli rezultat od bilo kakvih promjena koje uvodite, tijelo treba vremena za prilagodbu i odmor, kako fizički, tako i psihički, obzirom da mu je svaka promjena, kako god pozitivna bila, u neku ruku stres. Iako se možda trenutno čini da se svijet urotio protiv vas,  odjednom biste krenuli u naporne treninge svaki dan i sve preokrenuli naglavačke,  nekad vam dovoljno sna može značiti više od odrađenog treninga. Puno toga, od bistre glave, do dobre probave, apetita i razine energije ovisi o dovoljnoj količini kvalitetnog sna, pa se, uza sve ostale promjene koje uvodite, i ovdje probajte pobrinuti da se osjećate najbolje što možete.

 

Objavljeno 27.04.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji1komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji1komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija