Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

8 načina na koje vam vrijeme utječe na trening

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Koliko puta vam se dogodilo da se odlučite otići na trčanje i dok se vi spremite i izađete iz stana vani je – pljusak! Što tada učinite? Krenete unatoč kiši, pričekate da se smiri ili potpuno odustanete od trčanja?

Na ovaj ili na niz drugih načina vrijeme može utjecati na naše treninge, pa je bitno biti svjestan činjenice da različite vremenske (ne)prilike mogu utjecati na naše aktivnosti te im se prilagoditi.

Vrijeme može utjecati na našu vježbačku rutinu na različite načine. Jedan od najočitijih je onaj da za sunčanih dana svi imamo želju kretati se, biti aktivni i baviti se sportom, dok za kišnih dana samo želimo ostati u krevetu i gledati televizor.

Prekomjerna vrućina, previše hladnoće, vjetar, oborine bilo koje vrste, prijetnja oborinama bilo koje vrste i vlaga viša od prosjeka, samo su neke od vremenskih prilika koje direktno utječu na kvalitetu našeg treninga i našu volju da uopće krenemo s treningom.

Čak i ako ste među onima koji ne dozvoljavaju da im kiša ili vjetar poremete planove, sigurno ste svjesni toga kako vrijeme utječe na to kako se znojite, dišete ili kako vam mišići različito reagiraju, s obzirom na vanjske uvjete.

No, gotovo u svakoj vremenskoj  prilici možete odraditi trening ako se znate pravilno prilagoditi i pripremiti: ako je vruće, pijte više tekućine i koristite kremu za sunčanje, a ako je hladno obucite se slojevito, izbjegavajte zaleđene površine i također pijte dovoljno tekućine.

trcanje

U nastavku pročitajte kako vrijeme utječe na vaše tijelo:

1. Po vrućini srce mora raditi intenzivnije

Kada ste u vrlo vrućem okruženju, vaše tijelo usmjerava protok krvi prema koži, što vam pomaže da se ohladite. To znači da u srce dolazi manje krvi, a to zauzvrat znači da vaše srce mora napornije raditi kako bi dopremilo količinu krvi koja je potrebna u ostatku tijela. Zbog ovog povećanog rada, osjećat ćete se umornije nakon kraćeg vježbanja nego što biste u hladnijem okruženju.

2. Po vlažnom vremenu je teže ohladiti se

Kada je vlažno, što znači da ima puno vode u zraku, tijelu je teže nego obično ohladiti se. To je zato jer se tijelo hladi oslobađajući vlagu u obliku znoja. Znoj isparava, a taj proces isparavanja hladi tijelo. Kada ste u vrlo vlažnom okruženju, zrak već ima puno vlage, pa znoj teže isparava. Možda se znojite i znojite, ali zato što znoj ne isparava, nećete se osjetiti hladnije.

3. Po vrućini su česti grčevi

Kod treninga po vrućem vremenu česti su grčevi, najčešće u listovima, rukama, leđima ili trbuhu. Iako uzrok nije poznat, liječnici te grčeve povezuju s gubitkom tekućine i elektrolita znojenjem. Upravo ovo je jedan od razloga zbog kojih je tijekom treninga po toplom vremenu važno dobro se hidratizirati. Ako vas uhvate grčevi, stanite s treningom i dozvolite tijelu da se ohladi.

trcanje

4. Toplinski udar

Toplinski udar je snažna i vrlo opasna reakcija na vrućinu. Toplinski udar nastaje zbog (često naglog) prekomjernog povišenja tjelesne temperature i nemogućnosti organizma da temperaturu održi u normalnim granicama. Obično se javlja kada je vlaga u zraku visoka, za vrijeme ljetnih sparina i omare - jer je u takvim uvjetima otežano znojenje i prirodno hlađenje organizma.

Toplinski udar može uzrokovati oštećenje organa - uključujući oštećenje mozga - i smrt.

5. Trening po hladnom vremenu može jačati srce (ali samo ako je srce zdravo)

Hladno vrijeme može arterije ukrutiti, pa srce mora raditi jače nego inače da bi pumpalo krv potrebnu tijelu. Za osobe s kardiovaskularnim problemima, ovo povećano radno opterećenje na srcu može biti opasno; ako osoba boluje od srčane bolesti, trebala bi razgovarati s liječnikom prije treninga na niskim temperaturama.

Za ljude sa zdravim kardiovaskularnim sustavom, ovaj povećani stres na tom sustavu zimi može pomoći ojačati srce (koje je također mišić).

6. Nos iz kojeg curi održava toplinu

Ako često vježbate po hladnoći poznat vam je pojam „skijaškog nosa“, odnosno nosa koji curi iako niste prehlađeni. Radi se o normalnom biološkom procesu kojim se održava toplina i pravilan rad pluća.

Jedna od glavnih funkcija nosa je zagrijavanje i vlaženje zraka koji udišemo, tako da kad on kad dođe do pluća, bude ugodan. A da bi to postigao, nos mora dodati malo vlažnosti. Kad je vrlo hladno, zrak je obično i suh, a nos radi pojačano da bi dodao vlažnost. U slučaju da nos proizvodi previše tekućine, to se očituje kao curenje iz nosa.

trcanje

7. Trening po hladnom vremenu može popraviti raspoloženje

Trening po hladnom vremenu jedan je od dobrih načina borbe protiv neraspoloženja. Naime, trening diže razine endorfina, hormona sreće, a budući da po hladnom vremenu cijeli sustav radi pojačano tako je i proizvodnja ovih hormona pojačana.

8. Mišići su umorniji nakon treninga na hladnom vremenu

Hladno vrijeme uzrokuje da mišići gube više topline i kontrahiraju se, uzrokujući ukočenost u cijelom tijelu. Zglobovi se stežu, mišići mogu izgubiti opseg pokreta, a živci se mogu lakše ukočiti.

Kako biste spriječili bolove u mišićima nakon treninga po hladnom vremenu, obavezno se temeljito zagrijte prije treninga, tako da vaši mišići budu opušteni. Ako je vani između 1 i 7 stupnjeva Celzijevih predlažemo zagrijavanje 10 minuta; za svaka dodatno niža 2 stupnja, dodajte još 5 minuta za zagrijavanje.

Vrijeme vam ne bi trebalo biti prepreka u treningu, ali mu morate pristupiti oprezno te svjesno svih mogućih reakcija vašeg tijela s obzirom na vremenske uvjete. Znanjem i pravilnom pripremom, kvalitetan trening možete odraditi uvijek, potrebna je samo vaša volja.

Objavljeno 22.10.2022.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!