VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Trampolin - kako ga primijeniti u svom treningu

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Znate li da u 10 minuta treninga na trampolinu možete potrošiti jednako kalorija kao u 30 minuta na traci za trčanje? Naime, u 30 minuta možete potrošiti čak 160 kalorija skačući na trampolinu laganim intenzitetom. Usput, skakanje je puno zanimljivije od klasičnog hodanja ili trčanja na traci.

Trampolin postaje jedan od rekvizita koji dobiva prostor ne samo u domovima, već i u fitness centrima koji organiziraju grupne treninge na trampolinima. Prednost ove vrste treninga jest vezana uz zdravlje zglobova jer doskoci na amortizirajuću podlogu znatno manji pritisak stvaraju na zglobove i tetive, od onoga na čvrstoj i tvrdoj podlozi.

Osnovni pokret na trampolinu

Jednostavno skakanje po trampolinu je osnovni pokret, a redovitim izvođenjem učvršćujete mišiće natkoljenica, stražnjice i listova.

Trampolin

Stanite na trampolin nogu raširenih u širini ramena. Ruke savijte u laktovima pod pravim kutem, a laktove zadržite uz tijelo. Lagano pogrčite koljena i u tom položaju počnite skakati. Napravite 30 skokova.

Stupanje na trampolinu

Ovaj pokret će vam ubrzati puls i potaknuti znojenje te pojačati količinu potrošenih kalorija na ovom rekvizitu.

Stanite na trampolin nogu raširenih u širini ramena. Dlanove stavite na kukove, a koljena lagano pogrčite. Naizmjenično podižite noge, savinute u koljenima tako da koljenom dosegnete razinu visine struka. Ponovite 60 puta (30 svakom nogom).

Lateralni plyo skokovi

Vježba koja aktivira mišiće nogu, bočnog trbuha, ali i cijelog corea. Stanite na jednu stranu trampolina na vanjsku nogu, te iz te pozicije brzo odskočite u stranu te doskočite na suprotnu stranu i na suprotnu nogu. Prilikom odskakivanja, odgurujte se nogom koja je na trampolinu. Vježbu izvodite u 60 ponavljanja (30 odskakivanja svakom nogom).

Jumping jacks na trampolinu

Jumping Jack je složena, višezglobna vježba koja razvija koordinaciju i balans te eksplozivnost. Tijekom izvođenja ove vježbe aktivirani su mišići corea, nogu i ramena. Stanite uspravno na trampolin, stopala neka budu sunožno, ruke ispružite uz tijelo, dlanova okrenutih prema tijelu.

Iz početne pozicije, skočite uvis, noge raširite i doskočite na poziciju raznoženja u širini ramena. Istovremeno, dok izvodite skok, ruke raširite i dignite lagano savinute u laktovima do pozicije iznad glave, tako da dlanove lagano dodirnete jedan o drugi. Drugi dio pokreta sastoji se od povratka u početnu poziciju. Iz pozicije raznoženja, poskočite uvis te se vratite stopalima i rukama na početnu poziciju.

Čučnjevi na trampolinu

Izvođenje čučnjeva na trampolinu je složena vježba koja aktivira više mišićnih skupina: od mišića nogu i stražnjice do mišića corea koji stabiliziraju pokret na nestabilnoj površini. Stanite na trampolin stopala jedno uz drugo, a ruku opuštenih uz tijelo. Iz te pozicije skočite u poziciju stopala raširenih do širine veće od ramena, a tijelom se spustite u položaj čučnja, pazeći pritom da ne krivite kralježnicu. Idite u dubinu do paralelne linije natkoljenica i tla. Iz čučnja se skokom vratite u početnu, sunožnu poziciju. Pokret ponovite 30 puta.

Od izdržaja do skleka na trampolinu

Stanite u poziciju izdržaja, noge su na podu, a podlaktice su oslonjene o površinu trampolina, negdje po sredini. Iz ove pozicije podignite se na dlanove, odradite sklek te se iz te pozicije ponovo vratite u položaj izdržaja.

Tijekom izvođenja pokreta, budite usredotočeni na kontrakciju trbušnih mišića i kontrolu trupa. Vježbu izvodite u trajanju 20 sekundi, nakon kojih imate 10 sekundi pauze. Izvedite je u 3 serije.

Trampolin

Trbušnjaci na trampolinu

Na trampolinu možete raditi sklopke, podizanje nogu ili podizanje trupa. Prednost izvođenja ove vježbe na trampolinu jest smanjen pritisak na kralježnicu. Sklopke izvodite istovremenim podizanjem nogu i ruku, uz lagano savijanje. Kod podizanja nogu, spuštate ih do razine ruba trampolina. Kod podizanja trupa, noge držite podignute i savinute pod pravim kutom, a potkoljenice neka budu paralelne s tlom.

Koje god vježbe odlučili izvoditi na trampolinu, one će donijeti pozitivne učinke na vaše zdravlje, aerobni intenzitet i sveukupnu kondiciju. Vježbanje na trampolinu je vrhunska aerobna aktivnost koja pomaže u potrošnji kalorija i ubrzava metabolizam, poboljšava zdravlje imunološkog sustava te funkcioniranje organizma, u cijelosti.

Vježbanje na trampolinu može pozitivno utjecati na mišiće trbušnog stupa, nogu, stražnjice, ali i gornjeg dijela tijela.

Zbog stabilizacije koja je potrebna u vježbama na trampolinu, vježbanje na ovom rekvizitu ima najveće pozitivne učinke na mišiće corea koji je zaslužan za posturu tijela i stabilnost kralježnice.

Trampolin možete naručiti u fitness.com.hr web shopu.

Objavljeno 07.04.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!