Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Upute za voditelje fitness centara

Image

Voditelji fitness centara trebaju uzeti u obzir što se sve može dogoditi prilikom vježbanja u njihovom prostoru te se trebaju pripremiti da sve moguće negativne događaje svedu na minimum. To će realizirati ako se pridržavaju određenih uputa koje sugeriraju autori koji se bave temom o sigurnosti prilikom tjelesnog vježbanja.

Armitage – Johnson (1989, 1990, 1994) je u svojim radovima navela kontrolne liste u kojima se nalaze upute za svaki dio teretane: podloga, zidovi, prostor za asistenta, prostor za istezanje, prostor sa slobodnim utezima, prostor sa trenažerima, te ostali prostor. Za svaki od tih dijelova opisala je što treba sadržavati, te na koji način treba biti raspoređeno da bi se zadovoljili svi potrebni sigurnosni uvjeti.

Armitage – Johnson (1990a) savjetuje da u prostorima u kojima se odvija trening bude dostupan pribor za prvu pomoć, dostupnost telefona kojemu se u slučaju potrebe može nazvati doktor, zatim za svakog vježbača treba postojati odobrenje od doktora da može sudjelovati u treningu kao i popis prethodnih bolesti i ozljeda, a treneri i voditelji moraju biti obučeni u davanju prve pomoći.

Armitage – Johnson (1994b) navodi još neke dodatne stvari o kojima treba voditi brigu:

  • Glazba u teretani može biti motivirajuća, ali preglasna glazba ili stereo sustav koji nije dobro podešen mogu izazvati probleme u komunikaciji između vježbača i asistenta. Jedino voditelj u teretani ima pravo podešavati glasnoću zvuka.

  • Temperatura zraka treba biti 22 – 26°C, jer ako je prevruće to može demotivirati vježbače, a ako je previše hladno može dovesti do prehlade vježbača.

  • Pravilna ventilacija mora sadržavati minimalno 8 – 10 izmjena zraka na sat, a idealno bi bilo 12 – 15.

  • Pravilna rasvjeta je bitna za motivaciju i sigurnost. Ne bi smjelo biti neosvijetljenih dijelova teretane.

  • Utikači i drugi dijelovi gdje se nalazi struja poput bilo kakvih žica trebaju biti redovito kontrolirani i servisirani.

Pravilnim odnosom prema prostoru i opremi produžiti će se njihov vijek trajanja i na taj način omogućiti sportašima duži i kvalitetniji rad. Tu vrlo važnu ulogu ima i služba održavanja koja se brine o prostoru i spravama, te ispravlja greške i nedostatke.

Sportaši koji često putuju te treniraju u različitim dvoranama, teretanama i sličnim prostorima nalaze se pod većim rizikom od ozljeđivanja zbog njima novog i nepoznatog prostora.

 

LITERATURA:

1. Amritage – Johnson, S. (1990a). Emergency Procedures. Strength Cond. J. 1(4):39 – 40.
2. Armitage – Johnson, S. (1989). Maintaining a Safe Environment in the Strength Facility. Strength Cond. J. 11(6):56 – 57.
3. Armitage – Johnson, S. (1990). Maintaining Strength Facility Areas. Strength Cond. J. 12(1):24 – 25.
4. Armitage – Johnson, S. (1994). Providing a Safe Training Enviroment for Participants, Part I. Strength Cond. J. 16(1):64 – 65.

Objavljeno 07.09.2008.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!