Upute za voditelje fitness centara
Vježbe

Upute za voditelje fitness centara

Voditelji fitness centara trebaju uzeti u obzir što se sve može dogoditi prilikom vježbanja u njihovom prostoru te se trebaju pripremiti da sve moguće negativne događaje svedu na minimum. To će realizirati ako se pridržavaju određenih uputa koje sugeriraju autori koji se bave temom o sigurnosti prilikom tjelesnog vježbanja.

Armitage – Johnson (1989, 1990, 1994) je u svojim radovima navela kontrolne liste u kojima se nalaze upute za svaki dio teretane: podloga, zidovi, prostor za asistenta, prostor za istezanje, prostor sa slobodnim utezima, prostor sa trenažerima, te ostali prostor. Za svaki od tih dijelova opisala je što treba sadržavati, te na koji način treba biti raspoređeno da bi se zadovoljili svi potrebni sigurnosni uvjeti.

Armitage – Johnson (1990a) savjetuje da u prostorima u kojima se odvija trening bude dostupan pribor za prvu pomoć, dostupnost telefona kojemu se u slučaju potrebe može nazvati doktor, zatim za svakog vježbača treba postojati odobrenje od doktora da može sudjelovati u treningu kao i popis prethodnih bolesti i ozljeda, a treneri i voditelji moraju biti obučeni u davanju prve pomoći.

Armitage – Johnson (1994b) navodi još neke dodatne stvari o kojima treba voditi brigu:

 • Glazba u teretani može biti motivirajuća, ali preglasna glazba ili stereo sustav koji nije dobro podešen mogu izazvati probleme u komunikaciji između vježbača i asistenta. Jedino voditelj u teretani ima pravo podešavati glasnoću zvuka.

 • Temperatura zraka treba biti 22 – 26°C, jer ako je prevruće to može demotivirati vježbače, a ako je previše hladno može dovesti do prehlade vježbača.

 • Pravilna ventilacija mora sadržavati minimalno 8 – 10 izmjena zraka na sat, a idealno bi bilo 12 – 15.

 • Pravilna rasvjeta je bitna za motivaciju i sigurnost. Ne bi smjelo biti neosvijetljenih dijelova teretane.

 • Utikači i drugi dijelovi gdje se nalazi struja poput bilo kakvih žica trebaju biti redovito kontrolirani i servisirani.

Pravilnim odnosom prema prostoru i opremi produžiti će se njihov vijek trajanja i na taj način omogućiti sportašima duži i kvalitetniji rad. Tu vrlo važnu ulogu ima i služba održavanja koja se brine o prostoru i spravama, te ispravlja greške i nedostatke.

Sportaši koji često putuju te treniraju u različitim dvoranama, teretanama i sličnim prostorima nalaze se pod većim rizikom od ozljeđivanja zbog njima novog i nepoznatog prostora.

 

LITERATURA:

1. Amritage – Johnson, S. (1990a). Emergency Procedures. Strength Cond. J. 1(4):39 – 40.
2. Armitage – Johnson, S. (1989). Maintaining a Safe Environment in the Strength Facility. Strength Cond. J. 11(6):56 – 57.
3. Armitage – Johnson, S. (1990). Maintaining Strength Facility Areas. Strength Cond. J. 12(1):24 – 25.
4. Armitage – Johnson, S. (1994). Providing a Safe Training Enviroment for Participants, Part I. Strength Cond. J. 16(1):64 – 65.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
 • Trudnički vodič kroz teretanu x 11
  Trudnoća je velika promjena u životu žene kojoj će se morati prilagoditi i stil vježbanja. Morate li smanjiti s kardio vježbama, izbjegavati određene sprave ili od nečega odustati ovisi o vašoj prijaš...
 • Vježbe i savjeti za trudnice x 39
  U ovom tekstu usmjeriti ćemo se na aktivnosti vezane za vježbanje, postoje određena pravila i preporuke kojih se dobro pridržavati, kako bi se spriječile određene poteškoće i komplikacije. Uživajte u ...
 • Upute za izvođenje opasnijih vježbi s utezima x 1
  Posebnu pažnju prilikom vježbanja sa utezima treba posvetiti onim pokretima gdje se uteg podiže iznad glave (vojnički potisak, trzaj, izbačaj i dr.). U tu svrhu Baker (1994) smatra da treba obratiti p...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 07.09.2008
Piše:
Marino Bašić, prof. kineziologije