Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Potisnite ego: Kako popraviti lošije mišićne skupine?

Image

Svaki vježbač, već nakon samo par mjeseci redovnih treninga, može zamijetiti koje mu mišićne skupine bolje reagiraju na podražaj izazvan treningom, a koje su „uspavane“. Da bi se postigla simetrična razvijenost svih mišićnih skupina, u one koje bolje reagiraju treba uložiti puno manje napora, a one „tvrdoglavije“ treba češće i snažnije provocirati. No, upravo to je ono što ponekad trening čini dodatno teškim.

Naime, vrlo često vidimo vježbače kojima pojedine mišićne skupine vidno i drastično zaostaju za ostatkom tijela, dok druge na očigled bujaju. No, vrlo često ti isti vježbači prve dodatno zapostavljaju, a ovim drugima posvećuju posebnu pažnju. Vrlo često ovo nije pitanje samo genetike ili vrste mišićnih vlakana, već i ega!

trening ramena

Mnogima je trening način i tehnika stjecanja samopouzdanja. Uzmimo za primjer muškarca kojem su prsa genetski jaka i jako dobro reagiraju na podražaje. Za njega je primjerice podizanje 150 kilograma u bench pressu doza „bildanja ega“ koju se „mora odraditi svaki dan“. Istovremeno, noge su mu slabija partija i ne trenira ih gotovo nikada jer „ne reagiraju“. No, zamislimo kakva bi fizička, ali i mentalna pobjeda za ovako građenog vježbača bile dobro izgrađene noge!?

Naravno, za to postignuće potrebna je znatno veća predanost treningu, znatno više znoja i upala mišića, ali sigurno je da bi i konačan rezultat, s aspekta samopouzdanja i ega bio – dramatičan!

Donosimo vam, korak po korak, sustav načela kako da popravite svoje najslabije mišićne skupine:

Ego ostavite kod kuće

Prvi korak u osvještavanju svojih loših strana jest da potisnete ego. Naime, vrlo često se ova odluka pogrešno donosi na onome „što drugi misle ili vise“, a ne na stvarnom stanju. Skinite se u kupaći kostim i stanite pred ogledalo i realno sagledajte stvari: koja je mišićna skupina koja zaostaje nad ostalima?

Nemojte na treningu nikoga pokušavati impresionirati jer jedino što dugoročno na taj način možete postići je ozljeda, a sve ostalo nije vrijedno toga rizika.

Osvijestite svoje slabosti

Kad govorimo o slabostima, ne mora to uvijek biti problem pojedine mišićne skupine koja zaostaje, iako je to čest slučaj. Osim toga, nedostaci se nekada ne vide golim okom, ali ih vježbač često osjeti prilikom izvođenja drugih pokreta. Ili, slabost se može očitovati u nekim drugim segmentima fizičkog fitnessa, primjerice fleksibilnosti, agilnosti, balansu... a svaki od ovih aspekata, poboljšanjem, pozitivno će utjecati na konačne rezultate i realizaciju ciljeva treninga.

trening

Generalno govoreći, evo nekih od češćih slabosti koje se mogu zamijetiti kod vježbača:

Postura / fleksibilnost

Manjak fleksibilnosti i sjedilački način života krivac su čest krivac za interne rotacije u ramenom zglobu. Upravo je ova nepravilnost najčešći primjer loše posture tijela koju se može ispraviti nizom korektivnih vježbi.

Mišićna izdržljivost

Vježbači često ponavljanja po seriji ograničavaju na 6-8 što je izvrsno ako je cilj mišićna hipertrofija. No, da se ne bi zapostavila ni mišićna izdržljivost ponekad je dobro broj ponavljanja povećati na 12-15.

Pokreti zakretanja

Bez obzira koliko dobre trbušnjake imali, svima su potrebne vježbe zakretanja kojima će se razviti snaga pokreta u ovoj osi. Naime, većina vježbača se fokusira na pokrete u frontalnoj i sagitalnoj ravnini (naprijed-nazad i lijevo-desno) no pritom ne treba zanemariti ni pokrete transverzalnoj ravnini (rotacije)

Smanjite treninge dominantnih mišićnih skupina

Želite li popraviti slabije mišićne skupine, plan treninga napravite tako da ih radite dva puta tjedno, u dovoljnom razmaku da se između svakoga treninga dobro uspijete odmoriti. Isto tako, mišićne skupine koje jako dobro razvijate smanjite – ponekad je dovoljno samo jednom u 2 tjedna odraditi trening ovih skupina kako bi se održala forma.

girje trening

Treninge slabijih mišićnih skupina trenirajte prve

Ako u treningu radite više mišićnih skupina, svakako započnite s treningom slabijih dijelova. Naime, na taj način ćete imati više snage i energije odraditi ih kvalitetno.

Osim toga, na početku napravite vježbe koje su najkompleksnije i one koje su vam najmanje drage. Prateći ovo moći ćete odraditi teži trening što će donijeti sigurno bolje rezultate za slabije mišićne skupine.

Umjesto zaključka

Vježbanje je aktivnost koja ima niz prednosti, od onih vezanih uz zdravlje, poboljšanja fizičke forme, do psihičkih. Naime, vježbanje popravlja raspoloženje, ali i samopouzdanje i samosvijest.

No, većina vježbača ima neke mišićne skupine, mišiće ili aspekte fizičkog fitnessa koji zaostaju za drugima te u njih treba uložiti dodatne i posebne napore kako bi ih se potaklo na rast i ujednačilo s ostatkom tijela. Naravno, rad na njima nije motivirajuć ni zabavan jer su rezultati vrlo spori i teško dostižni.

No, dugoročno gledano, pobjeda u borbi koja je teška uvijek donosi posebno zadovoljstvo. Stoga, ustrajte na popravljanju svojih loših strana treninga, budite motivirani krajnjim ciljevima, a rezultat će biti fizički i psihički rezultati koji se isplate trenutnih muka i napora.

Objavljeno 06.06.2016.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!