VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Dodatna oprema u teretani - u što uložiti novac?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Postoji fitness oprema koja će vam trening podignuti na višu razinu, odnosno pomoći vam da maksimalno iskoristite svoje mogućnosti. U koju opremu se isplati ulagati i na koji način se koristi, saznajte u članku.

Pojas za dizanje utega

Jedan od najpopularnijih, ali vrlo vjerojatno i jedan od najčešće pogrešno korištenih komada opreme u teretani.

Često vidimo vježbače koji nose pojas na izolacijskim vježbama gdje im itekako nije potreban. Nošenje pojasa na biceps pregibu i sličnim vježbama neće ni na koji način doprinijeti samoj izvedbi te vježbe, a to će nam biti jasno ako pogledamo razlog zbog kojeg se pojas nosi na određenim vježbama.

Na osnovnim vježbama, a posebno na čučnju i mrtvom dizanju, čvrstoća trupa je od krucijalne važnosti. Nedovoljno čvrst trup može biti razlog zašto dižete značajno manje nego što zapravo možete, odnosno ne ostvarujete svoj pun potencijal.

Slaba čvrstoća u trupu ne mora nužno biti od slabih, odnosno od nedovoljno jakih mišića, često može doći zbog nedovoljne aktivacije istih na samom dizanju. Ako je disanje loše, nemamo pojas i ne stišćemo aktivno trup, primjerice na čučnju, gotovo sigurno ne ostvarujemo pun potencijal na toj vježbi.

Postoje razne vrste i brandovi pojasa na tržištu, a ja vam osobno preporučujem da uzmete powertlifterski pojas debljine 10 do 13 mm, koji je cijelom dužinom jednake širine i nema jastučiće na stražnjoj strani.

Takva vrsta pojasa je znatno čvršća i pruža bolju potporu od tankih pojaseva koje viđamo češće u teretani.

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Na koji način nam pojas pomaže pri dizanju?

Jakim i dubokim udahom, takozvanim trbušnim disanjem, odnosno vizualiziranjem odlaska udahnutog zraka u trbuh te „odgurivanjem“ trbuha od pojas, stvara se protusila koja omogućava maksimalno aktiviranje mišića koji su zaduženi za čvrstoću trupa pri izvedbi vježbe.

Pojas neće atrofirati naše mišiće, naprotiv, učinit će ih potentnijima. Vizualizirajte si to na ovaj način: možete li bolje aktivirati biceps ako „fleksate“ u prazno, ili ako vam netko pruža otpor na podlaktici. Naravno, u drugom slučaju bit ćete jači. Isto vrijedi i u slučaju pojasa i mišića trupa.

oprema

Čuva li nas pojas od ozljede?

Iako zvuči dobro u teoriji, nažalost ne, barem ne direktno. Pružit će nam dodatnu stabilnost i potencijalno dodatnu mogućnost stavljanja više kilograma na šipku, ali sam po sebi neće spriječiti nastanak ozljede.

Pisao sam detaljan članak o ozljedama, kako nastaju i kako ih spriječiti, ako vas više zanima o tome, definitivno pročitajte.

Obuća za čučanj – što odabrati?

Postoji više opcija, ali prva i u većini slučajeva najbolja jesu tenisice za dizanje utega, odnosno tenisice za čučanj, one su zlatni standard u izboru obuće za teretanu kod većine ljudi.

Čvrst potplat daje nam stabilnost, uz to je peta na povišenju od 1 do 2 centimetra, što daje dodatnu mobilnost u nožnom zglobu te pomaže osobama koje imaju problema s tim. Loša mobilnost nožnog zgloba može prouzrokovati lančano znatno lošiju formu izvođenja na čučnju, ali to je tema za neki od sljedećih članaka.

Česta greška koju ljudi rade jest nošenje tenisica za trčanje u teretani. Iako na većini vježbi neće stvarati problem, na osnovnim vježbama gdje je stabilost stopala ključna, mogu biti problematične upravo zbog svog debelog i mekanog đona.

oprema

Što ako nemam tenisice za dizanje utega?

Nije problem. To možemo riješiti na dva načina. Prvo, izbacite tenisice za trčanje iz vaše gym torbe. Zauvijek, ili barem kada ne trčite na traci i dok radite osnovne vježbe. Drugo, radite bosi ili u ravnim tenisicama. Ako imate slabiju mobilnost nožnog zgloba, stavite mali pločasti uteg od 1.25 kg ili nešto slično ispod peta da vam olakša pokret.

Ostala oprema

Od ostale opreme, vrijedno je spomenuti nekoliko stvari.

Prvo, wrist wrapse, odnosno zavoje za zapešća. Iako ne utječu na izvedbu kao dva prethodno navedena dijela opreme, ipak mogu pomoći na težim potiscima, posebno na bench pressu kod naprednijih vježbača koji dižu velike kilaže.

Kvalitetni steznici za koljena također mogu značajno utjecati na vašu izvedbu čučnja, naročito ako dižete respektabilne težine. Oni će vam pomoći da lakše izađete iz „rupe“, odnosno donje pozicije čučnja i dati vam psihološku sigurnost na samoj vježbi.

oprema

Zaključak

Ulaganje u dodatnu opremu u vašem treningu može vam pomoći da maksimizirate svoju izvedbu u teretani, ali samo ako ćete je pametno koristiti. 

Objavljeno 30.06.2020.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!