Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Vježbe s velikom trakom (spojenom) za donji dio tijela

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Velika elastična traka je odličan rekvizit jer stvara konstantno dodatno opterećenje na mišiće, ne zauzima puno mjesta i može se koristiti u treningu cijelog tijela.

U ovom članku ću se osvrnuti na vježbe uz pomoć trake za donji dio tijela.

Trening pogledajte u videu:

Vježbe:

  1. Mrtvo dizanje

  2. Jednonožno mrtvo dizanje

  3. Čučanj

  4. Hokejaški čučanj

  5. Iskorak

  6. Nožni potisak

  7. Most

Pojašnjenje svake vježbe pročitajte u nastavku:

1. Mrtvo dizanje

guma

U ovoj vježbi traka se položi na tlo, sredinom stopala se stane na sredinu trake (stav otprilike širine kukova), a krajevi trake se prime dlanovima. Radi se pokret hip hinge-a. Lopatice tijekom pokreta držati spojenima, a trup čvrst i stabilan.

2. Jednonožno mrtvo dizanje

Položaj trake i pokret tijela je isti kao u prethodnoj vježbi samo se cijeli pokret radi jednom nogom dok je druga (u ravnini s trupom) podignuta od tla. 

3. Čučanj

guma

U ovoj vježbi je traka razvučena između oba stopala i ramena. Prvo postaviti stopala (blago rotirana prema van, stav otprilike širine ramena) na jedan dio trake na podu. Drugi dio trake uzeti rukama i spustiti se u čučanj.

U toj poziciji namjestiti traku na ramena te ju pridržavati dlanovima. Kada se traka namjesti može se početi s vježbom. Probati tijekom vježbe držati trup što vertikalnije i koljena gurati u smjeru stopala. 

4. Hokejaški čučanj

Namještanje stopala će biti identično kao u prethodnoj vježbi, a kada se tijelo spusti u čučanj traka se umjesto na ramena postavlja u dlanove te se ruke pružaju u uzručenje. Ruke su cijelo vrijeme u toj poziciji dok se radi čučanj. 

5. Iskorak

Traka se jednim dijelom postavlja ispod jednog (prednjeg) stopala, a drugi dio trake se postavlja na istostrano rame. Ruka ramena na kojem je traka će pridržavati traku (mogu i obje ruke). Stopalo koje ne dodiruje traku ide u zakorak odnosno u iskorak unatrag.

6. Nožni potisak

guma

U ležećoj poziciji na leđima jedan dio trake se postavi iza vrata, a drugi na sredinu stopala. Rukama se traka stabilizira dok se nogama radi potisak. ?

7. Most

U ležećoj poziciji na leđima krajevi traka se provuku kroz stopala, a ostatak trake se postavlja na kukove. Radi se potisak kukovima. U ovoj vježbi pripaziti na to da se radi stražnji nagib zdjelice prilikom kontrakcije. 

Elastične (latex) trake možete kupiti u Fitness.com.hr Webshopu ili Fitness.com.hr trgovinama

Objavljeno 08.02.2021.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!