Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Zimski ekstremni sportovi !

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Vratile su nam se snježne radosti – ima već neko vrijeme, mnogi su već odabrali svoju omiljenu aktivnost na snijegu, a za sve vas koji se još niste odlučili ili vas jednostavno zanima što se još nudi osim onih već dobro poznatih sportova, poput skijanja i boardanja, donosimo pregled nekih od popularnijih zimskih ekstremnih sportova.

Naravno, niti jedan od ovih sportova ne pokušavajte prakticirati bez iskusnog vodstva i dobro odrađenih priprema i treninga jer se nesreća lako dogodi, naročito na snijegu, u zimskim uvjetima. Ukoliko ste početnik ova zimska sezona biti će za vas samo upoznavanjem sa bilo kojim od ovih sportova; njihovim tehnikama, teorijskim dijelom i praksom te bi bilo potpuno nerealno očekivati da ćete se spuštati sa padina u manirama junaka akcijskih filmova. No, kroz par godina, odlučnog treniranja tokom cijele godine (jer za sve ove sportove potrebna je kondicija i odlična fizička sprema) sami ćete imati prilike uvidjeti gdje su granice vaših mogućnosti.

Ice climbing (penjanje po ledu) je vrhunska zabava za vrhunskog sportaša koji prije svega ima poštovanja prema prirodi, odličnu formu i veliku dozu avanturizma. Ovaj se sport provodi u nekoliko tehnika, a prakticira se na zamrznutim liticama i vrhuncima prekrivenim ledom, smrznutim vodopadima... Kao što smo već spomenuli morate biti u dobroj formi da biste se mogli baviti ovim sportom, a prije svega psihički jaki i spremni na teške i po život opasne situacije u kojima morate ostati hladne glave i spremni brzo donositi odluke. Penjanje je najbolje u društvu, zato skupite ekipu sportaša željnih avanture i upustite se u ovu sportsku pustolovinu kojoj ćete se uvijek ponovno vraćati.

Kitewing je disciplina čije začetke smještamo u Finsku, a može se provoditi u različitim uvjetima, s time što se na snijegu koristi board ili skije, a upravljamo njime uz pomoć samostojećeg krila, sličnog jedru za surfanje, koristeći snagu vjetra.

Ovo je sport za sve one koji su već isprobali jedrenje na dasci i kojima se sviđaju sportovi koji su nemogući bez prirodnih sila, u ovom slučaju vjetra. Spuštajući se po predivnim padinama, ponovno ćete otkriti osjećaj slobode koji pruža netaknuta priroda.

Snowkite je jedan od relativno novijih sportova i jedan od rijetkih koji nam omogućuje da se uz pomoću zmaja ne samo spuštamo uz padinu već i podižemo uz nju.

Vozi se na dasci ili skijama, a zbog mogućnosti koje pruža način kretanja ovo se može smatrati jednim od najslobodnijih zimskih sportova, koji se ako promijenimo "podlogu" i godišnja doba, može postati i ljetni sport. S kite-om možete preskočiti s jedne na drugu padinu, udaljenu i do 50 metara, ili se dignuti u visinu 10-ak metara. Ukoliko ste početnik, ove zime takve vratolomije još nećete moći izvoditi, ali naučit ćete osnove upravljanja kiteom.

Bob je olimpijska disciplina, dovoljno uzbudljiva da se odlučite okušati i ostanete njezin ljubitelj cijeli život. Za početak, uputite se na neko od hrvatskih skijališta i iznajmite opremu za početak. Staze za vožnju boba morat ćete sami izmisliti ako ih nema tamo gdje se želite voziti, a za početak iskušajte provjerene skijaške staze (provjerite prije s organizatorom je li dozvoljeno spuštanje bobom). Nemojte se usuditi sami spuštati sa planinskih vrhunaca koji su previše strmi u neispravnim bobovima koji nemaju kočnice, s neispravnom opremom kako bi izbjegli ozbiljne nesreće, a nekoliko sezona dok se ne naučite voziti bobom, spuštajte se samo na mjestima gdje ima iskusnih vozača koji vam mogu pomoći.

Skijoring – evo sporta zbog kojeg vas ljubitelji životinja mogu proganjati - šalimo se. Ovo je sport gdje vas vuku dva do tri izvježbana veća psa, a vi klizite na skijama po stazi i utrkujete se s protukandidatima tko će brže i spretnije preći između 5 i 20 kilometara, ovisno o natjecanju. Od opreme su vam potrebne skije i štapovi, te uzica dužine otprilike 1.5 metar kojom ste pričvršćeni za psa. Korijene ovog sporta možemo pronaći u Norveškoj, kod nas se slabo prakticira osim možda u zametenim područjima Like. Najvažnija napomena vezana za ovaj sport je da se psa ne smije prisiljavati da vas vuče, dakle on mora svojevoljno htjeti trčati i vući vas bez da mašete bičem i sličnim privolama.

Icesurfing je posljednji u nizu naših sportova koje predlažemo za vas ove zime, a sličan je surfanju po moru – samo što surfate po zaleđenim vodenim površinama pomoću jedra kojim upravljate, a jačina vjetra određuje vašu brzinu. Dakle, oprema daska i jedro, te naravno, vaša zaštitna odjeća i naočale. Budite spremni da surfate po zaleđenim jezerima koja nemaju tendencija pucanja pod vašom težinom. I, naravno, prije bilo kakvog početka, konzultirajte se s osobama koje su već isprobale i odlično se razumiju u ovaj sport, te imaju iza sebe višegodišnje iskustvo.

Objavljeno 19.01.2009.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!