Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Zašto je baš judo aktivnost za vaše dijete

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Odlučili ste upisati dijete na izvanškolsku aktivnost kako bi steklo nova znanja i vještine, a uz to vam je bitno da je ono tjelesno aktivno. U moru raznoraznih aktivnosti ni sami niste sigurni što je najbolje za vaše dijete i što bi mu najviše odgovaralo.

Sport je uvijek odlična ideja: djeca su tjelesno aktivna što je bitno za njihov rast i razvoj, uče nove vještine i ono što je im najvažnije, druže se sa svojim vršnjacima.

Međutim, koji sport odabrati kako bi zadovoljio sve potrebe vašeg djeteta? Individualni ili timski, sport za "djevojčice" ili za "dječake"? Ponuda je velika, a ja ću vam iznijeti nekoliko razloga zašto je baš judo sport za vaše dijete.

Što je judo?

Judo je japanska borilačka vještina i olimpijski sport kojim se diljem svijeta bavi preko 100 milijuna ljudi. Ovaj sport nudi sigurnu i izazovnu okolinu u kojoj će polaznici postići fizički i psihički napredak koji će se manifestirati i na segmente života izvan juda.

U prijevodu s japanskog judo znači nježan ili blagi put. Želja osnivača juda, Jigora Kanoa, bila je stvoriti proces učenja i usavršavanja koji će koristiti učenicima svih dobi i stupnjeva znanja.

Iako je judo sport, on je i borilačka vještina koja često preraste u način života. Svoju popularnost i rasprostranjenost može zahvaliti kulturološkim i filozofskim korijenima, kao i edukativnoj bazi koja je osnova sporta, ali i koja je široko primjenjiva u mnogim životnim situacijama.

Brojni su razlozi zašto mnogi odabiru borilačke vještine za svoju djecu:

  • fizički, psihički i socijalni razvoj
  • razvoj motoričkih sposobnosti
  • poboljšanje koncentracije
  • razvoj samopoštovanja i poštovanja
  • razvoj discipline
  • poticanje na tjelesno vježbanje
  • razvoj osjećaja postignuća
  • posvećenost
  • samoobrana

Za judo možemo reći da je kompleksna borilačka vještina jer sadrži veliki broj tehničkih elemenata koji se mogu podijeliti na padove, bacanja i zahvate na tlu. Osim elemenata juda, tijekom treninga velik se naglasak stavlja i na učenje gimnastičkih elemenata koji su sastavni dio juda, pogotovo u dječjoj dobi.

Također, na treninzima se provode i razne specifične igre koje djeci pomažu da savladaju određene strahove i kako bi lakše usvojili nova znanja, sve kroz zabavu i aktivnost.

Prvo što djeca nauče na treningu su judo padovi koji su osnova svakog judo treninga, a njima se osigurava da se dijete ne ozlijedi u daljnjem treningu jer su bacanja sastavni dio juda. Dakle, sigurnost je uvijek na prvom mjestu.

Prednosti bavljenja judom

Tjelesna aktivnost sama po sebi nužnost je svakog djeteta. Bavljenje sportom djeci omogućava pravilan rast i razvoj tijela, omogućava im dodatan stupanj socijalizacije i uči ih stvarima koje će ih definirati u buduće mlade odrasle osobe. 

Judo poboljšava tjelesno zdravlje, ali i razvija koncentraciju, pozitivan stav prema sportu i tjelesnoj aktivnosti, poboljšava samopouzdanje, samodisciplinu i samopoštovanje, kao i poštovanje prema drugima, od drugih učenika do protivnika na natjecanju.

Judo je odlična tjelesna aktivnost za djecu jer razvija i jača mišiće i posturu, smanjuje rizik od razvoja bolesti i postavlja temelje pravilnog tjelesnog razvoja.

U treningu djece velik se naglasak stavlja na razvoj koordinacije, koja je jedna od temeljnih motoričkih sposobnosti u razvoju djece. Učenje novih tehničkih elemenata, savladavanje manje ili više kompleksnih zadataka pozitivno utječu na razvoj koordinacije.

S obzirom na to da se radi o hrvačkom tipu borilačke vještine, od samih početaka treninga djeca jačaju svoje mišiće i razvijaju snagu tijekom specifičnih igara i izvođenja bacanja, najveće grupacije tehničkih elemenata u judu.

Mentalno zdravlje djece jedna je od najvažnijih stvari u razvoju djece. Svakom je roditelju u interesu da je njihovo dijete uspješno u školi i aktivnostima kojima se bavi jer je ono u tom smislu ispunjeno i razvija se u svim pogledima u pravom smjeru.

Tijekom treninga djeca razvijaju koncentraciju tako što uče pratiti detaljne upute trenera pri učenju novih elemenata u kombinaciji s praktičnom primjenom svega što je trener objasnio. Ovdje dolazi do pozitivnog transfera jer su djeca često posljedično sposobnija i u školi lakše pratiti nastavu.

Djeca koja imaju problema s koncentracijom ili su hiperaktivna imat će koristi od treniranja juda jer će im pomoći da usmjere svoju pažnju na određeni segment u treningu što će imati benefite na cjelokupno mentalno zdravlje.

S obzirom na svoje porijeklo, u judo je utkana velika razina filozofije koja se vrlo lako primjenjuje i izvan treninga. To se prvenstveno odnosi na moralni kodeks juda koji trener djecu uči od samih početaka predstavlja skup načela koja se svakodnevno primjenjuju u treningu, a odnosi se i na situacije u kojima se djeca svakodnevno nalaze:

  • uljudnost
  • hrabrost
  • iskrenost
  • čast
  • skromnost
  • poštovanje
  • samokontrola
  • prijateljstvo

Osim kodeksa, djecu se odmah upoznaju s pravilima ponašanja u dvorani koja su bitna za stvaranje ugodne i opuštene radne okoline koja je nužna za uspješno i kvalitetno treniranje, što pozitivno utječe na razvoj discipline kod djece.

Poštovanje i samopoštovanje vrlina je koja predstavlja jedan od temelja filozofije juda. Djeca nauče kako je iskazivanje poštovanja prema svim sudionicima juda, od trenera i druge djece na treningu, do protivnika na natjecanju, sastavni dio juda. Najjednostavniji primjer je naklon: svaki trening i borba na natjecanju započinje i završava naklonom, čime se iskazuje poštovanje prema drugima koji su uključeni u trening.

Povjerenje i samouvjerenost su nešto što djeca stječu kroz savladavanje novih vještina što im daje poticaj za daljnjim učenje i savladavanjem novih znanja kako na tatami tako i izvan njega.

S obzirom na to da je ipak riječ o kontaktnom borilačkom sportu, neki bi se mogli pitati je li judo dobar izbor za njihovo malo živahnije i zaigranije dijete. Što ako vještine koje nauči na judu bude koristio na školskom igralištu i pri tome slučajno nekoga ozlijedio?

Kao i većina borilačkih vještina, judo ne potiče razvoj agresivnosti kod djece, već ih usmjerava na samokontrolu i disciplinu svojim učenjima. Treneri juda otpočetka djecu uče da se judo primjenjuje samo na treningu, pod nadzorom trenera i kako nasilje na treningu i izvan njega nije dozvoljeno.

Samim time što judo uči poštovanju prema drugima, djeca postaju svjesna da nasilno ponašanje nije način kako se poštovanje iskazuje prema drugima.

Posebnosti juda

Kao i većina borilačkih vještina, judo ima razvijen sustav napredovanja. Pristupanje ispitu za novo zvanje, koje se naziva kyu (učenička zvanja) ili dan (majstorska zvanja), kod djeca stvara osjećaj postignuća i uspjeha jer napredovanjem dobivaju potvrdu da su savladali određeni stupanj znanja i vještina. To potiče želju za stjecanjem novih znanja što dovodi do stvaranje pozitivne radne navike. Osjećaj postignuća za djecu je izuzetno bitan tijekom odrastanja jer im pokazuje da svojim radom i zalaganjem postižu uspjehe u aktivnostima kojima se bave.

Iako svi zajedno treniraju, u ekipnim sportovima samo određeni broj igrača sudjeluju u utakmici otpočetka, dok jedan dio možda uopće ne dobije priliku pokazati svoje znanje. U judu, kao i drugim borilačkim vještinama, pojedinac na natjecanju ovisi sam o sebi. On je zaslužan za svoje uspjehe i neuspjehe na natjecanju, i ne može se izvući i reći da je ekipa danas loše igrala pa zato nisu pobijedili. To dodatno pridodaje na osjećaju postignuća u slučaju pobjede, a kod poraza ukazuje da je samo potreban dodatan rad i zalaganje i uspjeh će sigurno doći.

Na spomen borilačkih sportova uvijek se prvenstveno misli da se njima bave isključivo dječaci, međutim to nije pravilo, barem ne bi trebalo biti. Borilački sportovi su mjesto gdje djevojčice i dječaci zajedno treniraju, napreduju i natječu se.

U mnogim aspektima judo je oblik pripreme za brojne životne prepreke. Baš kao i u životu, nešto se uvijek naučiti iz pobjeda i poraza. Trenirajući judo, učenici uče kako se natjecati u skladu s pravilima, razvijaju odlučnost i ustrajnost. Judo utječe na brojne segmente u životu djecu i mnogo stvari koje nauče u treningu kasnije mogu primijeniti u svakodnevnom životu.

Treneri juda vole koristiti poslovicu: “Nije bitno koliko puta padneš, bitno je da se svaki puta ustaneš.” kako bi svoje učenike naučili da su padovi ne samo sastavni dio juda, već i života, ali da je bitno da se svaki put ustanemo i nastavimo dalje.

Objavljeno 03.03.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!