Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Savate - francuski boks kao oblik rekreacije

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Sportska rekreacija se pojavljuje kao posljedica suvremenog načina rada i života čovjeka u kojem je kretanje svedeno na minimum, a stres i stresne situacije postaju svakodnevnica. Sportska rekreacija nudi mogućnosti i rješenja kako na efikasan i produktivan način iskoristiti slobodno vrijeme, suprotstaviti se stresorima, ublažiti njihov utjecaj, podići razinu svojih psihofizičkih sposobnosti na viši nivo i time unaprijediti ukupnu kvalitetu života.

Borilački sportovi pružaju različite mogućnosti u sportskoj rekreaciji, svojom specifičnošću i bogatstvom tehnike objedinjuju fizičko i mentalno, podižu sposobnost samokontrole i samopouzdanje.

Francuski boks (Savate) karakterizira izmjena ručnih i nožnih tehnika uz kretanje u poziciji osnovnog  položaja (boksačkog garda). Uz njihove različite kombinacije postoje i tzv. izmicanja, blokovi, otkloni i eskivaže. Ručne tehnike su jednostavnije od nožnih, ali sve tehnike zahtijevaju visok nivo

  • koordinacije,
  • eksplozivne snage,
  • ravnotežu i
  • fleksibilnost.

Sadržaj francuskog boksa

Početak učenja tehnike francuskog boksa je boksački gard ili stav. Iz tog osnovnog položaja ruku, nogu i tijela izvode se sve ručne i nožne tehnike i kretanja.

Kretanja obuhvaćaju ciljano, brzo i racionalno približavanje ili udaljavanje od partnera s namjerom izvedbe tehničkih elemenata, obrana i odgovora na njih. Kretnje su mekane, opuštene u ritmu s brzim pokretima.

Ručne tehnike sadrže tri osnovna udarca; direkt, kroše i aperkat, a izvode se u razini trupa i glave, podjednako lijevom i desnom rukom što je odlično jer se razvija muskulatura na obje strane tijela.

Prednji direkt:

savate boks

Stražnji kroše:

savate boks

Prednji aperkat:

savate boks

Nožne tehnike se koriste češće od ručnih tehnika, a upućuju se u tri razine tijela; nisko, srednje i visoko, odnosno u područje stopala, potkoljenice, natkoljenice, trupa, glave i vrata. Nožne tehnike izvode se, također dinamično i u ravnotežnim položajima.

Frontalni udarac u tijelo:

savate

Bočni udarac u nogu:

savate boks

Bočni udarac u glavu:

savate boks

Eskivaže i otkloni, izmicanja i blokovi koriste se u situacijama kada se želi izbjeći udarac, preusmjeriti napad i preuzeti inicijativu, a pri tome se uključuju svi dijelovi tijela uz dobru koordinaciju i pravodobnu reakciju (tajming).

Kako francuski boks utječe na organizam?

Savate prema funkcionalnom načinu djelovanja na tijelo spada u aerobno – anaerobne tjelesne aktivnosti što odlično djeluje na redukciju potkožnog masnog tkiva i regulaciju tjelesne težine. Anaerobni sustav očituje se u zahtjevima za brzim reakcijama ruku i nogu u kratkoj jedinici vremena.

Istovremeno, Savate zahtijeva mnogo brzih i agilnih (s čestim promjenama smjerova) kretnji nogama i trupom da bi se postavili u najbolji položaj za udarac ili izmakli partneru/protivniku što zahtijeva aktivaciju anaerobnih kapaciteta kojima se troše masti uskladištene u potkožnom masnom tkivu.

Razvoj eksplozivne snage ruku i nogu

Proizlazi iz brzih i snažnih udaraca gornjim i donjim ekstremitetima, čime se može lijepo i brzo oblikovati muskulatura ruku, nogu i zdjeličnog pojasa; posebno mišića stražnjice zbog čestog stajanja na jednoj nozi, a posebno prilikom izvođenja bočnih udaraca.

Razvoj koordinacije

Odlično se razvija zbog kombinacije različitih tehnika donjim i gornjim ekstremitetima uz stalan zahtjev za ravnotežnim položajima. Da bi se udarci mogli izvesti iz ravnotežnih položaja mišići corea moraju biti na visokom funkcionalnom nivou. Jačanjem mišića corea kvalitetnije se izvode udarci i dobiva veća beneficija iz ovog sporta.

Razvoj fleksibilnosti 

Nužan posebno kod izvođenja visokih udaraca nogama. Zbog velikog broja ponavljanja na svakom treningu nedvojbeno je da se ubrzo razvija visok stupanj fleksibilnosti.

Okvirni primjer sadržaja sportsko – rekreativnog programa francuskog boksa

Uvodni dio – zagrijavanje

Koriste se sadržaji kojima se podiže globalna cirkulacija tijela; različiti oblici trčanja, preskakanja vijače i sl.

Pripremni dio

Cijelo tijelo je nužno pripremiti za trening da bi bilo spremno odgovoriti na zahtjeve koji podrazumijevaju visok nivo fleksibilnosti te koordinaciju ruku i nogu u izvođenju brzih i snažnih udaraca.

Specifična vježba fleksibilnosti kao priprema za bočni udarac:

Pripremna vježba za frontalni udarac:

Glavni dio

Sadrži različite kombinacije kretanja u gardu s partnerom, bez partnera, na boksačkoj vreći ili s fokuserima:

Izvođenje različitih kombinacija ručnih tehnika:

Izvođenje različitih kombinacija nožnih tehnika:

Kombinacija nožnih i ručnih tehnika:

Rad s fokuserima i vrećom

Vježba s fokuserima:

Vježba na boksačkoj vreći:

Primjer kondicijske vježbe s fokuserima:

Serije vježbi za mišiće corea, te vježbe snage za mišiće ruku i nogu – ove vježbe se moraju uklopiti u trening jer su od izrazite važnosti za pravilno izvođenje tehnike

Završni dio

Sastoji se od vježbi razgibavanja i vježbi opuštanja.

Raznolikost tehnike, zanimljivost, funkcionalnost i efikasnost francuskog boksa samo su neke od njegovih prednosti kao rekreativnog sadržaja. Redovitim i sustavnim provođenjem ovog oblika rekreacije u kombinaciji sa sadržajima usmjerenima na razvoj motoričkih i funkcionalnih sposobnosti osiguravaju transformacijske procese u koštanom, mišićnom i ligamentarnom dijelu lokomotornog sustava kao i redukcija potkožnog masnog tkiva. Podiže se razina psihofizičke stabilnosti, smanjuje se anksioznost i povećava sigurnost pojedinca.

Vrlo je važan individualni pristup koji se može ostvariti u manjim grupama, jer ispravnim tehnikama pravilno se aktivira muskulatura cijelog tijela i podižu kondicijske sposobnosti pojedinca.

Objavljeno 20.02.2016.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!