Božićna akcija: iskoristi do 40% popusta na sve kreatine!

Zdrava kombinacija namirnica kao prilog proteinskoj večeri

Image

Krajnji je čas želite li se odlučiti za neku „zdraviju“ dijetu prije ljeta , dakle dijetu u kojoj ne gubite više od 0,5-1 kg tjedno kako ne biste gubili na mišićnoj masi. Većina dijeta zapravo je vrlo nezdrava, a omogućuje prenagli gubitak kilograma, koji osim što rezultira uništavanjem mišićne mase uz gubitak masti, pogoduje u vrlom kratkom roku vraćanju istih tih i još ponekih kilograma.

Svakako bismo vam preporučili prije započinjanja bilo kakve promjene u načinu prehrane konzultaciju s liječnikom ili nutricionistom koji će znati izbalansirati osnovni unos nutritivnih tvari putem namirnica koje će biti zastupljene u dijetalnom programu. Nemojmo zaboraviti da je najzdravija „dijeta“, koja se time prestaje tako zvati, promjena životnih navika koje su nam donijele te neželjene kilograme.

Bili to blagdanski kilogrami, ili „zimski“, dakle oni koji su posljedica sjedilačkog načina života, lakše će ići dolje čim dođu ljepši dani jer ćemo se i više kretati izvan kuće, dani će biti duži pa će nam se prioriteti nešto ipak promijeniti; umjesto cjelovečernjeg sjedenja pred tv-om ili računalom, izlazit ćemo s prijateljima, članovima obitelji ili partnerom u šetnju, na izlete ili nogomet, vjerojatno će nam biti lakše se odlučiti na neku rekreaciju kao što je trčanje ili brzo hodanje, makar po kvartu.

Pečena piletina s povrćem

Na meniju bi, naročito u večernjem obroku trebali biti proteini, kako bi gradili mišiće, produžili razdoblje bez osjećaja gladi i osigurali si nisku razinu šećera odnosno inzulina u krvi. Pored izvora proteina kao što je neki sočan file puretine ili kakva ribica, preporučamo povrće s niskim GI-om, upravo zato kako vam šećer ne bi divljao. Nemate ideje? Preporučit ćemo vam nekoliko ukusnih priloga s niskim glikemijskim indeksom, kako biste jeli raznovrsno, a pritom se osjećali sito.

1. Leća

Leća je žitarica o kojoj smo više puta pisali zbog bogatstva vitaminima i mineralima, niskih kalorijskih vrijednosti, a sada otkrivamo da je njezin glikemijski indeks ispod 50, što je dozvoljena granica. Donosimo vam jedan isprobani pohvaljeni recept sa ovom mahunarkom kako biste učinili jelo od mesa ukusnijim!

Potrebno vam je 200 g zelene leće, žlica kapara, 2-3 oguljena pelata, zrno češnjaka, nekoliko listova bosiljka, pola žlice maslinovog ulja.

Leću namočite preko noći te je stavite kuhati idući dan. Kuhajte dok voda ne zavrije te nastavite kuhati još 20-ak minuta. Procijedite, te stavite propirjati s pelatima narezanim na kockice. Dodajte kapare i nasjeckani češnjak. Miješajte 15 min, maknite s vatre, pospite nasjeckanim listićima bosiljka i polijte maslinovim uljem. Lagano posolite.

2. Poriluk i batat

Potreban vam je jedan veći batat (slatki krumpir) i dva tanja poriluka. Žlica maslinovog ulja.

Batat (slatki krumpir)

Skuhajte batat i 15 minuta prije nego je kuhan dodajte na kolutove nasjeckani poriluk. Kad je poriluk kuhan sve procijedite. Smjesu stavite nazad u zdjelu, sve izgnječite gnječilicom za pire, dodajte maslinovo ulje, soli i papra po želji.

Osim poriluka, ovo jelo možete pripremati i s kupusom, keljem, tikvicama…

3. Šparoge

Potrebno vam je 125 g integralnih špageta, macić šparoga, maslinovo ulje, 5 dkg dimljenog tofu sira.

Sezona šparoga je pred nama. Poznate su po učinku detoksikacije, imaju niski gi, malo kalorija i izuzetno su bogate vitaminima i mineralima. Navalite!

Skuhajte špagete istovremeno dok pirjate nasjeckane ili u slučaju divljih, iskidane šparoge, na malo maslinovog ulja. Dodajte vode i pirjajte još neko vrijeme dok ne omekšaju. Nasjeckajte dimljeni tofu na kockice, dodajte nakon što ispari sva voda te ocijeđene špagete uvaljajte u smjesu. Pospite s malo mažurana.

4. Patlidžani

Potreban vam je jedan patlidžan, tikvica, 3-4 pelata, šaka basmati riže, manji luk.

Pirjajte luk nasjeckani na rezance. Dodajte patlidžan narezan na kockice, kad malo omekša dodajte jednako narezanu tikvicu. Kada oboje omekša, ubacite oguljene nasjeckane pelate. Dodajte šaku basmati riže. Posolite i kuhajte dok riža ne bude gotova.

5. Mahune

Potrebno vam je 40 dkg mahuna, dimljeni seitan, zrno češnjaka.

Mahune

Prepržite dimljeni seitan narezan na kockice, dodajte nasjeckano zrno češnjaka, nakon par sekundi dodajte prethodno skuhane mahune. Sve dobro izmiješajte, jednom podlijte vodom i kuhajte dok voda ne ispari. Pospite s malo mažurana. Posolite i popaprite po želji.

6. Gljive

Pečeno povrće na štapićimaPotrebno vam je 30 dkg šampinjona, 10 dkg tofua, 8 zrna češnjaka, žlica maslinovog ulja. Štapići za ražnjiće.

Imate li roštilj odlično, ali dobro će poslužiti i teflonska tava!

Šampinjone operite nasjeckajte klobuke na četvrtine. Tofu nasjeckajte na kockice, zrna češnjaka ogulite. Slažite na štapiće jedan komad gljive, komad tofua, zrno češnjaka. Namažite ih maslinovim uljem prije pečenja. Pecite dok gljive ne budu gotove.

Dobar vam tek!

Objavljeno 17.03.2011.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!