Omotani vitamini i minerali: tortilje s povrćem
Prehrana

Omotani vitamini i minerali: tortilje s povrćem

Tortilje s povrćem su često na tanjuru vegetarijancima, ali i svima koji ponekad žele obrok bez mesa, a pritom ipak žele unijeti zdrave namirnice, bogate vitaminima i mineralima. Da ne kompliciramo s pripremom domaćih tortilja, možete koristiti i kupovne, ali savjetujemo da kupite one integralne. Ako ste pak od onih koji i tortilje žele napraviti sami evo prvo recepta za njih:

Zdrave zobene tortilje

Sastojci:

Postupak:

Ako nemate zobeno brašno, možete obične zobene pahuljice ubaciti u blender i miksati dok ne dobijete brašno. Potom u posudu stavite zobeno brašno i sol i promiješajte. Polako žlicom dodajte vodu uz stalno miješanje kako biste razbili sve grudice i dobili jednoličnu smjesu gustoće nalik palačinkama. Ostavite smjesu da odstoji 10-ak minuta.

Pecite na tavi za palačinke, a potom gotove tortilje ostavite poklopljene da odstoje kako bi bile mekane i savitljive, bez pucanja.

E a sad, kad ste ispekli tortilje, i želite napraviti neke verzije s povrćem evo nekoliko prijedloga:

Tortilje s povrćem s grila

Sastojci (za 2 tortilje):

  • 12 šparoga
  • 1 manja crvena paprika, narezana na trakice
  • 1 manja tikvica, narezana na trakice
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 100 g bijelog graha (iz konzerve)
  • 1 češanj češnjaka, usitnjen
  • 1/2 čajne žličice chilija
  • 1/2 na trakice narezanog luka
  • 2 šake listića rikole
  • 4-5 listića svježeg bosiljka
  • 2 tortilje

Postupak:

Na zagrijanu gril tavu stavite maslinovo ulje i dodajte šparoge, papriku i tikvicu pa poklopite. Pecite 3-4 minute na jednoj strani pa promiješajte da se zapeče i s druge strane. U drugoj posudi pomiješajte bijeli grah, češnjak, čili te dobro promiješajte.

Tortilje stavite svaku na svoj tanjur. Mješavinu s grahom podijelite na svaku tortilju. Dodajte polovicu listića bosiljka i polovicu smjese grilanog povrća. Dodajte po pola trakica luka i polovicu listića rikole.

Umotajte tortilje te ih zatvorite s obje strane. Po polovici dijagonalno razrežite tortilju i na svakom tanjuru ostavite po dvije polovice.

Taco tortilje

Sastojci (za 3 tortilje):

  • 200 g crvenog graha, u konzervi
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 2 rajčice narezane na trakice ili kockice
  • 1/2 čajne žličice kima
  • 1/8 čajne žličice chilija
  • 1/4 čajne žličice soli
  • 100 g goude ili nekog drugog tvrdog sira
  • 3 lista zelene salate
  • 1/2 avokada, narezan na kockice
  • 3 tortilje

Postupak:

Vilicom napravite kašicu od crvenog graha, maslinovog ulja, kima, chilija i soli. Na svaku tortilju stavite po trećinu ove smjese. Dodajte po trećinu rajčica, avokada i sira pa prekrijte listom salate. Umotajte tortilje te ih zatvorite s obje strane. Po polovici dijagonalno razrežite tortilju i na svakom tanjuru ostavite po dvije polovice.

Tortilja s avokadom i feta sirom

Sastojci (za 2 tortilje):

  • 60 g na tanko narezanog crvenog kupusa
  • 60 g pšeničnih klica
  • 4 žlice feta sira
  • 1 avokado, narezan na tanke ploške
  • 1 limun, iscijeđeni sok
  • Sol i papar, po želji
  • 2 tortilje

Postupak:

Na tortilje razdijelite po pola svih sastojaka pa prelijte svježe iscijeđenim limunovim sokom. Posolite i popaprite po želji. Umotajte tortilje te ih zatvorite s obje strane. Po polovici dijagonalno razrežite tortilju i na svakom tanjuru ostavite po dvije polovice.

Tortilja s omletom i salsom

Sastojci (2 tortilje):

  • 1 žlica ghee maslaca (ili maslinovog ulja)
  • 5 jaja
  • 100 ml salse
  • 100 g gaude ili nekog sličnog sira, narezan na kockice
  • Sol i papar, po želji
  • 2 tortilje

Postupak:

Zagrijte ghee na tavi. Umutite jaja i sol i papar i ispecite klasičnu kajganu. Kad su jaja pri kraju dodajte im sir da se rastopi pa dodajte sajlu te promiješajte i pustite poklopljeno, par minuta.

Smjesu razdijelite na tortilje, umotajte ih i zatvorite s obje strane. Po polovici dijagonalno razrežite tortilju i na svakom tanjuru ostavite po dvije polovice.

Tortilja s patlidžanom i slanutkom

Sastojci (za 2 tortilje):

  • 1/2 većeg patlidžana, narezan na veće kockice
  • 6 cherry rajčica, narezane na polovice ili četvrtine
  • 1 srednje velika tikvica, narezana na veće kockice
  • 100 g slanutka, iz konzerve
  • 100 g mozzarelle, narezana na kockice
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1/2 čajne žličice origana
  • 1 žlica svježe cijeđenog limunovog soka
  • 1/2 žlica aceta balsamica
  • Sol i papar, po želji
  • 2 tortilje

Postupak:

U posudici izmiješajte aceto balsamico, limunov sok, pola žlice maslinovog ulja, origano te dobro promiješajte. Na zagrijanu tavu dodajte ostalo maslinovo ulje i patlidžan i tikvicu te skinite kad počne dobivati zlatno-smeđu boju.

Kad je gotovo povrće stavite u posudu, prelijte mješavinom octa te dodajte cherry rajčice i mozzarellu. Razdijelite na tortilje, umotajte ih i zatvorite s obje strane. Po polovici dijagonalno razrežite tortilju i na svakom tanjuru ostavite po dvije polovice.

Tortilja s artičokama i špinatom

Sastojci (za 2 tortilje):

  • 100 g artičoka, ukiseljene iz limenke
  • 8 feta gaude
  • 1 crvena paprika, narezana na trakice
  • 2 šake baby špinata
  • Sol i papar, po želji
  • 2 tortilje

Postupak:

Artičoke izvadite iz tekućine o iscijedite stiskanjem vilicom. Narežite na četvrtine. Na tortilje stavite po 4 fete sira, raspoređene po sredini. Dodajte trakice paprike, artičoke i baby špinat. Po želji dodajte sol i papar.

Umotajte tortilje i zatvorite s obje strane. Po polovici dijagonalno razrežite tortilju i na svakom tanjuru ostavite po dvije polovice.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 25.09.2015
Piše:
Zorana Jagodić