Savijača / kuglof od rogača bez mlijeka i jaja
Prehrana

Savijača / kuglof od rogača bez mlijeka i jaja

Volimo slatko, to je živa istina. No, slatko ne znači nužno i nezdravo, ako se potrudite napraviti slasticu od zdravijih sastojaka. Tada je uživanje u blagdanima potpuno.

Savijače, orahnjače, makovnjače, čokoladna jaja, sve to je ovih dana na našem meniju, ali iako ovo nije vrijeme u kojem brojimo kalorije, biramo zdravije varijante koje su jednako ukusne.

Jedna od namirnica koju svakako treba uključiti u zdrave slastice je rogač: bogat je vitaminima i mineralima, a po okusu nalikuje kakau. Često ga se koristi kao zamjenu za šećer, a slastice s njima imaju posebnu aromu.

Donosimo vam recept za savijaču od rogača bez mlijeka i jaja, a ako imate kalup za kuglof, možete ovaj kolač ispeći i u tom obliku.

savijaca

Sastojci za tijesto:

  • 1 kockica kvasca
  • 100 ml tople vode
  • 1/2 čajne žličice kurkume
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 500 g punozrnatog brašna
  • 2 žlice kokosovog čipsa
  • 150 ml zobenog ili rižinog mlijeka

Sastojci za nadjev:

savijaca

Postupak:

Prije svega, u toploj vodi rastopite kvasac u koji dodajte žlicu brašna pa ostavite da stoji desetak minuta. Potom pomiješajte sve ostale sastojke za tijesto, dobro ih umijesite i ostavite da stoji oko 60 minuta. Nakon 30 minuta još jednom premijesite pa ostavite da stoji sljedećih 30 minuta.

U drugoj posudi pomiješajte sve sastojke za nadjev.

Tijesto potom razvaljate na ravnu površinu na debljinu od oko 5 milimetara pa ravnomjerno rasporedite nadjev. Krenite s jedne strane i urolajte smjesu tako da dobijete štrucu.

Protvan ili kalup namastite s malo kokosovog ulja pa smjesu stavite u njega i ostavite da stoji 20-ak minuta. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.

Stavite da se peče oko 45 minuta.

kuglof

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 21.04.2019
Piše:
Fitness.com.hr