5 zdravih, slanih uskrsnih recepata

Image

Taman kad smo odahnuli od božićne navale raznih delicija i vratili se u ritam pravilne prehrane pred nama je još jedna prilika da se malo opustimo.  Najveći kršćanski blagdan Uskrs mnogima je nezamisliv bez tradicionalnih kulinarskih poslastica, no usprkos tome postoje razni načini kako ostati u duhu blagdana, a ipak se ne udaljiti previše od zdravih navika.  

U nastavku slijedi 5 zdravih uskršnjih recepata za predjelo, glavno jelo i priloge, brzih i jednostavnih za pripremu te savršenih za goste koji žele pojesti nešto nutritivno vrijedno, bez da žrtvuju užitak blagovanja i bogatstvo okusa.

Košarice od krumpira s jajima

kosarice s krumpirom

Sastojci:

  • 4 velika krumpira, skuhana i ohlađena
  • 12 jaja
  • začini po želji

Priprema:

Skuhani krumpir naribajte te začinite po želji. Lagano nauljite kalup za muffine i svakog napunite manjom smjesom krumpira te dobro utisnite o dno i stranice tako da formirate košarice. U svaku košaricu ubacite po jedno jaje te sve skupa stavite u pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 10- 15 minuta, dok se jaja ne speku.

Savjet: za više raznolikosti, nutrijenata, vlakana i bolji vizualni dojam sa 2 žlice krumpira pomiješajte istu količinu naribane mrkve ili tikvica te nastavite s istim postupkom, a za punjenje iskoristite smjesu šunke, sira kao i povrće po želji.

Souffle od lososa

losos souffle

Sastojci:

  • žlica maslinovog ulja
  • 1/4 šalice protisnutog luka
  • žličica soli
  • 1/8 žličice papra
  • 120 g dimljenog lososa, nasjeckanog u manje komadiće
  • 6 velikih jaja
  • 8 bjelanjaka
  • 3 žlice malomasnog mlijeka
  • 100g svježeg sira
  • 2 žlice mladog luka, tanko rezanog

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 165 stupnjeva. Popržite luk na ulju 2-3 minute dok ne omekša, dodajte sol, papar i losos. Maknite sa štednjaka, pustite da se ohladi.

Kombinirajte preostale sastojke u posebnoj posudi. Lagano nauljite 6-8 keramičkih posudica. Dodajte 2 žlice smjese sa lososom u svaku posudu te sve zalijte smjesom od jaja (ne do vrha)-

Posude stavite u pećnicu te ih pecite oko 25 minuta dok se smjesa malo ne skruti. Začinite po želji.

Kus kus salata

salata kus-kus

Sastojci (za 6 osoba):

  • 2 šalice nekuhanog kus-kusa
  • 3/4 šalice naribane mrkve
  • 3/4 šalice narezanog celera
  • 3 mlada luka, sitno narezanog
  • 1/2 šalice nasjeckanog svježeg peršina
  • 1 šalica graha iz konzerve
  • 1/2 šalice grožđica

Za preljev:

  • 1/4 šalice + 1 žlica jabučnog octa
  • 1/4 šalice + 1 žlica ekstra maslinovog ulja
  • 3 žlice meda (može i agavin sirup)
  • 2 žlice curryja
  • 1 žlica kurkume
  • kockica za juhu
  • 1/2 žličice mljevenog papra

Priprema:

Kako biste pripremili kus kus, u manjoj posudici zagrijte 2 čaše vode sa žličicom soli i žličicom maslinovog ulja. Čim zavrije, dodajte kus-kus, ugasite vatru, poklopite i pustite da odmori 15 minuta. Malo ga promiješajte sa vilicom i ubacite u veću posudicu.  Dodajte povrće i dobro promiješajte da se sastojci sjedine.

Za preljev pomiješajte sve navedene sastojke i miješajte dok se sve dobro ne poveže.

Preljev prelijte preko kus kus salate, prvo pola količine pa sljedeću polovicu, miješajući između dodavanja. Pokrijte i stavite u hladnjak preko noći radi boljeg okusa.

Poslužite kao lagani ručak ili prilog uz meso, ribu ili ostalo po želji.

Juha od mrkve, koromača i đumbira

juha od mrkve

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1 manja glavica luka, sitno nasjeckana
  • žlica maslinovog ulja
  • 500 g mrkve, fino narezane
  • 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 2cm svježeg đumbira, sitno sjeckanog
  • morska sol
  • svježe mljeveni papar
  • prstohvat ljute papričice
  • 900-1000 ml vode ili temeljca
  • kremasti jogurt

Postupak:

Na žlici maslinovog ulja kratko prepržite luk i pirjajte dok ne postane proziran.  Dodajte mrkvu, češnjak i đumbir. Posolite, popaprite i dodajte ljutu papričicu pa nastavite pirjati još nekoliko minuta. Prelijte vodom ili temeljcem da tekućina prekrije povrće. Poklopite i pojačajte vatru.

Kad juha proključa, smanjite vatru i ostavite da se lagano kuha dok povrće ne omekša. Juhu maknite s vatre pa je ispasirajte štapnim mikserom dok ne postane glatka i svilenkasta. Vratite je na vatru i po potrebi dotjerajte okus po želji. Poslužite vruće sa malo kremastog jogurta.

Začinjena salata od krumpira

salata krumpir jaja

Sastojci (za 4 - 6 osoba):

  • 1 kg krumpira
  • 3 žlice vinskog octa
  • pola šalice jogurta
  • 1/4 šalice vrhnja
  • žlica maslinovog ulja
  • 1/2 šalice fino narezanog crvenog luka
  • 2 žlice sitno nasjeckanog svježeg peršina
  • 1 žlica nasjeckanog svježeg kopra
  • 1/2 žličice soli
  • 1/4 žličice mljevenog crnog papra
  • 1 režanj češnjaka, protisnut

Priprema:

Krumpir u kori skuhajte u vodi. Osušite i ogulite te narežite na veće komade. Postavite ih u posudu i zalijte octom.

Jogurt i vrhnje pomiješajte pjenjačom u manjoj posudi. Dodajte ulje, dobro promiješajte te dalje dodajte luk i ostale sastojke. Kada ste sve dobro sjedini, umak prelijte preko krumpira, prekrijte i ohladite u hladnjaku minimum 1h.  Po želji salati dodajte tvrdo kuhana jaja.

Objavljeno 25.03.2016.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Dojam sadržaja
4
0
Podijeli s prijateljima!