Boje jesenje: Kolač od hokkaido tikve pod kremom od banane i lješnjacima
Prehrana

Boje jesenje: Kolač od hokkaido tikve pod kremom od banane i lješnjacima

Sa zadnjim danima ljeta i približavanjem jeseni, priroda počinje mijenjati svoje boje i lišće dobiva zlatne i tople smeđe nijanse. No, promjene se događaju i na našim tanjurima. Veselimo se divnim receptima koje radimo s pravim simbolima jeseni, tikvama.

Donosim vam recept za kolač od hokkaido tikve pod kremom od banane i lješnjacima

hokkaido

Biskvit od hokkaido tikve

Sastojci za biskvit:

  • 500 g pirea od hokkaido tikve (najbolji je okus kada se peče u pećnici, prerežite je na pola, dobro nauljite maslinovim ili kokosovim extradjevičanskim uljem, blago posolite i stavite u pećnicu na 20-30 minuta na 180 stupnjeva, oguliti je kada se potpuno ohladi te ju zgnječiti vilicom )
  • 200 g pravog kokosovog brašna
  • 100 g tapioke
  • 6 jaja (ili 90 g mljevenih chia sjemenki natopljenih u vodi za vegane)
  • Dvije jušne žlice ekstrakta vanilije
  • Dvije čajne žličice cejlonskog cimeta
  • Pola čajne žličice himalajske ili morske soli
  • Žličica sode bikarbone ili bezglutenskog praška za pecivo (ima ga u svim trgovinama zdrave hrane)

Postupak:

  1. Razdvojiti suhe i mokre sastojke.
  2. Suhe prosijati, a mokre dobro promiješati dok ne dobijete lijepu, gustu, homogenu smjesu prekrasne narančaste boje.
  3. U suhe postupno dodavati mokre sastojke te dobro izmiješati.
  4. Staviti u silikonski kalup ili u kalup obložen masnim papirom.
  5. Peći u pećnici 50-60 minuta na 175 stupnjeva.

kolac

Ledena krema od banane

Sastojci:

  • 1 banana po osobi (narezati bananu na kolutove promjera 1-2 cm, poškropiti limunovim sokom i staviti u škrinju preko noći na zamrzavanje)
  • Šaka lješnjaka
  • Cimet

Postupak:

  1. Staviti u blender, dodati cimeta ili kokosovih mrvica po želji i blendati dok tekstura ne postane potpuno kremasta.
  2. Dok čekate da se napravi krema stavite u teflonsku tavu šaku lješnjaka da se poprže na suho. Gotovi su čim čujete da krenu pucketati. Sačekate da se ohlade pa ih ručno nasjeckate na komadiće željene veličine.
  3. Servirajte kako vam je god milo i drago. Ja obožavam slojeve i  'kućice'  pa sam servirala na ovaj način, kao na slikama.
  4. Narežete komad kolača i prelijete ledenom kremom od banane (a možete preliti i običnim smoothiejem i super je), pospite prženim lješnjacima, može i cimetom, a probala sam i s kokosovim mrvicama pa i tamnom čokoladom i svaki način je dobar.

Kolač je kompaktan pa je idealan snack za ponijeti. Meni je genijalan za doručak uz kavu, ali i uz poslijepodnevni čaj.

Kako god, prekrasan jesenski biskvit koji grije dušu.

Uživajte!                   

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 19.09.2018
Piše:
Martina Presečan