Hlađenje bez leda u čaši

Image

Visoke temperature logično bude impuls za ledeno hladnim pićima koje pružaju trenutno osvježenje. No, kako takva pića djeluju na duge staze?

Prema drevnom sustavu ayurvede, takvo osvježenje je vrlo privremeno te će vrlo vjerojatno smanjivati našu toleranciju na ljetnu vrućinu čineći nas ovisnima o klimatiziranim prostorima i kockicama leda u čaši. Prema ayurvedi, ledeno hladna pića slabe probavnu vatru dovodeći konačno do tegoba kao što su usporena i nepotpuna probava, netolerancija određenih nutrijenata, žgaravica, iritabilni kolon i slično.

Prva stavka koja mora biti zadovoljena kako bi sustav regulacije tjelesne temperature pravilno radio jest dovoljna hidratacija.

Dnevno treba piti 7 - 8 čaša čiste vode temperature ne niže od 15-tak stupnjeva. Voda iz hladnjaka jednostavno je prehladna za naš probavni sustav.

Ako ju držite u hladnjaku, stavite čašu da se vani temperira 15-tak minuta prije nego što ćete ju popiti. Ako korigirate naviku iz hladnjaka u usta, sigurno ćete primijetiti kako vam je trbuh manje napuhnut i kako lakše podnosite vrućine.

Ljeto je vrijeme kada se više znojimo, zato organizmu treba dodatna tekućina. Zimske i proljetne količine više neće biti dostatne, zato se mnogi ljudi iznenade kada zaključe da je najčešći uzrok njihovom ljetnom umoru upravo nedostatna hidratacija.

Nije sve u temperaturi

Svježe cijeđeno voće razrijeđeno s malo vode idealan je napitak. Sok lubenice, krastavca, jabuke, kokosova voda, svi oni već po svojoj prirodi, a ne po temperaturi čaše, djeluju rashlađujuće. Takvim "koktelima" mogu se dodavati biljke koje dodatno hlade tijelo: menta, ružine latice, listići celera, potočarka. Dodatni vitamini i mineralne tvari pridonesti će hranjivosti napitka te elektrolitskoj ravnoteži u organizmu.

Zanimljiv prijedlog čini se i kuhanje začina u vodi kratko vrijeme, koja se zatim ostavi dok se ne ohladi na sobnu temperaturu. U vodi prokuhani čajevi sa ljetnim začinima kao što su kardamom, korijander i komorač orginalan su napitak. Poneko voće može se i lagano skuhati i od njega načiniti pire koji poslužen sa slatkim vrhnjem garantirano osvježava. Kuhane breskve ili jagode ukrašene listićima mente, na primjer. Ovakav desert u sebi sadrži dosta tekućine i mnogo je poželjniji slatkiš od industrijskog sladoleda.

Iako se ovakav pristup hidrataciji i rashlađivanju može činiti čistim gubitkom vremena, pitamo se imaju li mnogi moderni zdravstveni problemi veze sa konzumacijom određenih kemikalija, bojila, konzervansa i umjetnih sladila?

Upravo su šarena pića s mjehurićima ili bez njih savršen izvor istih. Voćni šerbet, biljni čajevi, kokosova voda, sok manga...svi su oni ne samo prirodni ljetni rashlađivači nego i dobrotvori zdravlja. Uslijed dodatne opskrbe organizma nutrijentima, osim žeđi i vrućine mogu nestati i simptomi kao što su iritabilnost, depresija, urinarne infekcije, osjećaj iscrpljenosti, problemi s probavom itd.

Može to i s jogurtom

Osim vodene baze, izvrsni su i napici na bazi jogurta ili sirutke, tzv. lasi. Osim što hladi tijelo, lasi djeluje povoljno na tegobe kao što su upalni procesi crijeva, hemeroidi ili disfunkcije jetre. Tijekom dana može se piti napitak koji se sastoji od polovine vode i polovine jogurta ili sirutke, s raznim dodacima.

U takvo piće može se dodati ponovno listić mente, kardamom u prahu ili sjeckani komadi voća. Uvečer se ne preporučuju jogurt ili sirutka, već se s dijelom vode može miješati obično ili neko biljno mlijeko.

Ovakvi napici posebno su pogodni za djecu, starce ili bolesnike, kojima su dodatni izvor vitamina i mineralnih tvari. Ljetni klasik svakako je i limunada, izvrstan detoksikant i lužnati napitak. Osim s limunom, možete ju praviti i s limetom, uz dodatak par zrna soli i melase ili jaggery šećera. Pola limuna/limete na 7 dl vode čini piće koje će najlakše i najbrže povratiti elektrolitsku ravnotežu, a s okusima se možete i dalje igrati.

Za kraj nudimo izdašan ljetni recept za osvježenje:

Sirup od mente

Pola šalice kipuće vode prelije se preko pola šalice smeđeg šećera i miješa dok se šećer ne rastopi. Do visine četvrtine šalice kompaktno se slože listići mente bez stabljika i preliju šećernim sirupom.

Takav sirup treba stajati barem 4-5 sati, nakon čega se procijedi. Sirup se čuva u hladnjaku par dana, a služi kao baza za mnoge ljetne napitke. Osim miješanja u lasi, najjednostavnijim se može činiti žlica ovakvog sirupa rastopljena u čaši vode sobne temperature, objašnjavaju dipl. ing. Željka Lukešić i Jasna Duspara.

Objavljeno 21.06.2007.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Dojam sadržaja
3
1
Podijeli s prijateljima!