10 recepata za paleo deserte

Image

Paleo prehrana ima sve više i više pobornika. Nakon našeg teksta s 10 paleo recepata za sve obroke u danu, došlo je vrijeme za 10 paleo slastica kojima ćete upotpuniti svoju paleo prehranu i uživati u svakom zalogaju.

Čokoladni brownie

brownie

Sastojci:

  • 250 g maslaca od badema
  • 3 žlice meda ili javorovog sirupa
  • 1 jaje
  • 1,5 žlica gheeja ili maslaca
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 20 g kakaa u prahu
  • 1/2 žličice praška za pecivo

Postupak:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. U većoj posudi pomiješajte maslac od badema, med, jaje, ghee i ekstrakt vanilije. Kad smjesu pomiješate do jednolične smjese dodajte kakao i prašak za pecivo pa dobro promiješajte.

Smjesu istresite u dublji protvan u koji ste stavili papir za pečenje. Poravnajte špatulom po vrhu pa stavite peći na 20-ak minuta, dok smjesa ne dobije čvrstu koricu, ali unutra i dalje bude mekana i sočna.

Pustite da se ohladi pa narežite na kocke željene veličine.

Zdravi čokoladni puding

avokado puding

Sastojci:

  • 2 avokada
  • 1/2 dl bademovog mlijeka
  • 2 žlice kakaa u prahu
  • 1 žlica meda
  • 30 g tamne čokolade (minimalno 75% kakaa)
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • malo soli

Priprema:

Očistite avokado i narežite ga na kockice. Ubacite ga u blender i miksajte dok ne postane potpuno kremast. Dodajte sve ostale sastojke i blendajte dok se ne ujednači u kremastu smjesu.

Jabuke punjene medom i orašastim plodovima

punjene jabuke

Sastojci:

  • 4 jabuke
  • 60 ml ruma
  • 2 žlice meda
  • 1 šaka oraha
  • 1 šaka grožđica
  • 1/2 žličice cimeta
  • 1/2 žličice klinčića
  • 1/2 žličice muškatnog oraščića

Postupak:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Jabuku prerežite po vrhu pa cijeloj dužini tak oda joj skinete „kapicu“ koju ćete kasnije poklopiti prije pečenja. Potom žličicom izdubite jabuku, pazeći da je nigdje ne prorežete.

U manjoj posudi pomiješajte rum, med, grožđice i malo usitnjene orahe te cimet, klinčiće i muškatne oraščiće pa ostavite da stoji 15-ak minuta, da se arome sljube. Svaku jabuku do polovice napunite mješavinom oraha i grožđica. Jabuke poklopite prerezanim „kapicama“.

Posložite jabuke u protvan, a ako vam je ostalo što smjese, izlijte je u protvan, oko jabuka. Pecite 20-ak minuta, dok se jabuke ne omekšaju.

Servirajte tople i uživajte.

Kolačići od buče s čokoladom

hokkaido kolacici

Sastojci:

  • 170 g hokkaido buče
  • 50 ml kokosovog ulja
  • 5 jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 2 žlice meda
  • 30 g kokosovog brašna
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica cimeta
  • 1/2 žličice muškatnog oraščića
  • 1/4 žličice klinčića
  • 100 g čokoladnih kapljica

Postupak:

Hokkaido buču ogulite, narežite na kockice i stavite kuhati pa kad je gotova dobro procijedite i stisnite vilicom dok ne dobijete kremastu kašicu. Pomiješajte pire od buče, kokosovo ulje, jaja, ekstrakt vanilije i med.

U drugoj posudi pomiješajte kokosovo brašno, prašak za pecivo i začine. Polako dodajte ove suhe sastojek u smjesu s pireom buče, uz stalno miješanje, dok se ne izgube sve grudice i dobijete jednoličnu smjesu. Na kraju umiješajte čokoladne kapljice pazeći da ostanu što cjelovitije.

U protvan stavite papir za pečenje. Žlicom vadite smjesu i oblikujte kolačiće (svaki kolačić neka ima količinu smjese za dvije žlice) pa stavite na papir za pečenje. Pecite 10-12 minuta, odnosno sok smjesa više nije vlažna, a kolačići su na dnu dobro pečeni. Ostavite malo da se ohlade pa servirajte. Izvrsni su i dok su toli.

Čokoladne kuglice s goji bobicama (bez pečenja)

proteinella

Sastojci:

Postupak:

Namočite datulje u toploj vodi, desetak minuta pa ih ogulite i narežite na kockice. Goji bobice u blenderu ili mlincu za kavu usitnite. Kad se usitne izvadite ih u manju posudu pa u blender stavite sve ostale sastojke pa miksajte dok se sve dobro ne sljubi. Smjesa će biti ljepljiva i kompaktna. Izvadite smjesu pa joj dodajte usitnjene goji bobice i rukama dobro promiješajte, da se goji prožme po cijeloj smjesi.

Smjesu stavite u hladnjak na 30 minuta, da se malo stisne. Potom izvadite iz hladnjaka pa među dlanovima napravite kuglice željene veličine. Po, želji možete uvaljati u kakao u prahu. Servirajte hladne, pa držite u hladnjaku.

Kolačići s komadićima čokolade

kolacic cokolada

Sastojci:

  • 250 g bademovog brašna (možete obične bademe samljeti do brašna)
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice soli
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 2 jaja
  • 1 žlica bademovog mlijeka
  • 50 g kokosovog ulja
  • 3 žlice meda
  • 100 g čokoladnih kapljica

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U većoj posudi promiješajte bademovo brašno, prašak za pecivo i sol. U odvojenoj posudi promiješajte ekstrakt vanilije, jaja, bademovo mlijeko, kokosovo ulje i med. Sve dobro promiješajte pa polako dodajte suhe sastojke uz stalno miješanje. Na kraju dodajte čokoladne kapljice pa rukama promiješajte tako da se kapljice maksimalno očuvaju.

Smjesu potom istresite u dublji protvan u koji ste stavili papir za pečenje. Poravnajte po vrhu pa stavite u pećnicu da se peče oko 20 minuta. Kolač je gotov kad po vrhu dobije lijepu zlatno smeđu boju.

Pustite da se ohladi pa narežite na kocke željene veličine.

Jednostavni kolačići od sušenog voća

plocica

Sastojci:

  • 200 g datulja
  • 200 g badema
  • 200g sušenih brusnica

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Bademe stavite na protvan na koji ste stavili papir za pečenje pa pecite 8-10 minuta. Izvadite i ostavite da se hladi.

Datulje stavite na par minuta u toplu vodu pa ogulite i narežite na sitno.

U blender stavite sve sastojke i blendajte dok ne dobijete čvrstu, ljepljivu smjesu. Uzmite papir za pečenje pa na njega stavite smjesu i raširite je do željene debljine. Pokrijte drugim komadom papira za pečenje i stavite u hladnjak na sat vremena. Narežite na pločice željene veličine.

„Macarons“ od kokosa i badema

macarons

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 450 g kokosovih mrvica
  • 4 žlice meda
  • 120 g badema
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Na protvan stavite papir za pečenje. U većoj posudi promiješajte med i bjelanjke. Dodajte na sitno nasjeckane bademe, kokosove mrvice i ekstrakt vanilije pa sve dobro promiješajte.

Žlicom odvajajte dijelove smjese i među dlanovima oblikujte kolačiće pa ih slažite na papir za pečenje. Stavite u pećnicu i pecite 10-12 minuta, dok ne dobije zlatno smeđu boju.

Palačinke bez brašna

paleo palacinka

Sastojci:

  • 1,5 banana
  • 2 jaja
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije
  • 1/4 žličice cimeta
  • malo praška za pecivo
  • Proteinella

Postupak:

U posudu razbijte jaja i umutite. U drugoj posudi vilicom stisnite bananu, dok ne dobijete kašicu. Banani dodajte jaje, prašak za pecivo, ekstrakt vanilije i cimet pa sve dobro promiješajte. Pecite kao klasične palačinke.

Namažite Proteinellom, proteinskim namazom od fine belgijske čokolade i komadića lješnjaka.

Raw "cheesecake" s limunom

raw cheesecake

Sastojci za nadjev:

  • 250 g indijskih oraščića
  • 4 žlice kokosovog ulja
  • 125 g meda
  • 90 ml limunovog soka
  • Ribana korica 1 limuna
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije
  • malo soli

Sastojci za „koru“:

  • 100 g badema
  • 150 g datulja
  • 2 žlice kokosovih mrvica
  • malo kokosovog ulja

Postupak:

Indijske oraščiće stavite u posudu i prelijte vodom pa ostavite preko noći da stoji. Možete dodati malo soli. Ako nemate dovoljno vremena, bit će dobro i da ostavite na 2 sata u vodi da se indijskih dobro namoče.

Uzmite bademe, kokosove mrvice i datulje i ubacite ih u blender i miksajte dok se ne počne stvarati ljepljiva, kremasta smjesa. Smjesu potom stavite u protvan za pitu koji ste prethodno namazali s malo kokosovog ulja. Smjesu raširite po kalupu tako da se diže do vrha ruba, kako bi se nadjev sa svih strana priljubio na „koru“.

Ocijedite indijske oraščiće i ubacite ih u blender. Dodajte kokosovo ulje, med, limunov sok, koricu limuna i ekstrakt vanilije pa sve dugo i dobro blendajte dok ne dobijete kremastu teksturu, bez komadića indijskih oraščića.

Nježno potom izvadite smjesu i stavite je na koru, pa poravnajte po vrhu. Pospite s kokosovim mrvicama i malo ribane korice limuna. Stavite u hladnjak na barem sat vremena, da se smjesa stvrdne. Ovaj kolač se može jesti i zaleđen, kao sladoled!

Objavljeno 23.11.2016.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!