Jedinstveni božićni recepti
Prehrana

Jedinstveni božićni recepti

Evo nam i Božića, vrijeme darivanja i potrošačke groznice. Ako su vam već dosadila standardna jela, od kojih poslije još mjesec dana oporavljate želudac, možda je vrijeme da promijenite božićni meni.

Sve je to fino i ukusno ali i nimalo zdravo. Znate već i sami da nakon blagdana uvijek krećete na novu dijetu kojom ćete riješiti posljedice prejedanja.

Evo nekoliko primjera hrane koju možda niste imali dosad na stolu. I pokušajte ostati na ovoj jednoj porciji, bar ćete znati koliko kalorija ste unijeli ;)

Savijeni svinjski odresci

Sastojci (za četiri osobe):

  • 20 dag svinjetine od buta
  • 12 dag nemasne prešane šunke
  • nekoliko lovorovih listova
  • 20 g ulja (četiri čajne žlice)

Priprema:

Odreske od svinjskog buta (4 komada) istući batićem za meso. Po svakom odresku poslagati manje komade nemasne prešane šunke i čvrsto zaviti.

Savijene odreske izrezati na manje komade koje nabadamo na štapiće za ražnjiće. Između svakog nabodenog zavijutka od mesa nabosti jedan svježi lovorov list (suhe prethodno namočiti u mlaku vodu). Nauljiti meso i peći na roštilju. Poslužiti uz kuhanu rižu i sezonsku salatu.

 

Punjena pileća prsa

Sastojci (za četiri osobe):

  • 30 dag pilećih prsa (bez kože, vidljive masnoće i kostiju)
  • 4 dag kukuruzne krupice
  • 4 dag pšenične krupice
  • 20 g ulja (četiri čajne žlice)
  • 20 g suhe slanine
  • 10 dag luka
  • dvije pileće jetre
  • pola čajne žlice biljnih začina
  • 1 veliku žlicu sjeckanog lišća peršina
  • 3 dl juhe od 1/4 kocke za instant juhu

Priprema:

Pileća prsa odvojite od kože i kostiju tako da ostanu cijeli komadi. Svaki komad zarežite, napravite "džep", natrljajte biljnim začinom, napunite nadjevom, zatvorite čačkalicom i pirjajte na ulju sa svake strane dok meso ne porumeni. Podlijte s 3 dl juhe od kocke za instant juhu i kuhajte petnaestak minuta. Nadjev: Na ulju pirjajte kosanu slaninu, sjeckani luk i sjeckana jetrica. Smjesu uklonite s vatre, dodajte sjeckano lišće peršina, mješavinu kukuruzne i pšenične krupice (griza) te 1,5 dl vode. Sve promiješajte i napunite "džepove" pilećih prsa.

 

Svinjski file u lisnatom tijestu

Sastojci:

  • 1 veći svinjski file
  • 1 pakovanje lisnatog tijesta
  • 1 veći poriluk
  • 10-ak crnih maslina
  • 100 g feta sira
  • 4 lista šunke ili pršuta
  • maslinovo ulje
  • sol
  • biber

Priprema:

File očistiti od žilica i isjeći na pola, a onda svaku polovinu po dužini zarezati do pola. Posoliti, pobiberiti i malo prepeći sa svih strana u maslinovom ulju. Ohladiti.

U svaki komad staviti izgnječen sir sa sjeckanim maslinama. Prokuhati cijeli poriluk 5-7 minuta u kipućoj vodi a onda ga po dužini isjeći do pola da se dobije puno širokih traka. Razvući oba dijela lisnatog tijesta i na svako staviti sloj poriluka, pa šunkicu ili pršut pa staviti meso i sve upakovati kao paketić. Od gore premazati sa žumanjkom, posuti lanenim sjemenkama i peći oko 30 minuta na 220 stupnjeva (dok ne porumeni).

 

Purica punjena kestenima

Sastojci:

  • 1 velika purica
  • 1 pureća jetrica
  • 1 mrkva
  • 10 g maslaca
  • 50 dkg mljevene puretine
  • 500 g kestena
  • 2 glavice luka
  • 4 žlice konjaka

Priprema:

Skuhajte sve kestene. Za ukras ostavite 15, a ostale ogulite. Mrkvu kuhajte 15 minuta te kada se ohladi narežite na kolutiće. Usitnite glavicu luka, sitno narežite jetru, dodajte kuhanu mrkvu i kestene te takvu smjesu sameljite te joj dodajte mljeveno meso, sol, papar i konjak.

S ovako izmiješanom smjesom napunite puricu koju ste prethodno izvana posolili. Puricu izvana namažite uljem i po njoj posložite maslac narezan na listiće. Pecite ju na 180 stupnjeva 2 sata i 45 minuta. Tijekom pečenja zalijevajte puricu s ispuštenim sokom.

 

Pečena hobotnica s krumpirima

Sastojci:

  • 1 veća hobotnica (od 2 kg za četiri osobe ili dvije manje)
  • maslinovo ulje
  • krumpir
  • češnjak
  • crveni luk
  • rajčica

Priprema:

Veću hobotnicu (od 2 kg za četiri osobe ili dvije manje) zamrznite u ledenici 24 sata, kako bi bila mekša kad je budete pripremali. Očistite joj utrobu, zub i oči, te prokuhajte zajedno s kožicom na krakovima petnaestak minuta. Narežite krakove i glavu na komadiće od po 5 cm.

U posudu za pečenje ulijte maslinovoga ulja da se pokrije dno, rastresite po dnu narezanu hobotnicu i na osmine narezani krumpir, pospite nasjeckanim češnjakom i sve zajedno dobro promiješajte. Ne solite! Zalijte s malo vode u kojoj se kuhala hobotnica. Dobro je u kutove posude na vrh staviti i nekoliko ploški narezanog crvenog luka i rajčice. To će oplemeniti i miris i okus našega jela. Pecite u pećnici 45 minuta na 180 stupnjeva. Podlijevajte vodom od kuhanja hobotnice, kako biste iznijeli na stol sočno i mirisno jelo. Hobotnica ovako pripremljena daje svoj maksimum, ali se ne čudite bude li se krumpir prije pojeo od hobotnice.

Evo par recepata iz svih dijelova lijepe naše, pa možda je red da probamo nešto što dosad nismo imali na svečanoj trpezi. Ugodni blagdani svima, veselite se sa svojima, i nemojte pretjerati u hrani.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 26.12.2008
Piše: