Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Razbijamo mitove: Je li pametno piti vodu uz obroke?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Spomenuo sam u nedavnom članku pijenje vode uz obrok pa sam dobio dosta pitanja na tu temu. Kruže neke priče da se ne smije piti voda za vrijeme i blizu obroka, kao to razrjeđuje želučanu kiselinu i ometa probavu.

Idemo vidjeti ima li tu stvarno razloga za brigu ili je ovo samo još jedan mit.

obroci

Možemo li zaista toliko razrijediti želučanu kiselinu?

Neću puno okolišati, odgovor na to pitanje je „ne“. Evolucija je puno pametnija od raznih savjeta koje možete čuti od neupućenih ljudi. Kada bi stvarno bio problem ako popijemo nešto vode uz obrok, zapitajte se sljedeće:

Što je s juhama i varivima?

Što je s povrćem i voćem?

Sve od toga sadrži puno vode u sebi, a eto, znamo da ne stvara nikakve probleme. Da je koja čaša vode blizu obroka stvarno problem, ne bismo smjeli jesti ništa od navedenog.

Još jedna stvar koju valja imati na umu jest činjenica da je pH logaritamska skala, a ne linearna. Za bilo kakvu znatnu promjenu pH želučane kiseline tijekom probave, trebali bismo popiti abnormalnu količinu vode. Ovdje ne pričamo o nekoliko čaša, već o nekoliko desetaka litara vode. Ako nekome od vas već koja čaša vode oko jela ometa probavu, otiđite kod gastroenterologa.

Pitalo me dosta ljudi odakle mi te brojke, a odgovor se krije u izračunu razrjeđenja kiseline. Zapravo sam bio iznenađen da ga nisam mogao pronaći slobodno dostupnog online pa sam ga napravio samostalno. Za čitatelje koje zanimaju detalji, prilažem cijeli izračun ovdje.

voda

Izračun

Znamo da je normalna pH vrijednost kiseline u želucu od 1,5 do 3,5. Također znamo da se dnevno luči oko 1500 mL HCl-a te da je njegov pH 0,8. Uzet ćemo čak konzervativnu procjenu da u trenutku jedenja imamo samo 100 mL HCl-a.

Idemo vidjeti koliko vode bismo trebali popiti kako bismo doveli pH želuca do 3,5.

izracun

I onda imamo 50,6 L minus 0,1 L koja otpada na sam HCl koji se izluči na početku te dobijemo 50,5 L. Tako da, ako biste pokušali podići pH želučane kiseline iznad 3,5, trebali biste popiti preko 50 litara vode.

Da, znam da je ovo pojednostavljen račun. Ako išta, u stvarnim uvjetima bismo vjerojatno trebali popiti i dosta više vode, budući da se u vrijeme obroka luči više od 100 mL HCl-a te je tijelo pametno i adaptira se trenutnim uvjetima. Ovaj račun svejedno daje dobru okvirnu sliku da se ne radi o par čaša vode, već o više desetaka litara. 

obroci

Izvori:

  1. Guyton, Arthur C.; John E. Hall Textbook of Medical Physiology

Objavljeno 12.11.2023.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!